Home

Nieuws 6 reacties

Gas in drinkwater door schaliegaswinning

Washington - Het Amerikaanse milieuagentschap EPA legt in interne documenten verband tussen vervuiling van ondergrondse drinkwatervoorraden en schaliegaswinning.

Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van uitgelekte documenten.

In een presentatie voor collega's heeft een ambtenaar van de EPA gezegd dat in Pennsylvania in ondergrondse drinkwatervoorraden methaan is vastgesteld, die daar is gekomen als gevolg van de werkzaamheden voor de schaliegaswinning.

De Amerikaanse wet stelt geen normen voor methaan in drinkwater, omdat het gas de smaak of geur van het water niet aantast. Methaan kan echter wel explosies veroorzaken.

De bevindingen van de EPA sluiten aan bij onderzoeksresultaten van de Duke University eerder deze maand, waarin verband werd gelegd tussen methaan in lokaal drinkwater en de gaswinning. In Nederland is toestemming gegeven voor twee proefboringen naar de aanwezigheid van schaliegas.

Laatste reacties

 • Niekgo

  Aangezien in Nederland al het drinkwater voor consumptie wordt belucht hebben we er hier geen last van.

 • Sikma

  Eigenaardig, want bij normaal aargas is er geen probleem en dat zit veel hoger in de grond als het schaliegas. Men kan ook uit slootwater methan krijgen! Dat wierd vroeger ook gedaan.

 • haverboer1

  in de Beemster en omstreken hebben ze nog steeds brongas. je kan het niet stoppen want als je de bron dicht stort, ontstaat even verderop in de sloot een nieuwe gasbron. ook aangetoond door in de winter op het ijs een gaatje te boren, een ketel erop te zetten, een slang van ketel naar een brander en je kon een eitje bakken.

 • trijnie

  Mijn deskundige zegt dat aardgas in een meer gesloten bel zit, terwijl schalieglas overal tussen zit ?????

 • Kowalski

  Haha hardstikke mooi over een paar jaar dus gewoon water in de tank.

 • Niekgo

  Mensen maken zich druk om zaken waar ze weinig of niets van af weten. De hele heissa rondom methaan is bedoeld om vooral maar tegen schaliegas te zijn.

  In Friesland zit methaan in het drinkwater. Vitens haalt het er voor het gebruik uit:

  http://www.nlingenieurs.nl/projecten/methaan-uit-drinkwater-als-energiebron/

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.