Home

Nieuws 2329 x bekeken 17 reacties

'Kosten extra mestcontroles zo laag mogelijk'

Doetinchem - De kosten voor boeren en mesthandelaren voor extra controles op mestmonsters worden zo laag mogelijk gehouden. Dat is het uitgangspunt van LTO Nederland, Cumela, TLN en het ministerie van Economische Zaken (EZ). De verscherpte controles gaan naar verwachting in per 1 januari 2014.

LTO Nederland benadrukt veehouders niet op extra kosten te willen jagen of op te zadelen met meer administratie. Het voorstel is om steekproefgewijs monsters te nemen van mestvrachten. Dit moet gebeuren door een onafhankelijke controleur. Door niet elke vracht te laten controleren, wil LTO de kosten zo laag mogelijk houden. Mesthandelaren waarvan bekend is dat zij regelmatig monsters aanleveren met veel te hoge mineralengehalten, zullen vaker gecontroleerd worden dan intermediairs waarvan de mineralengehalten in de monsters geen afwijkingen vertonen.

Het voorstel van de brancheorganisaties bevat ook een stikstofverantwoording voor mesthandelaren en volledige registratie van mesttransporten.

Laatste reacties

 • kuiken007

  om een beetje draagvlak te krijgen zeggen ze dat het steekproeven worden, en als het bijna zover is wordt het gewoon elke vracht en dan kan opeens niemand daar meer wat tegeninbrengen!! met als gevolg torenhoge kosten per vracht, cumela weet als geen ander dat bij hoge tarieven de marges beter zijn zie aan de bemonsteringkosten van drijfmest, zit ver boven de werkelijke kosten

 • Groteherm

  LTO staat ervoor dat controle/handhaving geloofwaardig zijn, maar evenzeer dat veehouders niet overladen worden met extra papierwerk en kosten.
  Het is bijvoorbeeld nog in de uitwerking voor welke mestsoorten de maatregelen gaan gelden. Veehouders en intermediairen hebben vaak ook ideeën voor een slimmere handhaving. Een idee dat bijvoorbeeld vaak wordt genoemd is het invoeren van stikstofverantwoording voor intermediairen. Partijen willen met elkaar dit soort ideeën bekijken en indien aan de orde uitwerken en dan voorleggen voor besluitvorming. Details of specifieke maatregelen zijn nu nog niet aan de orde, dat wordt eerst uitgewerkt.
  Mijn advies: wacht even rustig af wat de voorstellen zullen zijn.

 • ikkethuis

  Als jullie nog iemand zoeken, die het mest wil controleren, dan meldt ik me graag aan. Lijkt me wel een leuke job, wat rondrijden en lullen met colega s. Beter als dat geploeter wat ik nu doe. En afgezeken wordt een landbouwer toch al, en in de ogen van enkele groeperingen doe je toch niets goed. Dus ik ben al veel gewend

 • probe14

  Lto, kwaad is al geschied. Droevige uitwerking van trieste club vergadertijgers. Zelf mislukt en nu met schone schijn de overgebleven ondernemers plagen. Wie daar lid van wil zijn heeft het licht nog niet gezien.

 • w v gemert

  Wat een dooddoener van LTO uitslagen met afwijkingen van meer dan 30% is standaard, maar kosten van extra monsters blijven beperkt. Bij LTO is men de weg helemaal kwijt eerst de CBL affaire en nu dit weer. Bedankt !!!!

 • silviabakel

  Dat is nog eens een harde onderhandeling, ' zo laag mogelijk', dus niet zeuren als het wat meer wordt.
  Wat een afspraak!!

 • aarthamstra1

  LTO , de landverraders zouden hun eigen moeder er nog bij lappen .

 • txy

  L lekker T toch O onzin

 • koestal

  vaag begrip,zo laag mogelijk,de overheid maakt alles duur

 • koestal

  als de ambtenaren maar werk houden,daar draait het om

 • Mozes

  Welk alternatief hebben de vorige regageerders voor het stoppen van de mestfraude?

 • 200113528

  LTO landverraders ten overvloedigste

 • veldhuize001

  Maar waarom moeten de boeren de kosten hiervan betalen die vragen toch niet om de controle's laten ze dat maar mooi zelf bekostigen en die organisatie's wat moet je er mee die denken toch maar alleen aan zich zelf een enkeling daar gelaten

 • jan007

  Stoppen met bemonsteren van vaste mest die geschikt is voor export of verwerking. Deze afvoeren volgens waarde van tabel.
  Het maakt niet uit wie de monsters neemt het is toch niet goed!

 • Adrie G.

  Uit de overspannen reacties begrijp ik dat een aantal boeren heel wat te verbergen heeft. Wie een schoon geweten heeft zegt 'laat maar komen die controles'.

 • RijkersFarm

  Ik lag me slap, een praktijk voorbeeld van een collega die mest afvoerde en waarbij de tankwagen onderweg word aangehouden door de AID, er word een monster genomen met als uitslag de dubbele fosfaatwaarde ( 200% dus 100 %afwijking) van het monster wat bij onze collega thuis, dus de leverancier is genomen! Dus als dit de leidraad word van de toekomst, dan zullen we dubbel zo veel mest op de eigen percelen moeten gaan rijden...!

 • fjam

  @Adrie G. lulkoek ze controleren niet gratis! of dacht jij van wel.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.