Home

Nieuws 832 x bekeken

Congo zoekt miljarden voor de landbouw

Kinshasa - De Democratische Republiek Congo wil 4,4 miljard euro ophalen voor uitbreiding van haar landbouwproductie. Wetgeving die buitenlands bezit van landbouwgrond beperkt, gaat op de schop. Dat meldt persbureau Bloomberg naar aanleiding van een persconferentie van de Congolese landbouwminister Jean-Chrysostome Vahamwiti.

De regering heeft volgens het bericht 15 procent van het gewenste bedrag opgehaald. Met de miljarden denkt Congo 6 procent groei per jaar te kunnen realiseren in de landbouw. In september zal de overheid een conferentie organiseren om investeerders over de mogelijkheden in het Afrikaanse land te informeren. Congo volgt het voorbeeld van Nigeria, dat eveneens kijkt naar de Groene Revolutie in Azië en later Brazilië als voorbeeld.
“We willen geen leningen, we willen private investeringen, mensen die hun eigen kapitaal meebrengen om in dit land te investeren”, aldus Vahamwiti. Nu stelt wetgeving dat projecten altijd voor meer dan 50 procent eigendom moeten zijn van Congolese staatsburgers of bedrijven. Deze wetgeving wordt nu aangepast, aldus Vahamwiti, zonder in te gaan op de vraag of nog wel een minderheidsdeel van het bedrijf in handen van Congolezen moet zijn.
De sterk op koperexporten gerichte Congolese economie groeit dit jaar naar verwachting met meer dan 8 procent. De landbouw is goed voor circa 22 procent van het bruto nationaal product, aldus de Wereldbank. Circa 10 procent van het landbouwpotentieel van 80 miljoen hectares wordt momenteel gebruikt, zo blijkt uit cijfers van Wereldvoedselorganisatie FAO.

Of registreer je om te kunnen reageren.