Home

Nieuws 1 reactie

Boete Thermphos voor incident met twee doden

Middelburg - De inmiddels failliete fosforfabriek Thermphos heeft donderdag van de rechtbank in Middelburg een boete gekregen van 200.000 euro vanwege een incident waardoor in 2009 twee doden vielen.

De rechtbank vindt de fabriek schuldig aan dood door schuld en stelt dat ze fors tekort schoot in het naleven van veiligheidsregels.

De straf is conform de eis van de officier van justitie, die twee weken geleden sprak van een falende veiligheidscultuur bij het bedrijf, waarbij dit soort incidenten en de gevolgen ervan op de koop toe werden genomen.

De rechtbank in Middelburg oordeelde in stevige bewoordingen. Er was een stelselmatig gebrek aan aandacht voor veiligheid, zei de rechter, en van hogerhand werd te weinig gedaan om dat te verbeteren. Het bedrijf was op de hoogte van de gevaren in de fosforoven en schoot fors tekort in het voorkomen van het ongeluk.

De belangrijkste doodsoorzaak was dat het gassysteem niet was afgesloten in de oven waar de werknemers aan het werk waren. Daarnaast kon er door menselijke fouten fosfine ontstaan en waren er voor de werknemers de oven instapten geen metingen verricht. Bovendien was de ruimte niet aangemerkt als een zogenoemde besloten ruimte, zonder ventilatie.

De rechter legde de failliete fabriek ook een schadevergoeding op van 10.000 euro aan elk van de twee families van de slachtoffers.

Eén reactie

  • Harry van de Grint

    Triest dat de overheid zich 200.000 euro toebedeeld en de nabestaande met 10.000 euro naar huis stuurt.

Of registreer je om te kunnen reageren.