Home

Nieuws 2219 x bekeken 5 reacties

Gemengde reacties op wetsvoorstel mest

Doetinchem - Vakbonden NMV en NAV zijn kritisch op het voorstel voor de meststoffenwet van staatssecretaris Sharon Dijksma. Echter, LTO en Cumela tonen zich tevreden. "Het wetsvoorstel beknot veeboeren niet."

LTO Nederland en Cumela zijn tevreden met het wetsvoorstel van Dijksma. Peter Brouwers, voorzitter van de werkgroep mest en mineralenbeleid bij LTO Nederland: "We hebben gepleit om de mestplaatsingsovereenkomst uit te wet te laten. Dat is ook gebeurd. Het zou te veel administratieve rompslomp en kosten met zich meebrengen." Een mestplaastingsovereenkomst (MPO) was aanvankelijk wel in het wetsvoorstel opgenomen en regelde de mestafzet tussen veeboeren en akkerbouwers zonder tussenkomst van een mesthandelaar.
Brouwers vindt verder dat het aangepaste wetsvoorstel veeboeren niet beknot in hun ondernemerschap. "Veehouders kunnen nu zelf de keus maken om hun mestoverschot weg te werken met voldoende plaatsingsruimte of mestverwerking."
Jaap Uenk, voorzitter van de sectie meststoffendistributie van Cumela Nederland, noemt het wetsvoorstel 'geen verrassing'. "Het is wat we verwacht hadden."
Dirk Jan Schoonman, voorzitter van de Nederlandse Melkveehouderijs Vakbond (NMV) had de MPO wel graag teruggezien. "MPO's maken de mestafzet meer streekgebonden en stimuleren de kringlooplandbouw." Wel is hij tevreden dat Dijksma de mogelijkheid achter de hand houdt om een 'schot' te plaatsen tussen de rundveehouderij en de varkenshouderij. "Dat kan voorkomen dat het mestoverschot in de varkenshouderij wordt afgewenteld op de melkveehouders."

Klaas Hoekstra van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) vreest dat het mestoverschot te veel op het bord komt van de akkerbouwers. Hoekstra: "Voor akkerbouwers staat de bodemvruchtbaarheid centraal. Dat is ons uitgangspunt en niet het oplossen van het mestprobleem van de veehouderij. Ik vind dat te weinig terug in het wetsvoorstel."

Laatste reacties

 • jaapjo

  heeft de cumela ook varkens of koeien?

 • drientje

  Nee jaapjo, geen varkens en koeien maar wel een stoel onder hun achterwerk.
  En daarvoor hebben ze een stevige lobby op het ministerie.

 • ikkethuis

  Wat staat er precies in dit wetsvoorstel???

 • poldes

  zonder MPO,s wordt er mischien te veel mest verwerkt.

 • minasblunders1

  Men krijgt het in een land als dit zelfs nog voor elkaar om meer mest te verwerken dan er is. Je weet het maar nooit, met zoveel 'fraudeurs'.....

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.