Home

Nieuws 2106 x bekeken 19 reacties

NVWA controleert nog niet op uitbreidingsverbod nertsenhouderij

Den Haag – De NVWA controleert op dit moment nog niet of nertsenhouders hun bedrijf sinds 15 januari 2013 hebben uitgebreid. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Sharon Dijksma aan de Tweede Kamer.

In verband met het verbod op de pelsdierhouderij is het per 15 januari verboden om hun bedrijf verder uit te breiden. Nertsenhouders moesten daarom tussen 15 januari en 11 februari bij Dienst Regelingen melden dat ze mee wilden doen met de overgangsregeling om nertsen te mogen houden tot 2024. Daarbij moest ook gemeld worden hoeveel dieren ze hebben. Uitbreiding van de bedrijven mag niet meer. Tot 2014 mogen de bedrijven wel aanpassingen doen aan de huisvesting om te voldoen aan de eisen voor dierenwelzijn.
De NVWA gaat een proef beginnen met fysieke controle op de naleving van het uitbreidingsverbod voor nertsenhouders, schrijft Dijksma. Bij overtreding moet de nertsenhouder het aantal dieren terugbrengen naar het aantal dieren bij de melding. De wet wordt strafrechtelijk gehandhaafd.
In de pilotfase wordt gestart met inspecties op bedrijven welke op basis van administratieve controle een risico vormen. Zodra ervaring is opgedaan met deze controles, zal de definitieve handhaving worden ingericht en een passende handhavingscapaciteit worden bepaald.

Laatste reacties

 • koestal

  ze zijn nog op zoek naar wolven

 • steenbok1

  wat moet men daar controleren, sector controleert zich zelf al/wel

 • Buurman

  Toch maar beginnen met een nevenvestiging in het buitenland.

 • trijnie

  Triest als je daar je brood mee moet verdienen.
  En straks kan de gemeenschap voor de financiën opdraaien.

 • schoenmakers1

  triest als je iemand ander niet gund zijn kost te verdienen, ik hoop dat ze een forse schadevergoeding van de rechter toegewezen krijgen, nederland is economische en voor het dierwelzijn zeer slecht bezig

 • trijnie

  Dat hoop ik dus niet want het is ook mijn geld en dat geef ik niet graag uit aan dit soort praktijken. We leven niet meer in het stenen tijdperk en het is niet nodig om dieren in een kooitje te zetten voor hun vel.
  Gelukkig is men in nederland toch nog een beetje beschaafder dan in veel landen waar ze nog niet zover zijn.

 • Mozes

  Trijnie, als bont een verband heeft met beschaving dan ligt dat niet bij de productie maar bij het gebruik. Het dragen van bont neemt de laatste jaren toe.

 • trijnie

  Jawel mozes maar vooral in landen als Rusland en china en daar is de beschaving nog ver te zoeken.
  Als je in Amnesty international actief bent, dan weet je dat er zelfs met mensen geen enkel recht is. Daarbij is de nerts allerminst een dier om in een kooi te houden.

 • jordi 1455

  Trijnie beschaafder? ik noem het verbod op de nertsenhouderij een daad die Nederland steeds verder de economische afgrond werkt.

 • trijnie

  Kan wezen Jordi maar moeten we dan ten koste van dierenleed een betere economie krijgen?
  Als het nu om eten gaat dan wordt het anders. Ik denk niet dat ieder mens op aarde alleen vegetarisch gevoed kan worden maar qua kleding zijn er zoveel alternatieven. Ik kan hier geen ander keuze in maken.

 • schoenmakers1

  trijnie, hoe dom kan je zijn, als je iets met het dierwelzijn op hebt zou je zo veel subsidie aan de nertsenhouders geven dat de productie in andere landen onrendabel zou worden, nu worden ze straks in het buitenland gehouden, er komt er echt geen een minder, maar het welzijn wordt in het buitenland wel minder, dus de conclusie is de zogenaamde dierenvrienden zijn eigenlijk de grootste dierenbeulen

 • trijnie

  Kan wezen Jordi maar moeten we dan ten koste van dierenleed een betere economie krijgen?
  Als het nu om eten gaat dan wordt het anders. Ik denk niet dat ieder mens op aarde alleen vegetarisch gevoed kan worden maar qua kleding zijn er zoveel alternatieven. Ik kan hier geen ander keuze in maken.

 • trijnie

  Schoemaker, ik begrijp je redenatie, maar als uw buurman slecht doet, dan doe je het hem toch niet na.
  Ook al is het in dit geval, de nertsen, haast verleidelijk om het wel te doen.
  Het zou mooi zijn als die lui genoegen zouden nemen met een koeiehuid, daar zijn er genoeg van, in alle kleuren en maten.

 • Mozes

  Trijnie, ik bedoel in reactie #7 dat het dragen van bont in Nederland toeneemt. Vooral in de wereld van film, televisie, theater, enz. Deze mensen stemmen veela links.

 • steenbok1

  trijnie, denk dat je nog nooit op een nertsenfarm geweest ben, kan me niet voorstellen dat je anders zo denkt.

 • trijnie

  Ach Mozes, dat soort mensen......gelukkig zijn er daar niet zoveel van. En wat is nu links of rechts?
  Ben je als boer per definitie rechts? Of als natuurliefhebber links?
  Ik laat me noch voor het ene noch voor het andere karretje spannen.
  En dat moet ieder mens doen, eerst goed nadenken over het hoe en wat en dan pas een mening vormen. Daarbij nooit te extreem worden want je eigen mening is ook niet altijd zaligmakend.

 • trijnie

  Steenbok, neen ik was nooit op zo een farm, maar de foto hierboven zegt genoeg. En natuurlijk zorgen die handelaars in bont, goed voor die beesten want anders glimt hun vel niet mooi genoeg, maar een beest houden voor hun vel kan er bij mij niet in. En wat nog meer: die beesten vervuilen ook en moeten vreten enz. En dat voor een stukje luxe, echt niet nodig.

 • steenbok1

  trijnie ga je mee een keer kijken op een farm?

 • trijnie

  Neen, steenbok, zeker niet, ik ben bang dat ik dat niet kan.
  Ik weet dat het er is, maar ik zal je vertellen: ik had laatst een steenmarter in de ratten val, levend,maar ik heb het beest laten lopen hoewel ik weet dat ze hardstikke schadelijk zijn. Ik ben vrij nuchter,woon al zowat 40 jaar op het platteland maar als ik die snoetjes zie, die allemaal vergast worden, dan breekt mijn hart.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.