Home

Nieuws 1049 x bekeken

Dubbelclaim bij toeslagrecht: korting 6 mille

Den Haag - Het ten onrechte aanmelden van een perceel pachtgrond komt een akkerbouwer duur te staan.

Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven heeft de korting van bijna 6.000 euro die het ministerie aan de boer had opgelegd goedgekeurd. Daardoor is de bedrijfstoeslag voor de ondernemer verlaagd tot bijna 6.800 euro.

De boer zei dat hij per ongeluk een deel van een 4,9 hectare groot perceel had opgegeven, terwijl hij daarvan maar 2,7 hectare grond in gebruik had. De rest van dat perceel was in gebruik bij iemand anders, waardoor bij controle een zogenoemde dubbelclaim werd geconstateerd.

De akkerbouwer kreeg van het ministerie niet de mogelijkheid zijn foute aanvraag te corrigeren. De boer gaf aan dat hij ook een aantal andere percelen in gebruik had, maar dat hij die had verzuimd op te geven. Het ministerie paste de goedgekeurde oppervlakte in de loop van de procedure nog enigszins aan, waardoor de korting wat lager uitviel. De rechter zegt dat het ministerie de boer niet verder hoefde tegemoet te komen, ook omdat de Europese regels voorschrijven wat de minister wel en niet mag doen in zulke situaties.

Of registreer je om te kunnen reageren.