Home

Nieuws 20 reacties

'Geen grens veehouderij om volksgezondheid'

Doetinchem - Gezondheidseffecten van de veehouderij kunnen onvoldoende wetenschappelijke onderbouwd worden om boeren te dwingen tot maatregelen. Dat zegt ZLTO-bestuurder Herman van Ham in een reactie op het kabinetsbesluit om nieuwe regels te maken die grenzen stellen aan de veehouderij om redenen van volksgezondheid.

Van Ham verwacht dat de schadelijkheid van de veehouderij onvoldoende wetenschappelijk aangetoond kan worden om beleid op te baseren. Dijksma wil nieuwe regels opnemen voor het houden van dieren, in het belang van de volksgezondheid. Dit moet nog wel wetenschappelijk onderbouwd worden. Dijksma is er van overtuigd dat deze onderbouwing er komt.
Van Ham is dat allerminst: "Al het onderzoek dat tot nu toe is uitgevoerd heeft onvoldoende wetenschappelijk bewijs opgeleverd om de directe relatie tussen de veehouderij en volksgezondheidseffecten aan te tonen. Het is tot nu toe ook niet gelukt om afstandsnormen te bepalen omdat wetenschappers geen bewijs voor een norm konden leveren."

Jurist Paul Bodden van advocatenkantoor Hekkelman in Nijmegen acht het evenmin niet haalbaar om een wet te maken met als doel het begrenzen van de veehouderij om redenen van volksgezondheid. "Dijksma wil dit najaar het wetsvoorstel klaar hebben. Dan moet ook de wetenschappelijke onderbouwing er zijn. Dat lijkt me niet reëel."

Dat neemt volgens Van Ham niet weg dat boeren economisch haalbare maatregelen moeten nemen om de uitstoot van geur, fijnstof, ammoniak en endotoxinen (bacteriecelwanden) te voorkomen. "Veehouders moeten zich er van bewust worden dat er grote zorg is bij burgers over de grootte van bedrijven en het aantal dieren in een gebied. We moeten met elkaar er alles aan doen om die zorg weg te nemen."

Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft 3,4 miljoen euro uitgetrokken voor nieuw onderzoek naar de gezondheidseffecten van de veehouderij en een haar nieuwe beleid te kunnen onderbouwen. Medio juni kondigde zij aan nieuwe regels te willen maken voor gemeenten en provincies om grenzen te kunnen stellen aan de veehouderij als de volksgezondheid in het geding zou zijn. Lokale overheden kunnen om redenen van volksgezondheid op bedrijfs- en gebiedsniveau de veehouderij beperken of het aantal dieren per gebied 'bevriezen'. Ook kan een maximum worden gesteld aan het aantal dieren per hectare.

De provincie Noord-Brabant heeft al een voorschot genomen op de nieuwe regelgeving van Dijksma en werkt aan een nieuw beoordelingssysteem voor vergunningverlening. Het merendeel van de criteria is gezondheid gerelateerd. Gedeputeerde Yves de Boer zegt eveneens overtuigd te zijn dat de wetenschappelijke onderbouwing komt om de nieuwe criteria juridisch te kunnen borgen.

Het onderzoeksgeld dat Dijksma beschikbaar heeft gesteld om wetenschappelijk bewijs voor de directe relatie volksgezondheid en veehouderij op tafel te krijgen, is verdeeld over RIVM, Wageningen UR, Institute for Risk Assessment Sciences van de Universiteit Utrecht en Nederlands instituut onderzoek van de gezondheidszorg Nivel. Ook komt er een kennisplatform waar provincies en gemeenten terecht kunnen voor vragen over de relatie tussen veehouderij en volksgezondheid.

Laatste reacties

 • trijnie

  Kan geen kwaad....werd dat ook niet gezegt tegen de slachtoffers van de
  Q-KOORTS?

 • Marcel v

  De laatste economische pijler van Nederland moet gewoon kapot. Er word gewoon weer 3.4 miljoen gespendeerd om iets aan te tonen wat niet bestaat. Hoe kun je nu serieus genomen worden als staatsecretaris wanneer je onderzoek gelast om een vantevoren opgelegde conclusie hard te maken.
  Triest !

 • anton1937

  Door de q koorts uitbraak is de veehouderij in een verkeerd daglicht terecht.gekomen.anti boeren gezinde partijen zoals de sp,D66,de partij voor de dieren,ondersteund door z g wetenschappers krijg je een verkeerde voorstelling van zaken. Goed boerenverstand zou beter zijn,maar dat zit niet bij de genoemde politieke partijen.

 • Ishtar

  Wat een artikel en LTO plus zo´n jurist......
  Iedereen weet toch dat LTO niets om volksgezondheid geeft?
  That´s it.
  Afstandsnormen veeindustrie en burger woningen doet men al 40 jaar over olv Toontje LTO´tje.
  Niet als doel om respectvolle afspraken te maken, nee vertragen en zielig doen dat is LTO.
  Gif spuiten afstand 50 cm van moestuinen ?Laat me m°niet lachen.
  Concurentie kracht als argument?
  Benoem het zoals het is, kleuter boeren belangenhartiging en jammer dat boeren geen betere hebben.......

 • alco1

  Volksgezondheid? Weet men niet meer dat b.v. de bossen dood zullen gaan als er geen 'Stank' meer geroken wordt. Ze halen namelijk de voedingstoffen via de bladeren uit de lucht.
  Volksgezondheid is zelfs gebaad bij 'Stank'. Omzetting van CO2. Weet men dat niet meer!

 • Mels

  Zonder vlees en melk is de volksgezondheid nog meer in gevaar. Dat het mogelijk is om dit te bedenken in dit door de linkse k@@otzakken geregeerde land. Maakt niet uit in wel deel van de sector je zit. Je moet murw en dan neptuur van je land maken.
  Gister lees ik over 12 meter spuitvrije zone. Ze zijn geschift hier. Wanneer komen we eens in opstand?

 • trijnie

  Maar mels, wat is nu 12 meter, vaak staat er nog een beetje wind, dat wil je toch niet over je moestuineten hebben?
  Ik was pas in Drenthe, lelievelden, kort langs de huizen. Ze moeten om de haveklap bespoten worden, nu het lijkt mij echt niet gezond. Als de leliehaantjes er dood van gaan, is er toch echt een risico dat mensen er ziek van worden.

 • Bison

  Een half miljoen of meer mensen in een stad als haringen in een ton met al die stinkende uilaatgassen van voertuigen is wel gezond zeker???.

 • jan van den broek

  Voor veel geld staan er in bepaalde gebieden snuffelpalen, die hopelijk werken
  of maken ambtenaren ons dit wijs. Als er rondom en onder de stallen gemeten wordt met de geschikte geijkte meet instrumenten kan zowel de lucht rondom de stal,en het grondwater gemeten worden.In geval Q-koorts er zij nog steeds besmetten stallen.Bacterie besmetting kan dus. Door te meten van lucht en grondwater zullen er gegevens opduiken die Dijksma wel weer overtrokken zal noemen , maak ze openbaar, daar heeft de N.L. bevolking rechtop.

 • Marcel v

  Trijnie, je geeft zelf al aan ' het lijkt mij echt niet gezond' dat je er geen kennis van hebt. De kans dat je residu van spuitmiddel op je bordje krijgt is vele malen groter bij de boontjes die Appie voor jouw uit Ethiopie of nog verder heeft gehaald omdat jij nu eenmaal het allergoedkoopste wil.

 • Romeijn

  Daar waar akkerland of een boomkwekerij aan erven grenst is een spuitvrije zone van 12 meter helemaal niet zo gek. Mensen worden bang gemaakt door spuitende boeren/loonwerkers die niet willen zeggen waarmee ze spuiten, ook al is het gewoon een meststof. 'Wat niet weet, wat niet deert' is feitelijk misleiding en bewijst gebrek aan vertrouwen in het redelijk denkvermogen van buren; zelfs als die ook boer zijn.

 • alco1

  Een spuitvrije zone is uit den boze. Een man hier uit de buurt wilde liever ook niet dat er te dicht bij zijn tuin gespoten werd. Hij zou die eerste rijen wel schoffelen. Nou hij heeft het geweten. De latere jaren nooit meer iets gezegd.
  Het gaat erom dat er niets op andermans grond terecht komt. Dat je bij verkeerde windrichting wat ruikt kun je met 12 meter nog niet voorkomen.

 • Romeijn

  @ alco1: de spuitvrije zone dient ook ter voorkoming van afspoeling naar naburige gronden en oppervlaktewater. Als iedereen zou spuiten zoals tijdens de cursus geleerd en met de best beschikbare technieken komen we ook al een heel eind. Het probleem is echter dat het geleerde niet altijd goed uitkomt in de praktijk en dat de beste technische hulpmiddelen niet altijd beschikbaar zijn.
  Dat gewasbeschermingsmiddelen op heel veel plaatsen het ecologisch evenwicht in oppervlaktewater schade verstoren is inmiddels algemeen bekend. Het kan ook leiden tot een lagere visstand of muggenplagen.
  Als je op je erf het spuiten van de buurman ruikt is er al iets misgegaan.
  Als je weer een week moet wachten met het hooien van een misschien wel twaalf meter brede strook langs het net bespoten land van de buurman (je zag de nevel overwaaien) ben je ook niet zo blij.
  Regels worden opgesteld als er onvoldoende sprake is van inlevingsvermogen, verstand en redelijkheid.

 • yvijn

  ''Jurist Paul Bodden van advocatenkantoor Hekkelman in Nijmegen acht het evenmin niet haalbaar om een wet te maken met als doel het begrenzen van de veehouderij om redenen van volksgezondheid.'' De goede lezer leest dat jurist P. Bodden dus wél denkt dat het haalbaar is. Mooi zo!!

  @Mels: zonder vlees en melk minder kanker!

 • minasblunders1

  Romeijn, regels worden juist opgesteld DOOR mensen met onvoldoende inlevingsvermogen, verstand en redelijkheid! Kijk bv. naar de mestwet; een sterker staaltje onbenul is niet denkbaar.

 • alco1

  De loonwerker had bij mij iets te breed gereden met de spuit in de mais, met als gevolg één rij bedolven onder de melle. Op zo'n moment denk je toch realistisch dat uitdriften eigenlijk helemaal niet zo'n gevaar is.

 • Romeijn

  @ minasblunders: wat is de oorzaak en wat is het gevolg?

 • Mels

  Wie met beleid en verstand spuit zorgt er daardoor voor dat de Trijnies onder de burgers(lees bezorgde) er geen problemen van ondervinden. En das niet moeilijk. Fie die dat niet doen knoeien maar wat aan en zijn de licentie niet waardig. Je wilt het ook niet verkeerd doen daar weggewaaid middel verloren middel is en dus weggegooid geld. Ik wil best uitleggen wat en waartegen ik spuit en waarom maar niemand vraagt het. Misschien vooroordelen???? Heb je weer een gifboer??
  En ik wil graag zelf bepalen wat ik drink en eet. Daar heb ik geen staatsecretaris voor nodig die met haar Maoistische vriendjes ons allen aan de leiband wil hebben.

 • trijnie

  Maar even terug bij de grenzen veehouderij. Die Q-koorts is niet niks en ik vind dat de overheid deze mensen geen recht doet. Er zijn doden gevallen en mensen zijn ongeneeslijk ziek geworden. Daar waren ook mensen bij die niets met de veehouderij te maken hadden en deze situaties worden ter zijde geschoven omwille van economisch gewin. Hoe staan jullie op dit forum hier tegenover?

 • yvijn

  Tja, Trijnie... en dan komen er geen reacties meer. Dat zegt genoeg. Treurig.

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.