Home

Nieuws 1661 x bekeken 5 reacties

Kamervragen over kinderarbeid bij Nederlandse zaaizaadbedrijven

Den Haag – Kamerleden Noël Voordewind (Christenunie), Marianne Thieme (PvdD), Henk Krol (50Plus), en Sharon Gesthuizen (SP) hebben Kamervragen gesteld over kinderarbeid en lage lonen bij Nederlandse zaaizaadbedrijven in India.

De Kamerleden vragen minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse handel en Ontwikkelingssamenwerking om een risicoanalyse uit te voeren naar de maatschappelijke verantwoordelijkheid van bedrijven voor de bescherming van mensenrechten, in het kader van de nota ‘Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen loont’. Ook vragen de Kamerleden de minister om de kwestie van kinderarbeid en  loondiscriminatie bij de zaadbedrijven aan te kaarten tijden de handelsmissie naar India, die voor september staat gepland.

De Kamerleden  baseren zich op een studie waaruit blijkt dat bij de zaadbedrijven Nunhems en Bejo Sheetal, partnerbedrijf van Bejo Zaden, kinderen onder de 14 aan het werk hebben in de productie van peper- en tomatenzaad. Ook krijgen vrouwen minder loon dan mannen.  Bij Bejo Sheetal was het percentage werknemers onder de 14 vergelijkbaar met bij Indische bedrijven, bij Nunhems is het percentage kinderarbeid aanmerkelijk lager.

De Kamerleden vragen de minister om brancheorganisatie Plantum aan te spreken op hun verantwoordelijkheid in de strijd tegen kinderarbeid en om de betrokken bedrijven op te roepen om minimaal het minimumloon te betalen.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  is daar zoveel verkeerd aan? Ik zou willen dat ik met mij 12 was gestopt met naar school gaan, ben er niks verstandiger meer geworden, alleen dingen geleerd die ik weer moest afleren toen ik ophield met studeren

 • agratax2

  Geen van onze linkse regenten vraagt zich af wat kinderarbeid betekent voor de mensen in arme landen. Als deze kinderen niets meer verdienen dalt het gezinsinkomen tot onder het nivo van een acceptabel leven. Het alternatief is loonsverhoging voor volwassen werknemers, dit betekent weer dat er voor ons in het rijke del van de wereld geen noodzaak meer is om dit soort werk in ontwikkeingslanden uit te voeren. voor onze economie en zekekr voor onze werkgelegenheid een plus, maar voor het verbeteren van de omstandigheden in de arme landen een debacle.

 • GlySol

  Aan de kamerleden: laat kinderarbeid koppelen aan recht en verplichting op onderwijs bij jonge werknemers. Dat loont.

 • geen boer

  @agratax, daar gaat het deze politici ook niet om. Het gaat om binnenlands gebruik van dit soort suggestieve beweringen. 'kijk onze agro-industrie zich eens schofterig gedragen en dat moeten we niet willen'. Hiermee hoopt men het eigen profiel wat op de krikken want zo af en toe moet je iets van je laten horen.
  Helaas is het in onze politiek zo ver gekomen, dit willen we kennelijk met z'n allen. De waan van de dag regeert. Niet vreemd dat er vrijwel géén gekwalificeerde mensen meer voor te vinden zijn.

 • trekker123

  Politiek allemaal heel correct maar ook een beetje wereldvreemd. Het is niet overal zo'n aangeharkte tuin als in Nederland en dat gaat er ook niet van komen. Met de vraag of we dat in Nederland en de rest van de westerse wereld op termijn nog gaan volhouden trouwens. Die ruim een miljard inwoners van India gaan op termijn niet allemaal in een twee-ondereenkap wonen naar Nederlands model met een auto en een caravan voor de deur en drie keer op een jaar op vakantie waarvan minstens een met het vliegtuig. Elders in de wereld werken Nederlandse bedrijven volgens de lokale normen en daar is lang niet altijd zo heel veel mis mee. Zou voor een aantal Nederlandse kinderen ook niet zo verkeerd zijn - mits binnen enige grenzen - dat ze eens een leerden om hun handjes een beetje te laten wapperen. Maar inmiddels is werken eigenlijk zowiezo een beetje een vies woord geworden. Je zou er moe van kunnen worden, gaat allemaal van je vrije tijd af en voor je het weet zou je tijdens het werk ook nog iets kunnen overkomen. En stel dat je het ook nog leuk gaat vinden, dan zou je andere niksnutten er ook nog mee kunnen besmetten. Dan kun je heel wat beter een hele zomer een beetje lopen vervelen op straat en je ouders af en toe de les lezen over waar jij als kind allemaal recht op hebt.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.