Home

Nieuws 1089 x bekeken 5 reacties

Commissaris Borg nog niet overtuigd van slachtwijze op etiket

Brussel - Eurocommissaris Tonio Borg van Voedselveiligheid en Consumentenbelangen is nog niet overtuigd van de noodzaak om op het etiket van vlees te vermelden of een dier al dan niet onverdoofd geslacht is. Dat blijkt tijdens de landbouwraad in Brussel.

Borg benadrukt dat onbedwelmd slachten is toegestaan in de EU, en hij roept lidstaten op de regels rondom deze vorm van slachten strikt te controleren. Verder is volgens hem onduidelijk of de consument behoefte heeft aan informatie over de slachtwijze op het etiket. De Europese Commissie onderzoekt dit, voordat ze met een voorstel voor etikettering komt.

Staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw kaartte het onderwerp aan tijdens de landbouwraad. Dijksma heeft de Europese Commissie gevraagd om te onderzoeken in hoeverre deze informatie op het etiket vermeld kan worden.

Diverse lidstaten steunen Nederland hierin, al zijn er ook lidstaten kritisch over de kosten van deze extra informatie op het etiket.

Laatste reacties

 • Miriamnu

  Een geweldig idee. De vleesindustrie moet transparanter zijn.
  Informatie over hoe lang het dier heeft geleefd, hoeveel antibiotica er is gebruikt en natuurlijk of het onverdoofd geslacht is.
  Dat dit toegestaan wordt is al absurd te noemen. Onverdoofd slachten is barbaars. Oprotten met die geloofsovertuigingen. Weg ermee, het is potverdorie 2013, geen 1800

 • jordi 1455

  Hopelijk dat wakker dier ook door de mand valt en men er achter komt dat de plofkip een plofleugen is.

  @Miriamnu jij bent echt onmenselijk.

 • vandenengel@encon.info

  De vermelding onverdoofd slachten moet op het etiket komen. Lijkt me niet te lastig / te moeilijk en ook niet te kostbaar te realiseren.
  Weergeven hoe een dier geleefd heeft en hoeveel antibiotica er gebruikt is, is een goede zaak wanneer je je zaakjes op orde hebt. Wanneer je het goed geregeld hebt dan wordt iedereen beter van meer transparantie. Echter het lijkt mij wel een wel een heel lastige zaak om de beide laatste punten betrouwbaar op het etiket te krijgen en de vraag is of de kostenstijging niet nadelig uitpakt en er veel vlees van mindere herkomst de plaats van het schonere transparantere vlees inneemd met alle negatieve bijeffecten vandien. Ik ben geen expert maar dit is niet eenvoudig. Misschien geen keuze maken maar twee mogelijkheden aanbieden.

 • koestal

  en de consument gaat zeker al die etiketten bestuderen,wordt zeker een bril bijgeleverd om die kleine letters te ontcijferen

 • aarthamstra1

  Ja Koestal,Zoals Daarom willen wij koeien in de WEI, op het pak,En dan in de kleine letters gewoon lezen dat er 85% Maiszetmeel in het ZUIVELPRODUCT zit . En andere toevoegingen. O Ja ,je zou het bijna vergeten en een beetje ZUIVELACHTIGE producten.
  Maar als boeren wel vreemd opkijken als de burger hier een beetje zat van word.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.