Home

Nieuws

Hongarije lapt EU-regels grondverkoop aan de laars

Boedapest - Een onlangs aangenomen Hongaarse wet belemmert inwoners van de Europese Unie ernstig in de aankoop van landbouwgrond, ook al wordt de Europese grondmarkt volgend jaar ‘vrijgegeven’.

In mei 2014 moet Hongarije volgens Europese afspraken het moratorium op verkoop van landbouwgrond aan buitenlanders opheffen. ‘Nieuwe’ EU-lidstaten (Hongarije trad in 2004 toe) krijgen geen uitstel meer.

Toen de Europese Commissie eind 2010 voor de laatste keer een verlenging aan Hongarije toeliet, was de verwachting dat Boedapest de wetgeving zou hervormen en dat restricties op verkoop van landbouwgrond aan buitenlanders zouden worden versoepeld. Vorige maand nam het Hongaarse parlement een nieuwe wet aan die juist weer allerlei belemmeringen opwerpt. Zo moet een koper al drie jaar in Hongarije wonen en werken in de landbouwsector voordat hij grond kan kopen. Hiermee wordt het een EU-ingezetene onmogelijk gemaakt om een bedrijf in eigen land te verkopen en gelijk daarna van start te gaan in Hongarije. Ook is de koper verplicht binnen een straal van 20 kilometer van de grond te wonen en daar minstens 180 jaar dagen van het jaar te zijn. Tevens komt er een maximum op het aantal hectaren dat een groot landbouwbedrijf mag zitten (1.200 hectare), veehouderijbedrijven kunnen bij uitzondering 1.800 hectare bewerken.

De conservatieve regeringspartij Fidesz wil zich met de restricties indekken tegen "de groene baronnen, de grootgrondbezitters en de speculanten", meldt de partij in een verklaring.

Brussel heeft nog niet op de kwestie gereageerd.

Geert Jan Hahn

Of registreer je om te kunnen reageren.