Home

Nieuws 3 reacties

Mestdistributeurs willen minder regels maar meer controle

Den Haag - Mestdistributeurs roepen staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw op mestfraudeurs hard aan te pakken en mesthandelaren die goed werken te belonen met minder regels. “Stigmatiseer niet de hele groep”, vragen enkele mesthandelaren via een brief die ook naar Tweede Kamerleden is gestuurd.

De mesthandelaren reageren hiermee op de nota van wijzigingen voor het nieuwe mestbeleid. “We betreuren dat wij in één zucht worden meegenomen in de beeldvorming dat wij een stelletje fraudeurs zijn. Nog even en we schamen ons voor wat we doen”, schrijven de mestdistributeurs. De briefschrijvers vinden het onacceptabel dat de mesthandel in potentie als kwetsbaar en fraudegevoelig wordt bestempeld, terwijl het overgrote deel van de mestdistributeurs zich aan de regels houdt. De grote schandalen met mestfraude bij Van den Broek en Lentjes scheppen klaarblijkelijk het beeld dat alle mesthandelaren frauderen, constateren de mesthandelaren. Ze vinden dat er meer controle moet komen op de regels, omdat die er nu volgens hen nauwelijks is.

Voorzitter Jaap Uenk van de sectie meststoffendistributie van Cumela onderschrijft de wens om uitvoerbare en betaalbare regels te hebben. “En daar hoort een goede handhaving bij, ook fysieke controles zijn nodig”, vindt Uenk.”Controles moeten zichtbaar zijn. Er mag best meer gecontroleerd worden op de zaken die er toe doen, zoals fosfaatgehalte in dikke mest.” Hij wijst op de belangrijke rol voor distributeurs in de nieuwe mestwet. “Dijksma wil het goed regelen, ze wil dat het beleid slaagt en scherpt daarom ook de regels aan.” Uenk heeft ook moeite met het negatieve imago van de sector, ook al zijn er in zijn ogen best best dingen die verbeterd kunnen worden.

Laatste reacties

  • wmeulemanjr1

    Toch is het wel merkwaardig hoe sommigen in zeer korte tijd zeer 'rijk' kunnen worden van mesthandel en zogenaamd 'nooit' iets verkeerd doen.

  • jaapjo

    @1 aan andermans problemen kun je geld verdienen,is altijd zo geweest

  • l coumans

    nou jongens dat is heel simpel als jullie gekgenoeg zijn om teveel geld toetegeven dan is rijk worden op korte tijd niet zo moeilijk , ga maar eens uitvogelen wat het transport kost wat bemonsteren kost en wat je de ontvanger moet of wil bijbetalen , en dan verschijnt de ongemakkelijke waarheid. heb dat zelf 10 jaar geleden ook gedaan en ineens was de keuze heel gemakkelijk ik ga het zelf doen kom ik ook nog eens ergens.

Of registreer je om te kunnen reageren.