Home

Nieuws 835 x bekeken

EU-voorzitter richt zich op dierenwelzijn en diergezondheid

Brussel – De Litouwse landbouwminister Virgilijus Jukna wil zich het komende half jaar als voorzitter van de EU vooral richten op diergezondheid en dierenwelzijn.

Dat zei hij tijdens een kennismakingsgesprek met de landbouwcommissie van het Europees Parlement in Brussel.

Jukna liet weten het ook zijn doel is om het komende half jaar meer duidelijkheid te geven aan de boer over het nieuwe Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. “Er is een akkoord over het nieuwe landbouwbeleid, maar het is de komende tijd zaak om ook tot een praktische uitvoering van dit akkoord te komen”, zegt Jukna. Europarlementariërs wijzen erop dat er op sommige details nog geen overeenstemming is bereikt in het GLB. “De laatste puntjes moeten het komende half jaar op de i worden gezet”, aldus rapporteur Paolo da Castro.

Diergezondheid en dierenwelzijn hebben veel aandacht nodig, vindt Jukna. Hij zegt dat de nieuwe diergezondheidsverordening prioriteit heeft onder het Litouws voorzitterschap. Zo wil Jukna een lijst opstellen van infectieziekten en de wijze waarop deze bestreden worden. De Litouwse landbouwminister wil de naleving van het kooiverbod voor leghennen ook strenger gaan controleren. “Het blijkt dat niet iedere lidstaat de regels op de juiste wijze toe past”, zei hij voorzichtig. “Wij gaan bekijken hoe we de regels zoals ze op papier staan ook worden uitgevoerd. In Litouwen gebeurt dat al, in de andere lidstaten moet dat ook”, aldus Jukna.

In september wil Litouwen een conferentie beleggen over het nieuwe zuivelpakket, om ook hier een goede oplossing voor te vinden.

Jukna volgt de Ierse landbouwminister Simon Coveney op als voorzitter van de landbouwraad. In januari neemt Griekenland het voorzitterschap van de EU over.

Of registreer je om te kunnen reageren.