Home

Nieuws 507 x bekeken

CDA wil versnelde oplossing export Rusland

Den Haag – CDA vraagt staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) sneller te komen tot een oplossing voor de export van pluimveeproducten en Europees plantmateriaal naar Rusland.

Tijdens een debat liet Dijksma weten dat er een akkoord is met Rusland dat bij een geval van laagpathogene vogelgriep alleen de getroffen gemeente wordt gebannen bij de import van pluimveeproducten. In de praktijk blijkt dit nog niet te worden uitgevoerd. “Nog steeds weert Rusland de producten uit de hele provincie Utrecht”, schrijft Tweede Kamerlid Jaco Geurts. Hij vraagt de staatssecretaris ervoor te zorgen dat de toezegging ook wordt uitgevoerd. Ook vraagt hij of Dijksma al contact heeft gehad met Rusland over het uitvoerverbod van Europees plantmateriaal en aardappelen met haar Russische ambtsgenoot, of dat ze hierover in de landbouwraad wil spreken. Het ministerie zegt dat de afspraken gelden voor nieuwe uitbraken en niet voor oude gevallen.

CDA heeft twijfels over de effectiviteit van netten boven de uitloop van pluimvee om nieuwe uitbraken van vogelgriep te  voorkomen. “Bij de sector is er sceptisch over de effectiviteit van de netten en er zijn kopzorgen over de kosten hiervan”, zegt Geurts. Hij vraagt Dijksma te komen met een wetenschappelijke onderbouwing van het effect van het plaatsen van de netten op het risico op besmetting met aviaire influenza.

Dijksma heeft een subsidieregeling ingesteld waarmee pluimveehouders 35 procent subsidie kunnen krijgen op de totale kosten van de netten. Geurts wil van de staatssecretaris weten of er al veel gebruik is gemaakt van deze regeling.

Of registreer je om te kunnen reageren.