Home

Nieuws 1012 x bekeken

Brazilianen vrezen voor afblazen handelsdeal EU

Brasilia – Brazilië wil dat Mercosur snel zaken doet met de EU. De huidige onderhandelingen tussen de EU en het Zuid-Amerikaanse handelsblok gaan de Brazilianen veel te langzaam.

Dat zei de voorzitter van de invloedrijke Braziliaanse boerenconfederatie, Katia Abreu, in een toespraak voor de Braziliaanse senaatscommissie voor buitenlandse zaken.
Volgens Abreu kan het uitblijven van een deal de Braziliaanse agribusiness miljarden kosten. In 2004 kwam Mercosur bijna tot een deal met de EU. Volgens het instituut voor toegepast economisch onderzoek, Ipea, had een deal wanneer toen getekend tot nu toe tot een miljard dollar extra export naar de EU kunnen leiden. De uitvoer van bio-ethanol was bij ondertekening van een verdrag met circa 42 procent gestegen.
Abreu was vorige maand in Brussel en stelt vast dat de EU zeer bereidwillig is te praten over een vrijhandelsdeal, “uit pure economische noodzaak”. Het pessimisme in Zuid-Amerika is volgens Abreu grotendeels onterecht. Mercosur moet vaart maken met onderhandelingen, aldus Abreu, omdat de EU ook praat met de VS, Canada en Australië – allen grote landbouwexporteurs. Deze landen zouden door sneller tot een deal te komen een voorsprong krijgen op Brazilië op de Europese markt. Bovendien onderhandelt de EU met Japan, waar de EU Braziliaans product kan wegdrukken.
Brazilië voerde in 2012 voor 22 miljard dollar aan landbouwproducten uit. Het land domineert de wereldwijde handel in soja, suiker, rundvlees, pluimveevlees en sinaasappelsap. Daarnaast is het land een grote exporteur van mais, koffie, cacao en bio-ethanol. Bijna een kwart van de exporten gaat naar de EU. Het land kent verschillende handelsgeschillen met de EU, onder meer over de veiligheid van Braziliaans pluimveevlees en varkensvlees.

Of registreer je om te kunnen reageren.