Home

Nieuws 605 x bekeken

Exportwaarde sierteelt 4 procent lager

Aalsmeer - De exportwaarde van bloemen en planten lag in de eerste heft van 2013 4 procent lager dan vorig jaar, op 3 miljard euro. Dit blijkt uit de exportstatistieken van HBAG Bloemen en Planten in Aalsmeer. Vorig jaar werd na zes maanden een plus van 6 procent genoteerd. Oost-Europa verloor aan trekkracht.

Vorig jaar was de groei vrij breed, nu blijft ze beperkt tot Noord-Europa, Oost-Europa en vliegbestemmingen zoals Japan en de VS. In Midden-Europa en vooral Zuid-Europa staat de afzet erg onder druk. Oost-Europa groeit als markt nog steeds maar van groei met dubbele cijfers is even geen sprake meer. Voor de vierde achtereenvolgende keer is de kwartaalomzet lager dan een jaar eerder, zo stelt HBAG vast.
Door het lange koude voorjaar is de productie van met name seizoenbloemen in Nederland later op gang gekomen en liep de aanvoer terug. In juni kromp de exportomzet bij de snijbloemen met 12 procent tot 225 miljoen euro, waardoor de cumulatieve waarde zakte naar -4 procent tot en met juni. Daarmee komt de bloemenexport uit op een totaal van 1,8 miljard euro.
De productgroep pot- en tuinplanten deed het met een krimp van 7 procent afgelopen maand iets minder slecht, maar ook hier werd vorig jaar nog groei geboekt. De cumulatieve achterstand ligt net als bij de bloemen op 4 procent, in waarde bijna 1,2 miljard euro. Consumenten stelden aankopen voor de tuin uit.
In 2012 werd in 17 van de 29 bestemmingen een omzetplus genoteerd, dit jaar in 15. De exportwaarde van bloemen en planten naar Oost-Europese landen steeg tot en met juni met 2 procent tot 447 miljoen euro. Vorig jaar werd op deze landen een toename geboekt van 10 procent. Illustratief is de stabilisatie van de export naar Rusland, terwijl vorig jaar tot en met juni een stijging van 40 procent kon worden gerealiseerd. Het is voor HBAG nog niet duidelijk, hoe het effect zal zijn van de recente aanscherping van voorschriften op de export naar Rusland.

Of registreer je om te kunnen reageren.