Home

Nieuws

Minder stikstofbelasting hoogvenen dan gedacht

Braunschweig - In het Nederlands-Duitse hoogveengebied Bargerveen-Bourtanger Moor in Drenthe en het aangrenzende Emsland komt minder stikstof uit de intensieve veehouderij terecht dan gedacht, maar het blijft veel te veel.

Dat is de conclusie van Duitse en Nederlandse onderzoekers nadat ze de stikstofbelasting in het gebied hebben gemeten. Volgens de metingen daalt er gemiddeld 25 kilo stikstof per hectare per jaar neer in het natuurgebied. De tot dusver gehanteerde schattingen gingen uit van 35 kilo.

Al naar gelang locatie en meetmethode varieerden de waarden tussen 15 en 36 kilo. De grenswaarde voor het vermijden van schade aan het hoogveenmilieu ligt volgens de Duitsers bij 5 kilo. Het onderzoek werd uitgevoerd door het Nederlandse Alterra, de Landbouwkamer Nedersaksen en het Thünen-Institut in Braunschweig.

Of registreer je om te kunnen reageren.