Home

Nieuws 14 reacties

Emigratie naar Denemarken weer in trek

Nieuwegein - Emigratie is in trek onder melkveehouders. Dat constateert de Nederlandse Verenging voor Makelaars, NVM. "Met name emigratie naar Denemarken is in trek", aldus voorzitter Arjan van der Waaij van de vakgroep agrarisch en landelijk vastgoed van de NVM.

"Gevestigde bedrijven in Denemarken zitten in een financieel zware tijd. Er zijn veel bedrijven failliet gegaan. Dit geeft kansen voor nieuwe agrariërs om zich daar te vestigen", aldus Van der Waaij. Het gaat dan vooral om melkveehouders en akkerbouwers. De waarde van agrarische bedrijven in Denemarken is de laatste jaren fors gedaald.

Enkele varkenshouders uit het grensgebied en uit de Peel emigreren naar Duitsland. In de pluimveehouderij zijn Polen en Roemenië meer in trek, omdat deze landen andere welzijnseisen kennen. Nertsenhouders oriënteren zich ook om het bedrijf in het buitenland voort te zetten, als het verbod op nertsenhouderij in 2024 definitief van kracht wordt. "Voorlopig gaan deze ondernemers nog niet weg, maar ze oriënteren zich wel voor de toekomst", aldus Van der Waaij.

Laatste reacties

 • neru

  Vooruitlopend op het verbod op de nertsenhouderij is er al heel wat geïnvesteerd door Nederlanders in het buitenland o.a. Polen,Spanje,Oekraïne en nog wat andere landen.

 • agropak

  En gelijk hebben ze, wie wil er nu slavenarbeid in nederland verrichten en nog een trap na krijgen. Na de oorlog was iedereen bang dat er niet genoeg voedsel zou zijn, vandaar dat mansholt de politieke ruimte kreeg voor sanering van de kleinschalige landbouw. ( En hij had groot gelijk )Helaas worden boeren nu met de nek aangekeken en denken de mensen dat alles wel voor een habbekrats in de supermarkt ligt. Hopelijk veranderen die tijden

 • farmer135

  nou agropak, de nederlandse consument vind het vanzelfsprekend dat er eten en drinken in overvloed is voor een habbekrats, maar de tijden veranderen wel weer een keer.

 • polsbroek

  als de boeren niet meer klagen en pastoors niet meer vragen is het einde der dagen

 • Frenske

  Voedsel moet daar geproduceerd worden waar het ook geconsumeerd word.
  Waarom moet een klein land als Nederland een van de top exporteurs zijn van voedsel,door de jarenlange schaalvergroting zijn al heel wat boeren in de knel gekomen en ligt alles wel voor een habbekrats in de supermarkt maar als alles geteld word zoals subsidies,vervuiling,uitbraken van ziektes en meer van dat soort zaken,wat ook op het conto komt van de belasting betaler is ons voedsel zo goedkoop niet meer.

 • jaapjo

  Graag een onderbouwing erbij Frenske,met getallen in €/per inwoner en niet zomaar wat roepen,dat is wel errug goedkoop namelijk

 • niewerder

  Ja Frenske, waar blijft de onderbouwing ???????????? wij wachten op TNO cijfers.

 • troelstrup

  Als je een 'goedkoop' bedrijf in Denemarken wilt overnemen, vraag je dan vooral af: ´Wat ging er mis bij de vorige eigenaar???` Denk vooral niet: ´Denen kunnen er niets van, ik (Nederlander) zal wel eens even laten zien hoe het wel moet....´ De bank wil het eerste af van de slechtste bedrijven.

 • wenjroubos

  @ frenske
  vergeet niet dat je ook een geode bodem en klimaat moet hebben voor voedselproductie, tis niet te hopen dat alle consumenten in noord west Europa gaan wonen.

 • MichaelPeeters

  @Frenske
  En maar goed ook dat die subsidies er zijn. het is namelijk voor de NL, Belgische en andere Europese bevolking veel goedkoper om een paar boeren wat extra steun (met belastinggeld) te geven, zodat die hun producten aan een belachelijk lage prijs kunnen aanbieden, dan de subsidies te laten vallen en de prijzen van de vrije markt te laten spelen. dan krijg je namelijk situaties zoals met de Maïs in Mexico en de rest van midden-Amerika enkele jaren geleden, toen de Ethanol-fabrieken ineens met de grote hoop gingen lopen, en goedkope overschotten niet meer bestonden. Als er 99.9% voorzieningsgraad is, dan is er een tekort, en dus schieten de voedselprijzen omhoog, wat nadelig is voor de rest van de economie, mensen geven namelijk eerst geld uit aan voedsel, dan pas aan een I-Pad. Je moet dus wel een overschot hebben om dit tekort tegen te gaan, en de rest van de (luxe-)economie draaiende te houden. exact 100% produceren is namelijk niet mogelijk.

 • Mcvr84

  Goed punt van troelstrup! Het zou fijn zijn als boederij uitleg geeft WAAROM gevestigde boeren daar in financieel zwaar weer zitten.

 • troelstrup

  Aan Mcvr84. Maar wie verteld hoe het echt zit? De Nederlands/Deense ´makelaar´ ? Die verliest zijn broodwinning als hij negatief is. De Nederlandse boer in Denemarken? Die krijgt problemen met zijn bank en het landbouwcenter, buren enz. De boeren die weer terug zijn in Nederland? Die zijn waarschijnlijk wel heel negatief en zullen vooral andere de schuld geven.

 • Jan van het Zand

  Landbouwsubsidie hoog? € 42 miljard voor 20 miljoen in de landbouw werkende mensen. Dat is een peuleschil. De subsidie van de ECB aan de banken bedraagt nu al enkele jaren honderden miljarden per jaar. Ze geven het geld weg voor nul procent rente en zeggen er in Frankfurt bij dat ze vooral veel eigen vermogen moeten vormen met dat geld voor niks. En de banken zetten het in Nederland uit voor 4 procent rente. En dan worden er nog fikse bonussen van betaald die in de miljoenen euro's lopen, en de ondernemer en burger betalen zich blauw. Dat laatste kun je van de landbouw niet zeggen.
  Alle kritiek op de landbouwsubsidies slaan dus helemaal nergens op. De banken vreten onze portemonnee leeg. De wolven zijn allang in Nederland. Ja, ze zitten in een bankgebouw.

 • jeffreyb

  Veel bedrijven in dk zijn failliet omdat ze in goede tijden, waarin de grondprijZen skyhigh waren, verkeerde beslissingen hebben genomen. Gek was niet gek genoeg. Dat geldt ook voor de banken in dk. Wil je nog meer lenen? Doe maar kan makkelijk. Nu alles zo gedaald is kunnen ze niet meer voldoen aan de aflossingen en gaan ook zelfs veel banken failliet. Dit geldt gelukkig niet voor iedereen want er zijn ook heel veel succesvolle bedrijven.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.