AlgemeenNieuws

NVWA controleert extra op stalklimaat

Den Haag – De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat bij alle inspecties in juli en augustus expliciet kijken of het stalklimaat op orde is. Daarnaast wordt actief in kaart gebracht welke bedrijven een hoger risico lopen op oververhitting, en deze bedrijven zullen ook worden bezocht. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma in een brief aan de Tweede Kamer.

De NVWA krijgt deze opdrachten mee van Dijksma, die daarmee een motie ter uitvoering brengt van Tweede Kamerlid Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren). Dijksma schrijft dat de NVWA jaarlijks bij veehouders al ongeveer 3.000 controles uitvoert waarvan een deel gericht is op stalklimaat.

Dijksma schrijft dat houders van dieren die afhankelijk zijn van een kunstmatig ventilatiesysteem, ook moeten beschikken over een noodsysteem waarmee voldoende verse lucht kan worden aangevoerd om de gezondheid en het welzijn van het dier te waarborgen als het hoofdsysteem uitvalt. Dit alarmsysteem moet regelmatig worden getest. De regels zijn vastgelegd in de Europese richtlijn over het welzijn van productiedieren.  Beheer
WP Admin