Home

Nieuws 10 reacties

Commissie: stierengevechten al tien jaar uitgesloten van EU-subsidies‏

Den Haag - Er gaan geen EU-landbouwsubsidies naar stierengevechten. Vrijdag nam de Tweede Kamer een motie van de Partij voor de Dieren aan die een einde moet maken aan Europese steun hiervoor, maar daar is tien jaar geen sprake meer van. Dat zegt de Europese Commissie.
Tot 2003 konden boeren per mannelijk rund subsidie aanvragen. Daarna is het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) hervormd en is er een einde gekomen aan zogenoemde gekoppelde steun: subsidies worden verstrekt ongeacht het product en de eindbestemming.

Strikt genomen geeft de EU dus geen steun aan stierengevechten, stelt de Commissie. Daar komt nog bij stierengevechten zijn erkend als culturele traditie en worden zodoende in verschillende lidstaten beschouwd als regionaal erfgoed. Het dagelijks bestuur van de EU is daarom niet bevoegd om in te grijpen.


Laatste reacties

 • Bison

  Stieren vechten is mens onterend.
  Stuur Marianne en Wakker dier maar naar Spanje dan kan ze eindelijk iets nuttigs doen

 • Vegan

  Marianne doet gelukkig veel nuttige dingen en jij?

 • joannes

  @Bison, voor de runderen die gehouden worden, hebben ze het leven zoals Marianne het zou wensen. <> Deze documentaire geeft het leven van de stieren die opgroeien tot hun optreden wanneer ze 4 tot 5,5 jaar zijn.

 • Bison

  Johannes as jij je hond of kat de dood in martelt ga je de bak in.

 • jordi 1455

  en wordt er een hetze tegen je gestart.

 • trijnie

  Wat een stelletje achterlijke lui die spanjaarden om zo met beesten om te gaan. Als ik weleens zoiets op tv zie dan hoop ik er altijd op dat niet die stieren het onderspit delven maar die kerels die zich zonodig stoer moeten gedragen, als je het tenminste als stoer wil zien.
  Daar moet in geen geval eu-subsidie heen.

 • timh6

  Toch kun je beter vechtstier zijn in Spanje als rund in de Oostvaardersplassen.

 • joannes

  Zo zie je maar dat je kijkt door de bril waar je mee opgevoed bent. In het ene land - nb óók Europa en een geliefd vakantie land - is het één culturele goed met een rijke geschiedenis en literatuur waar men zelfs opvoedkundige waarden toekent aan de stierenvechten. Vooral respect voor elkaar en het leven! En in een ander EU land ben je crimineel omdat de mens in alle gevallen als superieur aan dieren wordt gezien. Ik zou zeggen; probeer eens met slechts een rode lap voor 600 kg brute natuurkracht te gaan staan en die stier te controleren. Een stier die 5 jaar in de natuur heeft gelopen en in zijn element heeft geleeft. Bekijk de video hierboven aangegeven en ziet de dat ze een veel beter leven hebben dan in de Oostvaarderplassen zoals @timh6 wijselijk opmerkt. Gedwongen honger hebben ze nooit geleden! En een hongerdood is een lange marteling die dagen kan duren.

 • Romeijn

  @ joannes (laatste regel): spreek je uit eigen ervaring? Of ben je een regelmatige bezoeker van 'pro-ana' sites? Moeten we die meisjes dan ook maar doodschieten om verder lijden te voorkomen?

 • joannes

  Beste @Romeijn, wat een perverse associaties leg jij! Maar zo, zie je maar waar de fantasie van een fanatiek ¨natuur¨ liefhebber naar toe kan dwalen. Ik ben blij dat ik die last niet heb!

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.