Home

Nieuws 1965 x bekeken 12 reactieslaatste update:4 jul 2013

Dijksma wil geen verdere maatregelen tegen ganzen bij Schiphol

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw wil vooralsnog geen verdere maatregelen nemen tegen de overlast van ganzen bij Schiphol.

Dat blijkt tijdens een debat in de Tweede Kamer. Met maar liefst vier verschillende moties vroegen Kamerleden om meer maatregelen te nemen tegen de overlast van ganzen rondom de luchthaven.

Dijksma zegt dat er al veel maatregelen worden genomen tegen de ganzenoverlast bij Schiphol. Het beperken van de teeltkeuze voor boeren rondom Schiphol, zoals de Partij voor de Dieren wil, gaat Dijksma veel te ver. Ook wil ze het gebied rondom Schiphol niet anders gaan inrichten. Wel wil ze de gans-aantrekkelijkheid van het gebied verminderen. “Maar dat gebeurt al. Dat is onderdeel van het beleid rondom Schiphol”, zegt Dijksma. Een totale herinrichting van het gebied tot een afstand van 13 kilometer rondom de luchthaven, zoals SP-Kamerlid Henk van Gerven voor stelt, is volgens Dijksma onuitvoerbaar. Een voorstel van VVD-Kamerlid Johan Houwers, waarin hij vraagt om te kijken of elektrogolven en het Robin Radar Systeem ook bij draagt aan het terugdringen van de ganzenpopulatie, past volgens Dijksma wel bij het huidige beleid.

De staatssecretaris wijst ook de motie van Marianne Thieme (PvdD) af waarin ze vraagt om de jacht op vossen niet langer toe te staan. “Provincies kunnen besluiten of er op vossen gejaagd mag worden of niet. De vos heeft invloed op het broedsucces van de gans, maar helaas is de vos niet selectief. Hij is ook schadelijk voor bijvoorbeeld weidevogels. Bovendien betekent een vrijstelling voor de jacht op vossen niet automatisch betekent dat er overal op vossen wordt geschoten”, zegt Dijksma.

Laatste reacties

 • abtje

  Rustig afwachten tot er een keer een vliegtuig neerstort. Dan zijn we opeens verbijsterd en geschokt. Hadden het niet zien aankomen en al die andere komedie.

 • haverboer1

  de gans is niet selectief? de vos zullen ze bedoelen

 • jan van den broek

  Haveboer 1 Ze is Dijkstra ,en deze bedoelt de vos .het postuur van Dijkstra ,lijkt inderdaad op ze, het valt ook niet mee voor haar, de zienswijze van een PvdA iemand is nu eenmaal anders dan een CDA figuur.
  O ja paardevlees was niet besmettelijk als je het maar snel en hoog genoeg verwarmd, als de ganzen wegblijven bij de vliegtuigen gebeuren er geen ongelukken door ganzen,dit gaat Dijksma later zeggen waarschijnlijk dat kan zij maken.

 • Zippie

  Sharon Dijksma, eerlijk gezegd valt ze mij tot op heden nog lang niet tegen.
  Ze laat zich in ieder geval niet helemaal inpalmen door de knuffelpartij, van die muts van Thieme.

 • PetervanKempen

  Lichtpuntje wel, dat zelfs een ondeskundig en anti jachtpartij iemand als Dijksma van de PvdA inziet dat de ideeen van Marianne (Stalin)Thieme om de teelt te reguleren van vrije boeren eromheen, of om Vossen te gaan fokken in Neptuurterreinen van de staat niet worden overgenomen.
  wat ganzen betreft ben ik ook bang dat de Wal van een vliegtuigongeval het impotente Schip van staat gaat keren. Niet te hopen want er zitten veel onschuldigen in zo een toestel. het zal je kind, vrouw of familie , eigenlijk iedere onschuldige luchtreiziger maar wezen.

 • Vegan

  Berperken van teeltkeuze lijkt me een goed idee en wellicht kunnen er ook zonnepanelen bij Schiphol worden geplaatst zoals bij vliegveld Weeze (D).
  Dan is het een stuk minder aantrekkelijk voor de ganzen en hoeven we ze niet te vermoorden. Leven en laten leven!

 • info48

  Vegan, U zult zich ongetwijfeld sterk met de natuur verbonden voelen maar toch heeft u de natuur nog niet goed begrepen denk ik; want in de echte natuur is het: vreten of gevreten worden!!

 • jordi 1455

  @Vegan het risico bestaat dan nog steeds dat er ongelukken gebeuren, ik zeg afmaken die ganzen voordat er nog meer komen.

 • PetervanKempen

  @Vegan Het zal je vast opgevallen zijn dat veel zoogdieren tanden hebben die ontworpen zijn om vlees mee te eten.Dat zijn zogenaamde roofdieren en die houden normaak gesproken samen met alleseters de ganzen stand in toom.
  Mensen hebben alle soorten tanden (alleseters) dus dat betekent dat wij behalve wortel ook een gansje vangen en vleees eten. Moet je ook eens proberen, dat ga je door vitamine B12 gebrek niet zo wazig denken als nu. Ganzen die niet worden beheerd viegen gewoon even verder naar voer, die moet je kort houden door bejaging en niet beschermen en broedgelegenheid geven in neptuur gebieden wat jullie met misplaatste dierenliefde voorstaan. Olifantsgras om schiphol helpt dus niet. Wij hebben gras nodig om melk te produceren, daar schijnen veel vega's zich voornamelijk mee te voeden. Jij mag wel alleen wortels eten, maar dan ga je vanzelf dood omdat je de natuur niet erkent en je het natuurlijk ontwerp van je gebit niet begrijpt. 'Natuurlijk' snap je dan ook niets van ganzen en beheer ervan, logisch toch?

 • yvijn

  @PetervanKempen Er valt nog veel bij te leren voor je.
  Wat een ontzettende simpele reactie op de reactie van Vegan. Als dat geen wazig denken is, mét vitamine B12 (die je overigens gewoon als voedingssupplement kunt nemen maar daar heb je natuurlijk nog nóóit van gehoord!) achter de kiezen door al dat verorberde vlees!..... In Azië leeft het overgrote deel van de mensen als vegetariër en deze mensen kunnen gewoon minstens 80 jaar worden.
  En dan het misverstand dat vega's zich met melk voeden?? Waar haal je dat in vredesnaam vandaan? zeker van ''het internet''?

 • somporn

  Yvijn,in azie leefden ze misschien noodgedwongen als vegetarier.
  Nu het hier wat beter gaat eet bijna iedereen ook elke dag vlees.
  Jij zal het ook wel van het internet hebben.

 • koestal

  hoogvliegers en laagvliegers

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.