Home

Nieuws 1460 x bekeken 2 reacties

Mosaic ziet geen herstel kali en fosfaatprijzen

Plymouth – Het Amerikaanse kunstmestconcern Mosaic denkt dat prijzen voor kali en fosfaat op de korte termijn niet zullen stijgen. Prijzen zouden verder kunnen dalen omdat Indiase kopers weinig bewegen en een leveringscontract van het Noord-Amerikaanse kalikartel Canpotex met de grootste Chinese afnemer is afgelopen.

De Chinese firma, een dochterbedrijf van Sinofert, zal volgens Mosaic-topman Jim Prokopanko de onderhandelingen over een nieuw contract hard inzetten. De prijs voor kali lag het afgelopen kwartaal 19 procent lager dan vorig jaar, op een niveau van 330 tot 360 dollar per ton. Het is een kopersmarkt, aldus Prokopanko, en de Chinezen hebben een vrij grote voorraad in reserve.
Door de waardedaling van de roepi is het kopen van kunstmest op de wereldmarkt duurder geworden voor Indiase kopers. Daar komt bij dat de regering subsidies heeft verlaagd. India geldt als grootste importeur van fosfaat wereldwijd en het land vertrouwt volledig op buitenlandse kalileveranties. Mosaic verwacht pas volgend jaar verbetering, wanneer nieuwe verkiezingen plaatsvinden.
Het bedrijf uit de staat Minnesota zag het afgelopen kwartaal de omzet dalen van 2,8 naar 2,7 miljard dollar (2,05 miljard euro), terwijl de winst daalde van 507 naar 486 miljoen euro (370 miljoen euro). Het bedrijf heeft voor de zomer de productie teruggeschroefd naar 75 procent van de maximale capaciteit. Hiermee ligt de productie maar iets lager dan vorig jaar maar Mosaic overweegt een verdere reductie
Mosaic, eerder eigendom van het brede agriconcern Cargill, wil later dit jaar aandelen terugkopen. Het betreft aandelen waarop nu nog restricties rusten. Ze zijn in handen van Cargill of de families die Cargill in bezit hebben. Mosaic vroeg de partijen eerder de restricties op te heffen maar dit is niet gebeurd. Volgens Prokopanko wilden de aandeelhouders niet zozeer de restricties vasthouden in afwachting van beter betalende beleggers, maar omdat het een belastingtechnisch lastige constructie was.

Laatste reacties

  • mau

    laatste woord van de eerste zin is 'dalen' ? of 'stijgen' ?

  • mau

    dank u voor de aanpassing

Of registreer je om te kunnen reageren.