Home

Nieuws

Boerenbond Deurne rekent prijsdalingen sneller door

Deurne – Boerenbond Deurne gaat tijdelijk over naar een wekelijkse in plaats van tweewekelijkse prijsstelling om een verwachte prijsdaling zo snel mogelijk aan klanten door te kunnen berekenen.

De middelgrote voercoöperatie uit Zuid-Nederland verwacht dat mengvoerprijzen de komende maanden met enkele euro’s per 100 kilo gaan dalen.
In januari dit jaar bereikten mengvoerprijzen absolute recordhoogtes. Nu is de grondstoffenmarkt vriendelijker gestemd. Het leidde tot prijsdalingen van 50 tot 80 eurocent per 100 kg bij eiwit- en ruwe celstofrijke mengvoeders, in de praktijk met name rundvee- en geitenvoeders. De granenrijke varkensvoeders daalden veelal tussen de 1 tot 1,50 euro per 100 kilo. De pluimveevoeders lieten de sterkste dalingen zien, tot wel 1,90 per 100 kilo.
Met de nieuwe graanoogst in het verschiet zullen de prijzen nog verder gaan dalen, denkt Boerenbond Deurne. De Wereldvoedselorganisatie FAO voorspelt voor 2013 een recordhoge graanoogst van 2479 miljoen ton, onder meer door uitbreiding van arealen in Brazilië en de VS. Boerenbond Deurne stelt dat de marges bij de meeste diersectoren te smal is en dat de coöperatie geen winstdoelstelling heeft.
Commercieel Directeur Ruud Michels: “Ten eerste willen wij de dalingen zo snel mogelijk aan onze klanten doorberekenen om daarmee hun liquiditeitspositie  te ondersteunen. En ten tweede streven wij ernaar om de efficiëntie in productie en logistiek optimaal te houden. Door tijdens de komende oogstperiode van de granen wekelijks de prijzen aan te passen, zullen de fluctuaties met wekelijkse prijslijsten beperkter zijn.”
“Het behoeft geen betoog”, aldus Michels, “dat het produceren en transporteren van 2 weken achter elkaar 10.000 ton voeders efficiënter en daarmee een lagere kostprijs geeft dan 1 week 11.000 en de week erna 9.000 ton.”

Of registreer je om te kunnen reageren.