Home

Nieuws

Kali-oorlog stuurt kaliprijzen omlaag

Moskou – Kunstmestproducent Uralkali start in de kalimarkt een prijzenoorlog die prijzen voor kali tot 25 procent omlaag kan sturen. Dat heeft de topman Vladislav Baumgertner van de Russische onderneming bekendgemaakt.

De bekendmaking gaat als een schokgolf door de markt, die vooral ook door het opbreken van een Russisch-Wit-Russisch exportkartel volgens Rabobank revolutionair verandert.
Uralkali stapt uit een joint venture met Belaruskali, BPC, die goed was voor 43 procent van de wereldwijde exporten. In essentie was het kartel van de Russen en Wit-Russen samen met het Noord-Amerikaanse kartel van kalileveranciers Canpotex bepalend in de markt. Uralkali verlaat de joint venture omdat de Wit-Russische president Alexander Lukashenko het exclusieve recht van BPC om kali te exporteren heeft ingetrokken. De aandelen van Uralkali maar ook concurrenten als PotashCorp, Mosaic en ICL Fertilizer daalden in één dag met 20 tot 25 procent.
Baumgertner zegt dat de volledige productiecapaciteit van Uralkali zal worden aangewend, wat duidt op een productietoename van circa 10 procent. Volgens de Russische bank VTB kunnen prijzen daardoor dalen tot wel 33 procent. Hoofd publieke zaken Michael Wudonig van K+S, de Europese marktleider, zegt dat de bekendmaking intern geleid heeft tot “significante irritaties”. Wudonig zegt dat de prijzen die in de pers genoemd worden “voor K+S onbegrijpelijk zijn” en dat de onderneming positief blijft voor de markt op middellange tot lange termijn.  
Hoofd verkoop Rainer Marx van ICL Fertilizer in Rotterdam voorziet “serieuze prijsdruk” maar vindt het te vroeg om te speculeren over de omvang van de prijsdaling. “Ik schat dat de eerste effecten over 4 tot 6 maanden zichtbaar zijn, en in volle omvang nog wat later.” ICL Fertilizer vreest toestroom van goedkope Russische kali. “Het wordt een politieke vraag. Willen we productie in Europa om strategische redenen vasthouden?” In Nederland wordt jaarlijks 36.000 ton kaliumoxide, een grondstof voor kali, afgezet, aldus brancheorganisatie VPK.
De marginale kosten, dus de kosten die het produceren van één extra eenheid product met zich meebrengt, zijn in Rusland het laagst. Uralkali rekent met 62 dollar per ton terwijl Noord-Amerikaanse concurrenten rekenen met 100 dollar en in West-Europa meer dan 200 dollar. Marx stelt dat concurrenten van Uralkali mogelijk de prijsdalingen zullen willen beperken door de eigen productie in te dammen. Het gevaar is daarmee dat ze zakelijke relaties verliezen. Bovendien ontstaat een probleem waar agrariërs mee bekend zijn: iedereen weet dat de totale productie moet worden beperkt maar hoopt dat de concurrent dat doet.
Rabobank-analist Dirk-Jan Kennes ziet een fundamentele verandering van de markt. Waar eerder marges werden gemaximaliseerd door het aanbod kunstmatig te beperken, wordt nu vooral toegewerkt naar het opvoeren van verkoopvolumes. Deze beweging was al langer aan de gang, aldus Kennes, maar wordt nu versterkt. Kennes stelt dat de verkoopvolumes vooralsnog in 2013 niet hoog genoeg zijn geweest om relatief hoge voorraden in te perken. De vooruitzichten voor de afzet zijn niet positief. De grote importeurs, lees China en India, lezen de kaarten van de grote leveranciers steeds beter, aldus Kennes.
Bij wereldmarktprijzen rond de 300 dollar per ton, zoals Uralkali voorspelt, zullen nieuwe zogenoemde “greenfield”-projecten worden gestopt, verwacht Kennes. Ze leveren aandeelhouders van de meestal beursgenoteerde bedrijven niets op. Mijnbouwgigant BHP Billiton uit Brazilië zal mogelijk zelfs een investering van 15 miljard dollar in een nieuwe kalimijn stopzetten. Hierdoor ontstaan voor de langere termijn een cultuur vergelijkbaar met de jaren 90, toen niets in mijnen werd geïnvesteerd. Hierdoor zal uiteindelijk de focus weer op marge in plaats van volume komen te liggen.
Uralkali is dan mogelijk wel de Canadese concurrentie voorbijgestreefd als belangrijkste leverancier, terwijl een of twee andere leveranciers mogelijk niet meer bestaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.