Home

Nieuws

Brazilië wil direct met EU onderhandelen

Brasilia – Brazilië is de traagheid van andere Zuid-Amerikaanse landen in het vrijhandelsoverleg met de EU zat en overweegt daarom zelf directe onderhandelingen aan te gaan.

Dat heeft de Braziliaanse staatssecretaris voor handel Ricardo Schaefer gezegd. Volgens Schaefer staat Brazilië niet alleen: ook rundvleesexporteur Uruguay zou meer beweging in de onderhandelingen willen terwijl Argentinië de markt gesloten wil houden.
De gesprekken tussen het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur en de EU hebben geleid tot kritiek van boerenorganisaties in Europa, die bang zijn dat lagere standaarden maken dat agrarische producten uit Zuid-Amerika goedkoper kunnen worden aangeboden dan Europese. Volgens Brazilië is sprake van protectionisme. Brazilië is wereldwijd de grootste uitvoerder van onder meer soja, suiker en sinaasappelsap.
Mercosur bestaat uit Brazilië, Argentinië, Venezuela, Uruguay en Paraguay. Volgens Schaefer hecht Brazilië strategisch belang aan Mercosur, maar heeft het land ook zelf een agenda. De Braziliaanse economie groeit nauwelijks meer. De handelsbalans van Brazilië is de laatste maanden verslechterd, deels omdat de munteenheid van het land in waarde is toegenomen waardoor importen goedkoper zijn geworden.
Brazilië beschermt haar markten voor industriële producten maar heeft offensieve belangen als exporteur van agrarische producten, terwijl de EU juist veel industriële producten uitvoert en defensieve belangen heeft in de agrarische handel. Argentinië is een grote exporteur van rundvlees, soja en graan en kent diverse handelsconflicten met de EU. Argentinië eist bijvoorbeeld dat tegen elke importstroom een gelijke exportstroom staat, zodat Duitse autofabrikanten bijvoorbeeld nu ook sojaolie exporteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.