Home

Nieuws 13 reactieslaatste update:3 jul 2013

Kamer steunt nota duurzame gewasbescherming

Den Haag – Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt de nieuwe nota duurzame gewasbescherming Gezonde groei, duurzame oogst van de ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu. Dat bleek tijdens de notabehandeling in de Tweede Kamer.

Hoewel de PvdA, SP, D66, Christenunie, Groenlinks en PvdD de nota niet ambitieus genoeg vinden, vinden VVD, CDA en SGP de nota wel erg ambitieus. Zij vrezen voor de concurrentiekracht van de Nederlandse boer en tuinder. Staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) drukte VVD-Kamerlid Helma Lodders op het hart dat Nederland niet kiest voor nationale koppen op het Europese gewasbeschermingsbeleid. “Maar we moeten wel rekening houden met de nationale omstandigheden. Nederland heeft veel kleine percelen, veel water en een relatief hoge windsnelheid."

Dijksma voegt er aan toe dat alleen de geïntegreerde gewasbescherming wordt toegestaan, zoals dat in Europa verplicht is per 2014. “Chemische gewasbescherming blijft nodig voor de voedselproductie. Maar we moeten wel kijken of we problemen eerst met de teelt op kunnen lossen, dan met niet-chemische gewasbescherming en als het niet anders kan met chemische middelen. Deze moeten we zo duurzaam mogelijk gebruiken”, vindt Dijksma.
PvdD-Kamerlid Esther Ouwehand, SP-Kamerlid Henk van Gerven  en Groenlinks-Kamerlid Jesse Klaver vinden dat de plannen niet ver genoeg gaan. Ouwehand wil een einde aan het preventief gebruik van middelen, strengere normen om omwonenden te beschermen en een verbod op verkoop van gevaarlijke middelen aan consumenten. Van Gerven pleit voor 12 meter spuitvrije zone langs oppervlaktewater en een invoering van een belasting op spuitmiddelen. Klaver wil een einde aan het coaten van zaaizaad met gewasbeschermingsmiddelen. Dijksma vindt dat coaten prima past in duurzame gewasbescherming, omdat het zeer gericht wordt gebruikt, waardoor er minder middel nodig is dan bij volvelds spuiten.

Dijksma zegt, na een verzoek van Lodders en D66-Kamerlid Gerard Schouw bereid te zijn te gaan kijken naar het afschaffen van het gewasbeschermingsplan. “Ik voel met de bezwaren mee, maar ik wil ook geen boetes vanuit Brussel krijgen”, zegt Dijksma.

Ook is ze bereid tot het sluiten van een Green Deal met de sector om de ontwikkeling van groene gewasbeschermingsmiddelen verder te stimuleren. PvdA-Kamerlid Lutz Jacobi stelde een Green Deal voor om hiermee alternatieve middelen evenveel mogelijkheden te geven als chemische middelen. Hiervoor zijn wel aanpassingen in de regelgeving nodig. Een voorstel van CDA-er Jaco Geurts om een subsidieregeling in het leven te roepen om oude veldspuiten te vervangen door nieuwe met betere technieken, ziet Dijksma vooralsnog niet zitten.
Tijdens het debat was een flinke discussie over het verbod op particulier gebruik van glyfosaat en het gebruik in openbare ruimte door gemeenten. Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) wil verbod pas in 2018 in laten gaan om het zorgvuldig te kunnen regelen. Partijgenote Jacobi vindt dat het eerder moet, al in 2015. Ze kreeg daarin ruime steun van andere partijen.

Laatste reacties

 • Henk Tennekes

  Het is allemaal pappen en nathouden zo lang niet alle toepassingen van alle neonicotinoiden verboden worden. Deze stoffen roeien de ongewervelde dieren uit en veroorzaken een breuk in de voedselketen. En bij een verbod duurt het decennia voordat ze uit het milieu verdwenen zijn. Het is later dan u denkt.

 • henk 60

  Ik geloof er niets van.
  Gaan we ook stoppen met alle geneesmiddelen en dergelijke? Wat komt daar van in het milieu? hoor ik nooit wat van!!!!!

 • jordi 1455

  Henk Tennekes ga maar eens maar het water controleren wat uit een waterzuiveringsinstallatie komt het schijnt dat daar een hoop medicijnresten en anders chemische zooi uitkomt, daarbij zijn door jou genoemde gewasbeschermingsmiddelen niets bij.

 • abtje

  @Henk van Sluijs Wat dacht je van alles? Complete apotheken en alle chemo's alle hormonen en de halve bouwmarkt aan verdunners, reinigers, verven. Maar ook alle opmaaksmeerseltjes, van nailremover tot oogschaduw komt uiteindelijk langs onze weilanden/bouwlanden drijven.

 • abtje

  En wat dacht je van de rubber en olie resten die op de wegen belanden? Via een verfrissend buitje letterlijk van de wal in de sloot. Nog even het afval van de lokale drugslaboratorium erbij en klaar voor de afwatering.

 • Wim Claessens

  Voor van alles wat kun je kijken op http://www.riwa-maas.org/uploads/tx_deriwa/KEI_2011_NL_2.pdf, dit zijn de gegevens over 2011, die van 2012 zullen voor de landbouw nog gunstiger uitvallen.

 • Henk Tennekes

  In een recent gezaghebbend Brits rapport ('The State of Nature') wordt geschat dat 70% van de insecten al verdwenen zijn. Dat is diep verontrustend, omdat we insecten nodig hebben voor de voedselproductie. Bovendien zijn insecten een voedingsbron voor talloze soorten (vissen, vogels, amfibieën, reptielen, vleermuizen, egels, en zelfs ook voor primaten). Op die net uitgekomen rode lijst van de IUCN (International Union for the Conservation of Nature) staan bijna 21.000 soorten van planten en dieren op het punt van uitsterven, en dat zijn er maar liefst 1.100 meer dan een jaar geleden. Dit is geen tijd voor scheldpartijen op andersdenkenden. We moeten eendrachtig de natuur beschermen.

 • alco1

  Door koekalverij was ik tussen 4 en 5 uur vanmorgen met het dageraad wakker. Ik hoorde zoveel gekwetter, dat ik dacht. Er is nog voedsel genoeg dus.
  Eénzijdig gememoreer dat er zoveel dieren op uitsterven staan is niet compleet als er niet bij vermeld wordt, hoeveel nieuwe soorten er ontstaan.

 • meeuwissen

  wij als agrarier zijn al volop bezig met drift beperkingen en lozen op milieu etc denk daar bij aan projecten als: schone maas en schoon-water (CLM)

 • jordi 1455

  Meeywissen die natuurfreak van een Tennekes gelooft je toch niet, die vindt het alleen leuk om de landbouw de schuld van dat soort dingen, hij heeft eens niet door dat hij van dezelfde landbouw die hij demoniseert van moet leven.

 • bankivahoen

  70 % van de insecten verdwenen en de aarde is niet vergaan!!!!

 • trijnie

  Hoe je het ook wendt of keert: iedereen die wat ouder is, ziet de teloorgang van alles rondom ons. Het enige wat groeit is het mensdom en daarmee het verlies van het andere leven. En het kan zo niet doorgaan, maar de oplossing is ver te zoeken. Waar we hier hopelijk minder gifsooi gaan gebruiken, beginnen de ontwikkelingslanden ermee en voorlopig misschien in meerder mate dan hier. En wat die glyfosaat betreft, dat moet uit het tuincentrum weg, ik heb veel tuinvriendinnen maar waar wij de stoepen met een krabbertje schoonmaken, gebruiken ze allemaal roudup om hun stoepjes schoon te spuiten. Het is van de gekke, alsof het suiker water is.
  Maar wie het weet en op kan lossen die mag het zeggen....

 • abtje

  @Bankivahoen De vrije uitloop kippen hebben die insecten opgevreten...:-)

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.