Home

Nieuws 707 x bekeken

Efsa brengt effect combinatie middelen in kaart

Parma – Als gevolg van een nieuwe aanpak is de Europese voedselveiligheidsorganisatie Efsa voortaan beter in staat de cumulatieve effecten van gewasbeschermingsmiddelen in kaart te brengen.

Door pesticiden te groeperen naar toxicologische eigenschappen in een systeem kunnen de gevolgen van blootstelling aan een combinatie van stoffen worden ingeschat.

Volgens Efsa is deze nieuwe methode een ‘grote stap voorwaarts’ in de cumulatieve risicobeoordeling, zoals door Brussel voorgeschreven. Efsa gaat de werkwijze geleidelijk invoeren en zal in overleg treden met de Europese Commissie om de aanpak verder te verfijnen.

Volgens Maritza van Assen, directeur van Nefyto, wordt de cumulatieve beoordeling gebruikt om de maximale residulimieten (MRL’s) vast te stellen. “En als die worden verscherpt, kan het zo zijn dat dit terugslaat op de toelating”, zegt zij. “Dan kan de dosering of frequentie worden beperkt, of de wachttermijn verlengd. Of een combinatie daarvan.”

Niettemin vindt Van Assen het lastig in te schatten wat de nieuwe aanpak exact voor gevolgen heeft voor middelenproducenten. Datzelfde zegt ook LTO. “De praktijk zal het moeten uitwijzen”, aldus een woordvoerster. Efsa wil volgend jaar in een informatiesessie alle belanghebbenden over de exacte gevolgen bijpraten.

Of registreer je om te kunnen reageren.