Home

Nieuws 941 x bekeken

Boeren beginnen coöperatieve verswinkel

Den Haag – Ontwikkelingsorganisatie Cordaid gaat 25 boeren in de driehoek Arnhem, Nijmegen en Kleef helpen met het opzetten van een fysieke winkel voor lokale versproducten.

De steun maakt deel uit van een groter project om armoede in Nederland aan te pakken.

Het boerencollectief Oregional timmert al langer aan de weg door producten zonder tussenkomst van andere ketenpartijen te leveren aan horeca, zorginstellingen, bedrijven en winkels. Halverwege volgend jaar moet daar met hulp van Cordaid een eigen, coöperatieve winkel bijkomen. In Oregional zijn onder meer een akkerbouwer uit Bemmel, een varkenshouder uit Millingen aan de Rijn en een teler van blauwe bessen uit Horst betrokken.

Volgens Cordaid kan de winkel een bijdrage leveren aan de armoedebestrijding in Nederland. Doordat producten rechtstreeks van de boer aan de klant worden geleverd, zullen de prijzen lager liggen dan in de reguliere supermarkt. “Zo wordt vers en duurzaam geproduceerd voedsel ook toegankelijk voor mensen die wat minder te besteden hebben”, aldus een voorlichtster van de ontwikkelingsorganisatie.

De laatste twintig jaar is volgens Cordaid de armoede in Nederland gestegen van 4 tot 10 procent. Dit komt door een stijging van de lasten, toename van de werkloosheid en het steeds complexer worden van de samenleving. Tegelijkertijd nemen sociale voorzieningen en af en wordt er steeds vaker een beroep op burgers zelf gedaan om dergelijke problemen op te lossen.

Cordaid draagt niet financieel bij aan Oregional, maar stelt wel ‘tijd, energie en kennis’ ter beschikking. Samen wordt gekeken naar het aantrekken van investeerders. Oregional was woensdag niet bereikbaar voor een toelichting.

Of registreer je om te kunnen reageren.