Home

Nieuws 6 reacties

Eenmalige pacht uitgestorven

Doetinchem - Eenmalige pacht is zo goed als uitgestorven en bijna volledig vervangen door geliberaliseerde pacht van zes jaar of korter. Dat blijkt uit een overzicht van Dienst Regelingen (DR) dat dinsdag wordt gepubliceerd door Boerderij.

Sinds de invoering van de geliberaliseerde pacht van zes jaar of korter heeft die pachtvorm een grote vlucht genomen. Van de pachtverzoeken die in de eerste zes maanden van dit jaar bij DR  binnen kwamen betrof 90 procent deze vorm van flexibele pacht.

Werden in 2006 nog bijna 12.000 overeenkomsten voor eenmalige pacht voorgelegd aan de grondkamers, in de eerste zes maanden van dit jaar waren dat er niet meer dan dertien. In diezelfde periode (eerste halfjaar 2013) zijn 12.517 contracten voor geliberaliseerde pacht van zes jaar of korter voorgelegd aan de grondkamers.

Uit onderzoek van Boerderij onder tientallen deskundigen en makelaars in het gehele land blijkt dat de prijzen voor de huur van grond omhoog schieten. Maar er zijn grote verschillen tussen de verschillende regio's. Volgens Saltus Beheer is de vraag naar pachtgrond in de provincies Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel groter dan het aanbod.

Pachtprijzen voor goede gronden die interessant zijn voor gewassen die vruchtwisseling nodig hebben, zoals aardappelen lopen op tot 2.000 euro per hectare in het noorden van het land. Pachtprijzen voor grasland lopen op tot 1.000 euro in het oostelijk veehouderijgebied. Ook voor grasland is er sprake van stijgende pachtprijzen, aldus deskundigen.

Reden voor de stijgende prijzen zijn goede opbrengsten van een aantal akkerbouwgewassen, meer vraag naar grond voor de plaatsing van mest en het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, waarbij de pachter de ontvanger is van de toeslagrechten.

Laatste reacties

 • ed12345

  Ik lees dit eigenlijk met verbazing.Heb altijd gedacht dat een groot percentage boeren het hele bedrijf gebouwen inbegrepen pacht,ik kan me niet voorstellen dat die mensen geen lange termijn pacht willen.Zou iemand dit kunnen toelichten.

 • Jack1968

  Pachters willen wel continuïteit voor de lange termijn dmv langdurige pacht, echter willen grondbezitters/verpachters niet meer voor lange tijd gebonden zijn. Liberale pacht is op korte termijn een uitkomst voor grondbezitters, echter op lange termijn desastreus voor de kwaliteit van de grond. Het is voor pachters vrijwel niet rendabel om voor de lange termijn in de grond te investeren. Zelfs onze overheid geeft vrijwel alleen grond uit in liberale pacht. Slechte ontwikkeling.

 • ed12345

  Jacques helemaal met je eens op korte termijn pachten maakt investeren en niet alleen in de grond voor de lange termijn onmogelijk Bedoel je de overheid de polders dan is daar het roer wel helemaal om Helemaalmet je eens slechte ontwikkeling Ik huur ook 'n gedeelte waarvan de telkens een ander perceel ,helemaal niet leuk bemesting zeker niet meer dan ik er af haal egaliseren is helemaal niet aan de orde de andere heb al lang elk jaar daar heb ik veel meer plezier in

 • jan10

  De wal keert het schip.

 • gjcamps

  Het lijkt me juist een goede ontwikkeling, de pachter kan nu langer dan 1 jaar hetzelfde perceel pachten. Kan dus iets meer investeren in de grond qua bemesting en structuur. De verpachter heeft het voordeel een meer marktconforme pachtprijs en een planbaar moment van het vrijkomen van zijn grond.

 • koestal

  nou,er is keuze genoeg voor verpachters

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.