Home

Nieuws 1747 x bekeken 3 reacties

Klachten over laagvliegers bij Defensie

Ruurlo - Veehouders uit de Achterhoek hebben klachten ingediend bij het ministerie van Defensie naar aanleiding van oefeningen met laagvliegende helikopters die de afgelopen week zijn uitgevoerd.

In één geval zijn melkkoeien zo in paniek geraakt dat twee van de dieren gewond geraakt zijn toen ze in veiligheid werden gebracht in de stal.

Voorzitter Mark Ormel van LTO Noord - Oost-Achterhoek zegt dat de betrokken veehouders en hun dieren erg geschrokken zijn. "De veehouders zijn huiverig om hun dieren weer naar buiten te doen. De koeien zijn veel schrikachtiger dan daarvoor. Als nu een helikopter op normale hoogte overvliegt, beginnen de dieren onrustig te worden", zegt Ormel.

Een betrokken veehouder, die niet met zijn naam in de krant wil, zegt dat de helikopter gedurende lange tijd zeer laag op dezelfde plek boven het weiland bleef hangen, waar de koeien liepen. "De koeien werden helemaal gek. Die mannen keken niet om zich heen. Ze vliegen op een schermpje." De gewonde dieren zijn droog gezet om ze te laten herstellen.

Een andere veehouder meldt dat zijn jongvee is opgejaagd door de helikopters en door de afrastering de openbare weg op ging. Het vee is bij een collega op stal gezet, waar het met een veewagen weer is opgehaald.

Ormel verwacht dat de schade goed kan worden afgewikkeld met het ministerie van Defensie. "Daar heb ik alle vertrouwen in. We zullen onze leden daar zo nodig bij ondersteunen, maar ik ga ervan uit dat het ministerie dit netjes afhandelt."

Het ministerie van Defensie bevestigt dat er enkele schademeldingen zijn geweest naar aanleiding van de oefening. De woordvoerder zegt in een reactie zich bewust te zijn van de overlast en schade door oefeningen. "We doen er alles aan om dat te voorkomen. We maken oefeningen zoveel mogelijk bekend, we proberen te oefenen zonder dat er schade ontstaat, maar soms gaat het toch mis. En dan zullen we de schade vergoeden. Een schadecommissaris regelt dat met de betrokkenen. Maar los daarvan vinden we het heel vervelend als dieren of mensen schade hebben door oefeningen."

Laatste reacties

  • somporn

    Laten ze over de veluwe of de oostvaardersplassen vliegen,daar heeft geen mens last van,en die uitgemergelde dieren daar hebben toch geen krachten meer om op de vlucht te gaan.

  • henk fledderus

    het hele defentie naar huis stuuren, dat kan nog wel eens wat begrotings gaten dichten ook

  • nibble

    zo is het maar net

Of registreer je om te kunnen reageren.