Home

Nieuws 399 x bekeken 1 reactie

'Kom met heldere visie op verduurzaming voedsel'

Den Haag – Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) roept de overheid op om met een heldere visie en ambitie te komen voor het verduurzamen van voedsel.

PBL constateert dat het duurzamer maken van de voedselketen erg langzaam gaat. Er zijn wel initiatieven, maar de ontwikkeling gaat langzaam. Dit komt volgens PBL door gebrek aan een gemeenschappelijk beeld over wat de belangrijkste uitdagingen en oplossingen zijn. Ook laat de sterke druk op kosten en prijzen weinig ruimte voor initiatieven voor duurzamer voedsel.

Naast een duidelijke visie moet de overheid ook meer inzetten op het stimuleren van bedrijven, bijvoorbeeld dor het verstrekken van startsubsidies of versoepeling van regelgeving voor duurzame initiatieven, adviseert PBL.

Om de voedselketen duurzamer te maken, kan minder voedselverspilling en minder consumptie van vlees en zuivel een oplossing zijn. Het gemiddelde voedselpatroon in Nederland is niet duurzaam en gezond. “Bijna de helft van de volwassenen in Nederland is te zwaar, de voedselproductie zorgt wereldwijd voor 25 procent van de  broeikasgassen en voor 60 procent van het biodiversiteitsverlies en ongeveer 20 procent van het voedsel wordt verspild”, geeft PBL als argumenten. Ook is de vleesconsumptie in Nederland veel hoger dan het internationale gemiddelde.

Wanneer Nederlanders 50 procent minder vlees en zuivel consumeren, betekent dit een verlaging van het landgebruik met ongeveer een kwart, becijferde PBL. De consument is verantwoordelijk voor ongeveer de helft van de voedselverspilling. Naar schatting wordt er per jaar tussen de 1,4 en 2,5 ton voedsel per jaar verspild.

Eén reactie

  • koestal

    Word ik een beetje moe van het woord duurzaam

Of registreer je om te kunnen reageren.