Home

Nieuws

Litouwen richt zich op handelsoverleggen VS

Brussel – Litouwen wil als voorzitter van de Europese Unie een doorbraak realiseren in de handelsoverleggen tussen de Verenigde Staten en Europa. Dat zegt de Litouwse minister Linas Antanas Linkevicius van Buitenlandse Zaken.

Hij is die nu ook voorzitter is van de Europese Commissie voor buitenlandse handel. Naast de onderhandelingen met de Verenigde Staten wil Litouwen ook werken aan vrijhandelsafspraken tussen Oekraïne, Moldavië, Georgië en Armenië. Doelstelling is om hier in november afspraken over te maken.

Op het gebied van duurzame energie wil Litouwen in zijn half jaar als voorzitter van de EU de interne energiemarkt voltooien en de kaders stellen voor het energie- en klimaatbeleid in 2030. Ook wil de Litouwse minister van energie, Jaroslav Neverovic een ontwerp-richtlijn voor biobrandstoffen opstellen en de richtlijn voor nucleaire veiligheid actualiseren.

Litouwen is sinds 1 juli voorzitter van de EU. In januari neemt Griekenland het voorzitterschap van Litouwen over. Ierland was tot 1 juli voorzitter. Eerder deze week liet Litouwen al weten dat het land op het gebied van landbouw zich vooral wil richten op de verdere uitwerking van het nieuwe Europese landbouwbeleid en op dierenwelzijn en diergezondheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.