Home

Nieuws 443 x bekeken 1 reactie

Brussel begrenst biobrandstoffen uit voedselgewassen

Brussel – In 2020 mag maximaal 5,5 procent van de transportbrandstoffen afkomstig zijn van voedselgewassen. Dat heeft de milieucommissie van het Europees Parlement besloten.

Daarmee mag het huidige aandeel  eerste generatie biobrandstoffen niet verder stijgen dan het huidige niveau. Het overige aandeel moet geproduceerd worden uit reststoffen. Volgens de wetgeving moet in 2020 10 procent van de transportbrandstoffen duurzaam zijn, voornamelijk door gebruik van biobrandstoffen.
Het gebruik van eerste generatie biobrandstoffen wordt begrensd vanwege de druk die ontstaat op de prijzen van voedselgewassen door productie van biobrandstoffen. Ook worden vraagtekens gezet bij de werkelijke duurzaamheid van het produceren van gewassen voor biobrandstoffen.

Groenlinks-Europarlementariër Bas Eickhout is tevreden met de afspraak in het Europees Parlement. “Voedselgewassen horen niet thuis in auto's", vindt hij. "Veel van de biobrandstoffen die nu in de tank belanden, nemen arme mensen het brood uit de mond of leiden tot grootschalige kap van tropische regenwouden."
Eickhout onderhandelde namens de Groene fractie over de kwestie en is opgelucht dat de milieucommissie van het Europarlement instemde met het voorstel dat het toenemende gebruik van voedselgewassen als brandstof aan banden legt. Eickhout vindt het belangrijk dat alleen nog innovatieve biobrandstoffen worden gestimuleerd die niet leiden tot meer honger in de wereld of tot ontbossing."

Eén reactie

  • Romeijn

    Jammer dat onze VVD hier een steekje heeft laten vallen...

Of registreer je om te kunnen reageren.