Home

Nieuws

Dijken nog goed ondanks droogte

Edam - De dijken zijn ondanks de droogte van de afgelopen weken nog goed in orde. Inspecteurs van de waterschappen houden vooral de veendijken extra goed in de gaten, maar er waren maandag nog nergens grote problemen.

De hoosbuien die in grote delen van het land in het weekeinde vielen waren overigens niet voldoende om het neerslagtekort in Nederland op te heffen, zegt Rijkswaterstaat.

Vooral in poldergebieden kunnen dijken bij aanhoudende droogte inklinken en zelfs gaan scheuren. Dat komt doordat het waterpeil in sloten en kanalen steeds verder zakt, terwijl de begroeiing op de dijk verdroogt. Er kan dan ook zogeheten kwel ontstaan, water dat onder de dijk door sijpelt en dat een dijklichaam instabiel kan maken.

In de Kop van Noord-Holland is het volgens het KNMI erg droog. Daarom laat waterschap Hollands Noorderkwartier elke paar dagen 12 inspecteurs langs 180 kilometer droogtegevoelige dijk lopen op zoek naar veranderingen. Tijdens de laatste inspectieronde zijn hier en daar wat kleine afwijkingen gevonden, zegt een woordvoerder, en op die plekken wordt nu elke dag gecontroleerd. "Maar er is nog niets alarmerends aan de hand'', benadrukt hij. "Het is gewoon voor alle zekerheid.''

Waterschap Reest en Wieden in het oosten van het land heeft maandag de extra waterinlaat vanuit het IJsselmeer gesloten. In dat gebied is voldoende neerslag gevallen om het peil in de natuurgebieden Weerribben en Wieden aan te vullen. Ook in de sloten loopt het water weer over de stuwen, aldus het schap.

Of registreer je om te kunnen reageren.