Home

Nieuws 4 reacties

Eneco: 2,8 miljard nodig voor duurzame energie

Rotterdam - De overheid moet 2,8 miljard euro beschikbaar stellen om de ambitie van 16 procent hernieuwbare energie in 2020 mogelijk te maken. Dat zegt senior adviseur publieke zaken Alex Kaat van energiebedrijf Eneco tegen Business Nieuws Radio. Het bedrag is onder meer nodig om duizenden windmolens te kunnen bouwen op de Noordzee.

Er is veel kritiek op het zogeheten energieakkoord omdat het niet vernieuwend zou zijn, maar volgens Kaat is vooral van belang dat oude plannen worden uitgevoerd. “Voor een deel is het waar dat er geen nieuwe doelen zijn geformuleerd, maar tegelijkertijd is een doel stellen heel makkelijk, maar een doel uitvoeren heel lastig.”
Overheidsondersteuning voor de “energiewende”, zoals de Duitsers het noemen, blijft volgens Kaat noodzakelijk. Duurzame energie, van biobrandstoffen tot zonnecellen, is nog altijd duurder dan fossiele energie. “Het is één van de voorwaarden. Het is aan de overheid waar het geld vandaan komt, maar uiteindelijk zal de energiegebruiker het moeten betalen.”

Laatste reacties

 • agratax2

  Zit de energie gebruiker te wachten op duurdere energie, als zijn concurrent elders gewwon met goedkope energie door produceert? Ik denk dat de concurrent inderdaad wacht tot de dure producent het ' milieu schone' loodje legt en hij met zijn vuile energie de slag heeft gewonnen en kan gaan denken aan prijsverhoging en milieu reiniging. Bij deze duurdere productie behoort een bescheming om zonder directe steun te kunnen concurreren. Steun is en blijft bj de huidige WTO afspraken een moeilijk verhaal en niet te verkopen. Ik denk dat we in ons land als we zo door gaan economisch aan en in ' schoonheid' zullen sterven. Met dank aan onze nog steeds aan de gevolgen van de VOC en WIC lijdende leiders. Zij die na 400 jaar nog lijden bij de gedachte aan de toen ter tijd uitgevoerde handelsmissies met bij behorende arbeidsethiek, die zowel daar als hier niet vl verschilde.

 • power

  Meneer van Eneco wil ook een graantje meepikken van de subsidies die er straks verstrekt gaan worden. Duitsland elk jaar 33 miljard subsidie groene energie en levert vaak het overschot goedkoop aan Nederland en omringende landen. Daarom is de energie mede zo goedkoop. Als Nederland dat dure spul op zee plaatst kost het een godsvermogen en hebben wij geen plaats meer voor het goedkope overschot vanuit Duitsland. Nee dan moeten wij zelfs ook maar zien hoe we duur gesubsidieerde stroom lozen. In Engeland en Amerika betalen netbeheerders vergoedingen aan windparken om de molen stil te zetten om netbeschadiging te voorkomen op windrijke dagen. Oppassen met energie die niet te sturen is. Immers de conventionele centrales moeten ten alle tijde inzetbaar blijven. Wij boeren weten dat zonenergie via planten opgeslagen wordt en gebruikt kan worden op een later tijdstip. Zo ook met biomassa. Tegenwoordig zijn er mogelijkheden biomassa om te zetten in BioCoal welke CO2 neutraal is en veel voordeliger is in gebruik. Dat kost 43 euro per uitgespaarde ton CO2. Bij wind op zee en zonnecellen nu 180 euro per ton CO2 emissiebesparing ofwel voor elke ton steenkool die we uitsparen 450,- euro. Lees voor info www.fibronot.

 • power

  Even ter aanvulling, zonenergie bijna 15 cent verborgen subsidie door het niet betalen van energiebelasting en BTW.Dat kan niet betaald worden anders kan het niet uit. 1 ton steenkool zorgt voor 3000 KWh
  3000 x 14 cent is 420 euro. Dus we betalen met zijn allen 420 euro om die ton steenkool te besparen. Ik had zo gedacht dat die 420 euro in de zorg en onderwijs beter tot zijn recht komt. Tevens is het nog steeds een vraag hoeveel CO2 besparing er is. Doordat de conventionele centrales zeer ongeregeld draaien loopt ook daar het rendement terug. Speel je veel met je gaspedaal bij het autorijden verbruik je meer per KM en loopt de motor ook meer schade op. Dat is ook het geval met turbines bij een centrale. Er zijn extra onbekende kosten bij zon en wind energie. Eigenaren van centrales zullen vergoedingen vragen voor teruglopend bedrijfs rendement, er moeten extra transportleidingen door TenneT worden aangelegd welke niet in de subsidie of parkkosten zijn meegenomen. Deze zitten verborgen in de netwerk kosten die ieder op de nota doorberekend krijgt. NOP/Urk park 1 cent /KWh geproduceerde stroom. En iedereen maar roepen wind/zon energie kan al uit
  Noordzee 6000 megawatt installatie levert 18.000.000 MWh/jaar
  Kosten incl. verborgen kosten extra grid en schadevergoeding conventionele centrales 20 ct/KWh 3,6 miljard Volgens ECN overeenkomend met een emissie besparing van 10 miljoen ton CO2
  Resulteert dan in 360 euro per elke ton CO2 besparing.

 • Ed Buijs

  Omdat de productie van hele grote molens de vraag niet kan bijhouden, heeft het het verstrekken van subsidie een prijsopdrijvend effect. Op zee plaats je vooral grote molens. Wind op zee zou zonder subsidie dus goedkoper zijn! In een gesprek met Eneco bleek dat sinds de introductie van 7MW molens de prijs (inc onderhoud van 20 jaar) toenam van 7 naar 10 mio Euro. Het werd niet ontkent dat dit deels het gevolg was van de subsidies. Het is al wat oudere info. Ik weet niet wat een 7 MW turbine nu kost en ik weet ook niet wat hij moet kosten.

Of registreer je om te kunnen reageren.