Home

Nieuws 13431 x bekeken 155 reacties

Bijna 1.700 dode grazers in Oostvaardersplassen

Den Haag - Sinds 1 november zijn in de Oostvaardersplassen 1.690 grote grazers omgekomen. Dat blijkt uit een overzicht dat staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het gaat om 147 heckrunderen, 283 koninkpaarden en 1.261 edelherten. Zo’n 830 dieren zijn afgevoerd naar Rendac voor destructie, 30 naar de GD voor veterinair onderzoek, terwijl de rest in het gebied is achtergebleven. Het merendeel van de niet-opgehaalde dieren betreft edelherten.

Laatste reacties

 • Bison

  Goeie job natuurvrienden Nederland! Jullie moesten je doodschamen!.

  Hoe groot is dat gebied eigenlijk???

 • Elevage

  schandalig!!! Op je boerderij wordt je wel 600x gecontroleerd of alles in orde is, maar hier moet het allemaal zijn gang maar gaan.

  Ik stel voor het terrein te laten bewonen door dieren die hier uit zichzelf naar toe gaan en niet door hen die verplicht worden opgesloten op een te klein terrein zonder de juiste zorg!

 • GroeneGriffioen

  circa 6000 ha (waarvan 1.600 open water, 2.000 riet en 2.400 gras en bos


 • Roemer04

  Hallo Dierenbescherming, hiervan moeten jullie toch (ont)ploffen. Jullie zorgen nu natuurlijk ook voor een reactie door de plof-dierenarts, die op TV precies verteld wat hij als deskundig dierenarts vindt van dit drama

 • oudboer

  hoeveel dieren lopen hier teveel op een ha en vindt hier geen overbemesting plaats????

 • BRAAKENBURG

  Zitten er niet gewoon te veel dieren in dat gebied? Als dat zo is waarom dan niet wat edelherten en heckrunderen gecontroleerd in de voedselketen brengen...Hebben de liefhebbers van een mooi stuk vlees ook nog wat te genieten

 • BW

  Ik zie hier af en toe reactie''s van die ''ECHTE DIERENVRIENDEN' die alles altijd beter weten. Die alle sectoren waar op waardige wijze dieren gehouden worden, te pas en te onpas afvallen. Ik ben benieuwd wat we nu te horen krijgen. Verbeter de wereld maar begin bij jezelf!

 • Bison

  Ik heb het ff gegoogled.

  in 2008 waren er 4000 grote grazers op 2000 ha droog land,geen wonder dat ze s'winters verhongeren want dat is IMO zeker 50% te veel.

  Die biologen zijn meer dan een beetje geschift om het tot zulke nummers te laten komen en zeker zonder natuurlijke roofdier predatie.

  Wij zien nog geen 2% van die populatiedichtheid van groot wild per ha hier in het wilde noorden van Canada en hier kunnen ze gaan en staan waar ze willen

 • jenkie

  je moet wel gestudeerd hebben om zoiets te laten gebeuren ik zou zeggen voer ze bij want dit is schandalig mvg b

 • kleitokkers

  Fout fout fout. Natuurgebieden hebben een enorme waarde en is het dus waard om belasting centen in te steken. Deze waarde voegt ook een enorme plus toe op het bnp. En uitvals percentage's van deze omvang is heel normaal. Gelukkig hebben ze een qoutumkorting bij rendac zodat dit niet een te grote kostenpost wordt. En natuurbeheer is heel wat anders dan boeren. Dus kan niemand hier over oordelen.

 • jan67

  maar goed dat het de partij voor de dieren is en niet de partij voor de mensen want dan zou het er niet goed uitzien voor ons....!!! hoop dat er op youtube is filmpjes verschijnen van het dierenleed waar deze groene mafia voor staat krijgen ze nl nooit geen stem weer dus snel ophouden met deze onzin en laat de boer zijn gang gaan want die is nl WEL goed voor zn dieren!!!

 • minasblunders1

  Waar Dijksma zich in allerlei bochten wringt om (ondanks het geldgebrek) toch de zo geliefde natuur door te zetten, gebeuren er intussen heel andere gekke dingen; voor de liefhebber een echte klucht zonder weerga: lees de Stentor van vandaag (5 juli) op bladzijde 7 onderaan!!

 • J@gertje

  jan67,
  Kijk maar eens op stophetleed.nl

 • Hispiet

  Verheft uw stem, reageren op deze site helpt je niet verder, hier weet namelijk iedereen al hoe het zit maar in het land weet men van niets. Maak gebruik van deze know how en zorg dat je op de eerste rij zit bij een talkshow.

 • Bison

  kleitokkers heeft ook het buskruit niet uitgevonden gezien bij zijn oerstomme reactie!!

 • minasblunders1

  Bison, wel eens van sarcasme gehoord?

 • BRAAKENBURG

  Niemand voor wat meer biovlees uit de Oostvaarderplassen in de voedselketen?

  Natuur is toch voor de mensen?

 • trijnie

  Dit kan echt niet.
  Ik vraag mij af of dit soort tellingen ook gedaan worden op de Veluwe waar de dieren, voor een deel niet binnen de hekken zit.
  Overal in de natuur gaan beesten dood maar dit is te gek voor woorden.
  Wakker dier, u kunt zich dan wel specialiseren in de bioindustrie, maar mocht u dit lezen dan kunt u dit niet aanmerken als NIET de doelgroep waar u zich opricht, dit is WEL degelijk DIERENLEED.

 • Isidorushoeve

  Zojuist reclame van de dierenbescherming gezien over ( plofkip ) laten zij zich ook maar eens bezig houden met de 1700 doden grazers van de Oostvaarder plassen !

 • agratax2

  Als boven staande getalllen kloppen kom ik op 2 grote grazers per hectare is dit is meer dan een boer aan gve per hectare kan houden op marginale gronden. deze 4000 over gebleven dieren zullen na schatting toch weer >2000 nakomelingen krijgen dus tegen de winter lopen er omgerekend ca. 6000 grote grazers en dat terwijl er geen gras groei meer is en de struiken de afgelopen jaren compleet zijn gestript. Ieder normaalmens kan toch zien dat een dergelijke vee bezetting wel tot verhongeren en sterven moet leiden. Welk een dierenleed veroorzaken onze biologen en onderzoekers door hun hobby zo uit te voeren met medewerking van de hele regenten kliek.

 • boeraf

  Dieren zijn beter af op de boerderij !

 • minasblunders1

  Die regentenkliek is mét inbegrip van de rechterlijke macht, Agratax. Deze heeft als trouw volgeling van de overheid ook zijn (haar?) zegen gegeven aan deze extreme vorm van dierenleed.

 • Bison

  minasblunders,, kleitokkers reactie kan goed sarcastisch bedoeld zijn,maar Ik kan niet altijd ruiken wat men eigenlijk probeerd te zeggen

  Het zou wel makkelijk wezen als er emoticons toegevoegd konden worden om een reactie de juiste toon te doen weergeven.

 • ploumen1

  Als een boer zo met zijn vee omgaat staat de krant er vol van komen alle instanties in aktie en moet de boer veroordeeld worden,
  AIVD doe hier wat aan of is deze klup opgeheven voor natuur.
  Dus als de boer teveeel vee heeft doet hij aan natuur .
  Waarom nog rechten kopen> overheid moet met de zelfde regels naar zich zelf kijken, en niet nu andere regels verzinnen.

 • klaasschaapman

  Veel dierenleed in de oostvaardersplassen
  door dat de bevoegde instanties er niet goed passen
  dit moeten ze toch wel over een andere boeg gooien
  anders vallen er komend winter nog meer dooien.

 • Jongman

  Natuurmonumenten is naast de grote genocide op de weidevogels (staan jacht niet toe) nu ook genocide op de grazende dieren in de Oostvaardersplassen

 • lezertje

  De dieren in de bioindusrie hebben het honderd maal beter
  als de dieren in de oostvaardersplassen.

 • Poll

  Meer dab schandalig wat hier gebeurd, dieren opsluiten in een gebied en dan verder zoek het maar uit.
  In de vrije natuur trekken dieren weg als er voedsel tekort is, maar kunnen ze dat niet omdat ze opgesloten zijn door een zooitje onbenullen.
  Wanneer een veehouder zo met z`n dieren omgaat worden de dieren in beslag genomen en afgevoerd naar een bedrijf waar ze wel verzorgd worden en de veehouder mag blij zijn als hij er met een boete afkomt en niet ingesloten wordt. Hier gaat het onder het mom zo is de natuur, maar dat klopt alleen wanneer de omheining wordt weggehaald. Helaas kan dat niet want dan is de schade niet te overzien, dus laten staan, maar dan ook aantallen aanpassen aan de omstandigheden, d.w.z. volgens mijn inzicht ong. max. 1 dier per ha.

 • robbke

  Nederland is veel te klein voor 'wilde natuur'. De gebieden zijn te klein en te versnipperd om deze dieren volledig zoals in het wild te laten functioneren. Daarnaast ontbreken natuurlijke vijanden als wolven en beren...
  Dus is ingrijpen door jacht en bijvoederen nodig om de populatie gezond te houden.
  Maar probeer dit die natuur- en dierenpartijen maar eens duidelijk te maken. Die maken liever de boeren het leven zuur.

 • PetervanKempen

  Het beste is deze dierenmishandelaars van SBB te treffen waar het het meeste pijn doet, in hun portemonnee.
  Er worden stappen genomen om deze misstand bij Europa aan te kaarten als voorbeeld van misbruik van EU natuur beheer subsidies. SBB verbrandt al zijn inkomsten aan salarissen ipv aan beheer. Omdat er geen biodiversiteit meer is ( geen mooi geheel van natuurlijk voorkomende Fauna soorten in balans met elkaar) zou de EU commisaris nederland het geld terug kunnen vragen of een boete korting opleggen wegens misbruik ervan.
  De minister is verantwoordelijk naar de EU toe. Oude heersende klasse , die denkt nu nog dat ze onkwetsbaar zijn, het kon immers al jaren zo gaan? . Wij zullen zien............................................

 • Bertschaak

  Tsja, vogels vallen ook dood uit de lucht, reeën sterven in het bos, dat is gewoon natuur. Willen we geen natuur meer? Dan nemen we toch gewoon superstallen, kooien en dergelijke, die dieren hebben het vast beter? dan dieren die in vrijheid leven.

 • fjam

  @Bertschaak wat wil je eigenlijk zeggen,zoek je moeilijkheden ofzo?

 • afm

  zo snel mogelik die gebiede weer trug geffe aan de landbouw dan zijn die dieren ook verlost uit het leet en de ver oorsakers op sluite in een inrigting

 • broerelex

  Zeker weer vergeten mannenbroeders, hoe onder aanvoering van ponyboer Bleker met in zijn kielzog de LTO en aanhang, alle mogelijke moeite is gedaan om uitbreiding van de Oostvaardersplassen met een corridor naar OostvaardersWold onmogelijk te maken. Met de aanleg van het OostvaardersWold zouden twee grote natuurgebieden met elkaar verbonden worden, de Oostvaardersplassen en het Horsterwold bij Zeewolde Zodat deze dieren een groter leefgebied kregen en deze problemen zich niet voor zouden doen. Maar daar waren jullie zo op tegen. En nu weer de schuld neerleggen bij Staatsbosbeheer. Hoe hypocriet kan je zijn!

 • leo,s vriend

  Jammer broerelex,maak het gebied dubbel zo groot,blijven er de eerste 2 jaar dubbel zo veel dieren in leven,die vermeerderen zich volop en over 4 jaar heb je elk jaar 4000 kreperende verhongerende dieren!

 • Geertjan

  Tis toch zonde. In den tijd van de oorlog was er geen stuk vlees te krijgen op een fatsoenlijke manier. En nu laten ze de zaak gewoon liggen waar het doodgaat van de honger.Gewoon de overtollige grazers verwerken tot lappen vlees en doneren aan de voedselbank. Draagt de overheid ook een steentje bij.

 • agratax2

  broerelex. Willen we deze problemen voorkomen is het eenvoudig een kwestie van ' oogsten' elke herfst. Dan blijft de kudde grazers bestaan uit sterke en gezonde dieren die niet vezwakt aan en nieuw voorjaar beginnen. Wat de ' wetenschapers' nu doen is elk jaar met een zwakke en hogerede kudde beginnen, zijn eze dieren weer wat op peil gekomen begint de nieuwe lijdensweg met weer een onnodig aantal doden tot gevolg. Als deze strategie zou worden toegepast op mensen was de wereld te klein en dat tewijl er meer dan genoeg mensen op de aarde lopen. Dit kan van Heckrunderen niet gezegd worden.

 • kleitokkers

  Als je wat te groot bent en op een te kleine pony gaat zitten heeft dat een hogere nieuwswaarde dan dit artikel.

 • hout&co

  Grappig om te lezen dat iedereen wel iets correct ziet.

  SBB mag niets
  Den Haag doet niets.
  bij de EU teken in zodat zij PER PERSOON PER DAG weer € 1100,- x 5 x 4 = € 22.000,= per maand wat verdwijnt in zakken van ZAKKEN !!!!

  Waren de plannen doorgegaan dan waren de Oostvaardersplassen allang verbonden met de Hoge Veluwe en Delerwoud/Planken Wambuis en het grensgebied waardoor zo een enorm lint aan natuurgebied zou ontstaan waar het Wild zich ´ongehinderd´ zou kunnen verplaatsen.
  Door deze maatregelen zouden namelijk ook wolven zich sneller in Nederland kunnen vestigen en zodoende de wildstand/vossenstand kunnen beheren...Reguleren.....

  Let wel........ Ook natuur kent z´n ups en downs, dus topjaren en mindere jaren, dus sterfte zal er altijd blijven, hetzij bij prooidieren, hetzij bij jagers...maar bij een aaneengesloten natuurgebied met Duitsland/Polen en Rusland)heb je minder kans op excessen (lees confrontaties van wolven met boeren/recreanten/mensen) dan wanneer ze bijvoorbeeld op alleen de hoge veluwe zouden voorkomen.

  Mits we de natuur de kans geven om over een VEEL GROTER gebied te ontwikkelen zullen we als mens er een zootje van maken.....

  Hopelijk kan ieder zich hierin vinden want het is altijd dweilen met de kraan open....

  NB Bison.....
  Als je nog een stekkie overhebt daar in CANADA en je kunt hulp gebruiken, Geef dan AUB een GIL, ik wil graag emigreren.....

 • Mels

  Die kun je daar zelf wel vinden daar heb je Bison niet voor nodig. http://www.albertafarmsales.com/home.html Alsjeblieft,de regio van Bison is volop in ontwikkeling........als dat nog nodig is????

 • Romeijn

  Bijzonder: zo'n drie weken geleden stond vrijwel dezelfde informatie op deze site. Is de komkommertijd nu al aangebroken of heeft de uitgever politieke bedoelingen met stemmingmakerij rond winterbeheer in de OVP aan het begin van de zomerrecessie?

 • Wullink.S.M.

  Hoe is het mogelijk dat dit nog kan gebeuren in 2013.
  Een complete holocaust vindt hier plaats veroorzaakt door mensen die ons belasting geld verkwanselen door deze praktijken en ongelovig veel dierenleed veroorzaken.
  Dit soort mensen met deze instellingen dienen figuurlijk direct afgeschoten te worden
  Ik walg van dit soot praktijken hoe is het mogelijk.

 • J@gertje

  @Romeijn,
  Dit soort wandaden kan gewoon niet vaak genoeg in de media gebracht worden.
  Zeker omdat we hier een PvdD en een dierenbescherming hebben die overal de mond vol van hebben.
  Behalve, van hun eigen dwaasheden natuurlijk.

 • Romeijn

  De titel van dit artikel suggereert dat bijna 1700 grote grazers door honger zijn omgekomen. In werkelijkheid zijn ca. 1500 grote grazers afgeschoten en ca. 200 dieren op 'natuurlijke wijze afgevallen'. Dus zonder dat waargenomen is dat zij zouden lijden. 200 dieren op een populatie van bijna 5000 dieren is zo'n vier procent. Dat is eigenlijk helemaal niet zoveel.
  Ter vergelijking: elk jaar overlijden zo'n 20.000 reeën in Nederland. Dat staat niet in de krant. Zo'n 15.000 reeën worden afgeschoten en grofweg 5000 reeën vallen onder het 'valwild': dus komen om door verkeer, honger en ziektes. Ca. 5000 reeën op een populatie van ca. 70.000 maakt ergens om en nabij de 14 procent. Dat is grofweg 10 procent meer dan in de OVP. Dit voor zover uit vrij beschikbare informatie valt af te leiden. Ook zal dat van jaar tot jaar verschillen. Precieze gegevens worden niet op internet gezet. Dat geeft te denken.

 • koestal

  meten met 2 maten ,ja dat kan in Nederland,suggestief en selectief,daar maken actiegroepen dankbaar gebruik van

 • ed12345

  zou het misschien zo zijn dat als er indertijd gewoon landbouwgrond van was gemaakt dit beter uitgepakt had Weet zeker dat de RIJP dit ook liever gedaan had

 • joannes

  Suggereer jij @Romeijn dat leed meetbaar is over een populatie? En.... statistisch verantwoord kan worden?

 • W Geverink

  @Romeijn.#44 Lullekoek. Ik woonmidden in de natuur en mijn land is niet bezaaid met kadavers. Ik heb dit jaar voor het eerst een kadaver van een eland gevonden aan de rand van mijn bos. Dieren in het wild willen geen pottekijkers als ze sterven. In de Oostvaarderplassen is niks meer waar ze zich in kunnen verstoppen want bijna alles is opgevreten of dood. Waar die eland aan dood gegaan is? Geen idee maar in ieder geval niet van de honger want ze gaan daar waar genoeg te eten is. De Oostvaarderplassen heeft niks met natuur te maken. Dieren in gevangenschap laten verhongeren is op zijn zachtst gezegt zwaar crimineel en met geen mogelijkheid goed te praten.

 • PetervanKempen

  @ Romeijn: Als er dieren worden bejaagd dan sterven die zonder het schot te horen en het vlees wordt benut. De overige populatie leeft in welzijn door en is door toeristen als krachtig en gezond wild te bekijken tijdens hun recreatie.
  Hoe anders is het in het OVP gebied! Door misdadige verwaarlozing, de principieele weigering om in te grijpen op dieren populaties sappelen hele kudddes dieren op grens van verhongeren door het jaar, ziek, verzwakt en vel over been. Het milieue ziet er uit als een sahel gebied. Als er eindelijk wat voer is, zorgt instinct dat hoefdieren gaan vermenig vuldigen en begint de ellende van kreperen weer van voor af aan. Het is een grof schandaal dat idealistische idioten die geen beheer verantwoordelijkheid willen nemen voor opgesloten grazers binnen een gebied dit mogen doen. Hoe leip ze zijn kun je zien aan paarden en anderere koeien,(goedkope grasmaaiers), die mee mogen verrekken in dit walhalla van linkse wereldvreemde idealisten die zich notabene ook nog natuurbeheerders durven noemen. SBB moet zich diep schamen! Ja, niet leuk, dat men deze schandalen niet wegmoffelt en dat jullie kritiek krijgen van boeren die telkens als moderne joden van links de schuld krijgen van het niet meer hebben van Jac P Thijsse landschapjes, lekker simpel volk zijn jullie.
  Teveel geblowd denk ik dan.

 • Romeijn

  Wat lezen mensen toch slecht. En wat overheerst daardoor de emotie over de ratio. Door het intensieve beheer van de OVP is de hoeveelheid valwild kleiner dan in de rest van Nederland. Het afschot is nog geen 10 procent van het alleen al het reewild in heel Nederland. Natuurlijk is het zonde dat niet alle geschoten dieren een betere bestemming vinden anders dan diervoer. Het laten liggen van een relatief klein deel kadavers is een natuurlijke zaak en goed voor de biodiversiteit. Dacht je dat prins Bernhard zijn geschoten olifanten mee naar huis nam? Vroeger gooiden de boeren ook gewoon kadavers in pestbosjes. Die pestbosjes bestaan voor een deel nog steeds. Die boeren niet meer.
  @ ed12345: het grootste deel van de OVP is indertijd niet geschikt bevonden voor andere doeleinden dan waar het nu voor gebruikt wordt. Dat is trouwens met veel meer natuurterreinen het geval. Ook delen van de laagveengebieden worden langzamerhand ongeschikt voor agrarische doeleinden door te lage waterpeilen, oxidatie en inklinking van het veen. Een door intensief agrarisch beheer versleten landschap...

 • W Geverink

  @Romeijn.De antrax bosjes bestaan nog steeds en zullen nog honderden jaren blijven bestaan omdat zo gauw er in rondgeroerd wordt weer dodelijke sporen aan de oppervlakte kunnen komen. Ik hoef niet met het geweer door mijn bos te lopen om wrakke dieren uit hun lijden te verlossen. Vertel me niet wat natuur is Romeijn, want ik woon er al vele jaren midden in. Wat daar bij jullie gebeurd is geen natuur maar dierenmishandeling die op geen enkele wijze goed te praten is.

 • ed12345

  Romein dat niet geschikt bevonden is correct voor een gedeelte voor de rest door politieke druk zo gelaten ik vind trouwens de flevo nogal veel bos terwijl de polders toch agrarisch bedoelt waren .In de NOP is de grond ook niet overal even goed maar geschikt voor b.v veeteelt

 • Venstra

  Maak er maar jachtterrein van om de zwakke dieren af te schieten en voor consumptie te bestemmen, in plaats van ze te laten wegkwijnen.

 • Venstra

  @Romeijn
  Hier zijn al honderden hectares goede zandgrond omgezet in natuur nadat het 50 jaar landbouwgrond was geweest, en nu er is niks aan te zien, gewoon een heidevlakte met vooral helmgras waar wat schapen lopen te grazen.

 • agratax2

  2Venstra. waarom wachten tot dieren verzwakt zijn en dan afschieten. Verzwakte dieren hebben geen consumptie waarde meer, want het zijn lopende skeletten. Schiet eenvoudig het overschot aantal voor dat ze gaan lijden er tussen ui dan is er nog consumptie waarde. Zo voorkom je dat de hele populatie aan honger gaat lijden en dus verzwakt. Dit noemt men wildbeheer, wat nu gebeurd is een vorm van proefneming op levende dieren en dat is volgens mij verboden en zeker als het een zinloos doel dient.

 • info@kbz.nl

  wat een timing, vrijdag is de vakantie begonnen van de 'volksvertegenwoordiging' dus geen reacties van deze lieden ter verwachten, want dit zijn ze, als weer moeten, dan al lang weer vergeten. Overigens waar praten we over, Oostvaarders plassen, een natuurgebied, Het is te vergelijken met een overvolle tuin in een Vinex wijk.

 • Romeijn

  Feitelijk gaat het nu om de manier van selectie: hoe haal je de zwakste dieren er op tijd tussenuit? Als je die nog niet kan herkennen en ook de betere dieren er tussenuit haalt (wat gebruikelijk is als humane consumptie een rol gaat spelen) dan heb je aan het einde van de winter pas echt een probleem met een overdaad aan crepeergevallen.
  Overigens, waar kan ik foto's vinden van lopende skeletten in de OVP? Die zou ik graag eens bekijken...

 • Mudvat

  Romijn iedereen weet dat de Oostvaardersplassen een verwilderd industrieterrein is die nooit ontwikkeld is omdat de Markerwaard niet is aangelegd.
  De CSM zou er een suikerfabriek krijgen en ook zou er een patatfabriek komen, maar niks van dat alles.
  Het werd een wildparadijs midden in Nederland.
  En toen kwamen er een stelletje fantasten die bedachten dat daar een hek om moest en dat daar allerlij dieren bij moesten die daar niks te zoeken hebben met alle ellende van nu.
  De grootste dierenmishandeling in Europa en ja misschien wel in de wereld.
  Wij Nederlanders mogen ons diepschamen.

 • J@gertje

  @Romijn,
  De titel van dit artikel suggereert NIET dat bijna 1700 grote grazers door honger zijn omgekomen.
  Dit staat gewoon onomstotelijk vast!
  De dieren die zijn afgeschoten verkeerden in hun allerlaatste levensfase, nadat ze wekenlang van de honger in de modder hebben liggen te creperen.
  Er is verder in Nederland nergens een plek te vinden waar het zo dramatisch gesteld is met de conditie van de grote grazers als op de OVP.
  De oorzaak hiervan is het ontbreken van afdoende wildbeheer.
  Jouw vergelijking met het afschot van reewild gaat dan ook compleet mank.
  Buiten de jachtvrije gebieden (zoals de OVP) hebben we in Nederland namelijk wel een zéér gezonde wildstand.
  Vergelijk de jaarronde conditie van de edelherten op de OVP maar eens met die van de Veluwe.
  Wildbeheer heeft namelijk alles te maken met populatieomvang naar draagkracht van het gebied.
  En dat laatste wordt door Staats Wanbeheer op de OVP achterwege gelaten!
  Kijk maar eens op stophetleed.nl

 • natuurboer

  Romeijn, foto`s en filmpjes van lopende skeletten in de OVP zijn op You Tube genoeg te vinden.

 • Romeijn

  @Mudvat: het is de RIJP zelf geweest die de OVP in deze richting heeft ontwikkeld. Pas later is het beheer overgedragen aan SBB.
  @J@agertje: hoe kom je aan al die kennis? Er is zoveel meer grazend valwild buiten de OVP. Het wild in de OVP is door het open landschap veel beter op conditie controleerbaar dan het wild dat zich overal in Nederland verborgen moet houden.
  @natuurboer: foto's en filmpjes van lopende skeletten in het afgelopen jaar; waar dan?

 • jordi 1455

  @Romeijn maar SBB ging gewoon door met het wanbeleid.

 • Romeijn

  Ha jordi 1455! Terug van vakantie?

 • leo,s vriend

  Romeijn, complete onzin wat je zegt,AL die 1700 stuks zijn valwild! sbb schiet dieren die niet meer kunnen lopen van zwakte af,eerder niet.
  Ofwel: 40 % VAN DE POPULATIE IS VALWILD.

 • ed12345

  dat is nou het resultaat van gebeuzel van mensen die niet genoeg om handen hebben dan was het bijna allemaal landbouw of industrie terrein voor de landbouw geweest en al die belangengroepen met hun slap gepraat hebben ook de markerwaard door de neus geboord met het gevolg dat er veel vakmanschap en speciaalistsch material verloren is gegaan

 • PetervanKempen

  @ Romeijn
  Gewoon eng zoals je je ogen sluit voor de werkelijkheid.
  Dass haben wir nie gewusst??

 • Romeijn

  Waar hebben jullie die informatie toch vandaan? Nergens kan ik betrouwbare bronnen vinden die bevestigen dat daar het afgelopen jaar sprake is geweest van 'lopende skeletten'. Geen foto's, geen filmpjes. Kan me niet voorstellen dat SBB en controlerende instanties daar valse informatie over verstrekken. Zij zullen niet het risico willen lopen om daar politiek op afgerekend te worden. Kijk zelf eens even hoe SBB daar informatie over naar buiten brengt. Dat verhaal klinkt toch heel anders. Vergelijk dat eens met de schaarse gegevens over afschot en valwild elders in Nederland. Wat niet weet wat niet deert.
  En blijf zelf ook een beetje eerlijk en fatsoenlijk...

 • W Geverink

  @Romeijn. Ga om te beginnen naar youtube/ Dutch nature reserve 'The Oostvaarderplassen' True Nature? Episode 1. Dan is er nog oostvaarderplassen-sterfte (winter 2009-2010) of Edel ? herten, Oostvaarderplassen. Of Oostvaarderplassen April 2013.

 • jillesstam

  das mooi hoef ik m,n kadavers ook niet meer op te ruimen sekers als het goede voorbeeld dat ook niet hoeft te doen m,n opa zal zeggen ''hier lusse de honde nog gin brood van

 • toko

  We wonen niet in Canada of Duitsland met grote natuurgebieden
  hoe groot is nederland? en zoveel inwoners.
  Je moet niet willen wat niet kan, alle problemen opgelost!

 • leo,s vriend

  Romeijn, kijk ook eens op stophetleed.nl en bekijk en beluister de filmpjes en foto,s

 • Romeijn

  Goed, alle beschikbare filmpjes nog weer eens bekeken. Geen foto’s of filmpjes van ‘lopende skeletten ’en dus ook niet in het afgelopen jaar. Zou toch eerder worden ingegrepen?
  Het trieste geval van het zieke hert dat het ijs werd opgejaagd en er doorzakte lijkt mij niet erg representatief. Er werd bij gezegd dat het dier broodmager zou zijn, maar dat kon ik er niet aan af zien. De spreker leek daarbij ten onrechte op het gemoed van de kijker te willen inspelen. De andere sprekers leken vooral te reageren vanuit de gangbare jachtwereld, waarbij de selectie op een andere manier geschied. Frans Vera reageerde ook niet erg sympathiek door zo sterk te verwijzen naar de heersende wet- en regelgeving. Wat meer inlevingsvermogen had hem gesiert.

  Lopende skeletten? Nog steeds niet gezien. Misschien vinden ze dat bij SBB ook te erg om te laten gebeuren…

 • Romeijn

  Wel foto’s gezien van enkele dieren waarbij de ribben duidelijk te zien waren. Dat was drie jaar geleden. Met zulke aantallen dieren als in de OVP zitten er allicht een paar mindere bij. Die zijn in de OVP makkelijker op te sporen als elders in Nederland. Als je tegenwoordig een oud of ziek paard hebt staan waarbij de ribben te zien zijn dan bellen voorbijgangers de dierenbescherming. Daarom worden die tegenwoordig - om problemen met goedbedoelende voorbijgangers te voorkomen - uit het zicht gehouden. Men is in Nederland dat soort beelden niet meer gewend terwijl het wel een situatie is die bij het leven hoort. Inmiddels zijn uitermate harde koniks beschikbaar voor wildreservaten. Die kunnen net als heckrunderen en edelherten echt wel even op de vetreserves teren zonder dat van lijden gesproken hoeft te worden.

  Lopende skeletten? Nog steeds niet gezien. Misschien vinden ze dat bij SBB ook te erg om te laten gebeuren…

 • W Geverink

  @Romeijn. Lopende sceletten zijn voor ons als boeren, dierenartsen en andere veehouderijexperts eenvoudig te herkennen ook als er een wintervacht op zit. @mts menkhorst1. Als de linker van de drie foto's daadwerkelijk in 2006 genomen is laat het ons zien dat de populatie toen al diep in de problemen zat. Bomen waar de schors van afgevreten is zie je in de vrije natuur niet.

 • jordi 1455

  Als er bij een boer een mager koetje lopen heb je de dierenbescherming op je dak en als er 1700 halfdode wilde dieren in de neptuur met een hek er omheen verhongeren kijkt geen hond er na.

 • Romeijn

  @Geverink: bomen waar de schors afgevreten is gaan vaak dood, zodat het jaar daarop meer ondergroei beschikbaar komt om te vreten. Als het huidige grazerbestand dat niet zou doen moeten 'browsers' als elanden worden bijgeplaatst om toch hetzelfde effect te bereiken. Ons eigen weldoorvoede vee vreet ook aan de bomen. Daarom rasteren we ze ook uit en plaatsen boomkasten en -korven.
  @jordi 1455: er is heel goed naar gekeken. Het is vooral het verschil in beleving en benadering tussen bevolkingsgroepen in Nederland die discussie oproept. Het is goed dat deze discussie gevoerd wordt maar we moeten in onze emotie geen dingen verzinnen die niet bewezen kunnen worden. De vraag is wanneer het lijden begint en wanneer het eindigt.

 • trijnie

  @romeijn, kunnen we niet eens vragen aan de vara of ze in hun programma
  Vroege vogels hier eens wat aandacht aan willen besteden?
  Ik ben ook heel slecht op de hoogte van wat daar werkelijk gebeurt.
  En ik denk met mij heel veel mensen.

 • J@gertje

  Romeijn,
  U sluit de ogen voor de werkelijkheid.
  Nogmaals, kijk op stophetleed.nl
  Foto en filmmateriaal genoeg.

 • Bison

  Wat krom is kun je niet recht lullen Romeijn.

  Zolang mensen een volledig afgerasterd stukje 'man made natuur' proberen te dirigeren en aan hun wil te onderwerpen en besluiten welke soorten flora er moet groeien en daarvoor de area bevolken met door de mens geselecteerde diersoorten die er volgens de natuur van oudsher waarschijnlijk nieteens thuishoren en zeker niet in de populatie dichtheid die er nu schijnt te zijn dan kan je het alleen een park noemen en niks anders.
  De mensen die dit 'nepnatuurpark' opgezet hebben zijn dan dus ook een volle 100% verantwoordelijk voor het welzijn van deze dieren en planten binnen de confinements of dat park en dus de hele mikmak gewoon aan zijn lot overlaten is schandalig en crimineel.

  In de wilde natuur zou deze zelfde area waarschijnlijk voor het grootste deel vol wilgen staan en maar 5% van het huidige aantal grote grazers en browsers zoals eland bevatten en een groter aantal en verscheidenheid van vogels en kleinere dier soorten waaronder predators zoals oa wolf en linx

 • Bison

  Die beesten zitten mischien ook nog vol met internal parasites. want een ontwormings program zal ook wel niet toegepast worden.
  Kan nog lollig worden als antrax de kop op steekt,..just a question of ..when!

 • trijnie

  Ik heb het gelezen: stop het leed en niet alleen de gruwelijk foto's bekeken.
  Dit valt niet recht te breien, dit is onbegrijpelijk. En het feit dat sbb dit bewerkstelligt en de regering toeziet is werkelijk niet te geloven.
  Hier moet een einde aankomen en dit moet iedereen weten.
  Hoe ik het ga doen weet ik nog niet helemaal maar dit laat ik er niet bij zitten. Beschamend. En dat terwijl ik alleen maar dacht aan zeearenden, als ze het over de oostvaardersplassen hadden, hoe dom en onwetend kan een mens zijn.

 • leo,s vriend

  @trijnie, goed dat je het nu ook gezien hebt.
  @Romeijn,Werkelijk? zie jij geen wandelende skeletten? Dan is dat het verschil tussen een boer en een onnozele burger zonder een greintje verstand van dieren! Sorry dat ik zo hard oordeel maar je vraagt er zelf om.

 • W Geverink

  En dat is ook een groot gedeelte van het probleem Menkhorst. Als je de beelden laat zien zijn er mensen die meteen zien dat het verschrikkelijk fout zit terwijl anderen bij hoog en laag volhouden dat het natuurlijk is en dat er niks aan de hand is. Als Frans Vera verstand had gehad van dieren en natuur met daarbij een normaal verantwoordelijkheidsgevoel, dan had hij voor 2006 al aan de bel getrokken dat zijn natuurexperiment was mislukt en dat er onmiddelijk wat moest gebeuren om een ramp te voorkomen.

 • W Geverink

  Trouwens de bomen in de oostvaarderplassen doen me denken aan de bomen in Nagasaki and Hiroshima na de atoombom.

 • Mels

  Ja,Trijnie vraag het de Vara,veel linkser kan het niet en wat daar verslag moet doen is zelf nota bene waarschijnlijk voorvechter van dit onnozele idee,Romeijn mag wel oppassen,als je je klassiekers kent weet je wat Obeliks met die rare jongens doet,vent wat kan jij kromme dingen recht lullen,kom maar,ik heb hier wel ea wat krom is en recht gemaakt moet worden........Alle natuur in Nederland is NEP. Zelfs op de Veluwe waar ecoducten gebouwd worden die vervolgens afgesloten worden voor bepaalde soorten,jullie willen toch NEPtuur,nou,hek weg en afblijven.

 • PetervanKempen

  Door stuifmeel onderzoek blijkt dat het idee van Vera over dieren die hun eigen biotoop creeren niet klopt. Nederland is een bebost land als eindontwikkeling in natuurlijke processen en dit klimaat (Holland= Holtland) open plekken komen door klimaat, waterpeil en bosbranden. Koniks, runderen en al dieandere onbeheerde exoten zijn goedkope grasmaaiers. Haal die hekken eromheen weg, elimineer die exoten en je hebt bij goed beheer na enkele jaren een echte nederlandse biotoop terug met veel soorten en gezonde dieren.Oh ja, wel alle economische grondgebruikers om die neptuur gebieden zonder fauna beheer 100 % vergoeden voor de schade die een egoistische buurman hen aandoet door fauna niet te beheren op eiogen gebied.

 • leo,s vriend

  Geverink, Je hebt gelijk, maar: OVP is een experiment , daar kan je alles van vinden en denken.Alleen als iemand met droge ogen beweerd dat hij/zij op de filmpjes geen doodzieke dieren ziet is er toch iets flink mis!

 • Bison

  Zo gauw een mens de natuur naar zijn hand probeerd te zetten gaat het naar de klote.
  Sa ist en net oars

 • Romeijn

  Dat kadavers blijven liggen schept een beeld dat wij in Nederland niet gewend zijn. Ontschorste bomen en afstervende bomen die niet netjes opgeruimd worden is ook niet gebruikelijk in het stadsparklandschap van Nederland. Ook in Tsjechië en Slowakije schiet met in een stuip als de letterzetter hele bossen vernietigd. Zelfs veel bosbouwers willen er ook daar niet aan dat het natuurlijke processen zijn die in terugkerende cycli van meerdere decennia tot eeuwen plaats vinden. In aangrenzende landen heeft men dat al lang geaccepteerd en verwondert zich om de consternatie die ontstaat. 'Survival of de fittest' willen we het liefst alleen op tv zien en dan liefst nog opgenomen in een heel ver land. Ondertussen slaan we in Nederland elkaar wel bijna de hersens in als iets wordt ontwikkeld dat een klein beetje de zelfde richting uit gaat. De komende winter ga ik eerst zelf nog weer eens kijken in de OVP of ik ernstig lijden kan ontdekken. 'De mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest.'

  Het een en ander heb ik onlangs nog eens gecheckt bij SBB. Daar ziet men het hier als een marginale groep die zich laat leiden door tendentieuze berichtgeving.

 • sybrenm1

  Ik weet niet @ Romeijn hoe je dit nog steeds goed kan praten. Als zoiets op een boerderij zou gebeuren, breekt de hel ook los.
  @Bison, grappig je Friese zinnetje :-)

 • Mels

  Ik zeg veehouderij gooit uw kadavers in de wei.....Romeijn = niet goed wijs.
  Neptuur in Nederland is niet meer dan postzegel neptuur. En beetje natuur in Canada behelst al gauw een oppervlakte van een onzer provincies. Wat is dan de waarde nog van de OVP als je het op die schaal bekijkt?

 • Mozes

  Heeft Romeijn wel in de gaten dat hij precies dezelfde argumenten gebruikt die vroeger gebruikt werden om misstanden in de intensieve veehouderij goed te praten?
  Toen veehouders deze argumenten gebruikten werden ze weggehoond. Van natuurextremisten worden ze geaccepteerd?

 • W Geverink

  Klopt Mels. De gemeente waarin ik woon is samen met Banff an Jasper national parks ongeveer 30000 vierkante kilometer groot. Dat is een heel eind heen zo groot als nederland. Ik weet hoe natuur er uit ziet en als het bij ons zo'n zootje was als in de Ovp liepen wij tussen vijf en zes miljoen recreanten/toeristen mis.

 • Mels

  Juistem maar hoe maak je dat hier duidelijk? Ik heb geen idee hoe je dat uit moet leggen.W Geverink,dan zit je tegen de Rockies. Ik heb kennissen halverwege Calgary en Edmonton. Van het najaar maar es kijken daar.........zou er een plekkie over zijn? 200acre huisie schuurtje.....

 • W Geverink

  Vast wel Mels maar als je geinteresseerd bent in een plek kijk dan gewoon eens rond op realtor.ca. Boerderijen staan onder commercial properties. Jaren geleden hadden we een voetbaltoernooi in Banff. Op de velden lag nogal wat edelherten stront. Dat gebeurd als je in een natuurgebied zit. De edelherten en al het andere wild maakt zelf wel uit waar ze willen vertoeven. De toeristen vinden het machtig en prachtig want die komen om (levend) wild te zien.

 • Bullfs

  Tel daar nog bij al het weggegooid eten alleen omdat het niet voldoet aan de norm en bedenk dan dat de voedselbanken steeds meer aanvraag krijgen.
  Ook biologen horen verantwoordelijk gehouden te worden voor hun daden.

 • Mels

  Dank,W Geverink,had die tip al eens gekregen,daar is tenminste nog ruimte om simpelweg boer te zijn zonder kippenzonderkop die maar wat roepen en willen zonder te weten waar ze over praten.

 • Bison

  Het verschil tussen een klein of groot natuur park in Canada en een neptuur park in Holland is dat in Canada er geen heining om zit en de dieren kunnen gaan en staan waar ze willen.

 • Romeijn

  Uit de blog van Nederlandse boer Gerrit Kurstjens in Australië: http://www.boerderij.nl/Akkerbouw/Blogs/2013/7/Zware-tijden-in-Noord-Australie-1305398W/

  'Veel rundvee is zo vermagerd dat het niet te verkopen is. Op de markt in Longreach brachten hele koppels minder dan €20 per dier op, terwijl het transport naar de markt op zijn minst het dubbele kost. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel vee omkomt.'

 • daantje

  wat er in die natuur gebieden gebeurd is ronduit schandelijk wanneer wordt er ingegrepen en de populatie naar acceptabele proporties terug gebracht
  40% valwild schandelijk schandalig !!!!!
  over de ziektedruk maar te zwijgen voor de veehouders
  we moeten het eisen dat er geruimd wordt
  hoog tijd voor dijksma om integrijpen

 • jordi 1455

  @Romeijn die Australische boer heeft geen geld meer, zonder geld kun je geen voer kopen. Aangezien SBB zwemt in het (Belasting)geld en laat het ook gebeuren en het zelf nog niet eens ziet.

 • natuurboer

  Romeijn, die Australische situatie valt niet te vergelijken met de OVP.
  Ga je maar eens verdiepen in worminfecties en wormencycli. Op deze website staat wel een filmpje over spoelwormen bij varkens. In de OVP is dat tienmaal erger, maar dan met maagdarmwormen, longwormen, leverbot en meer.
  Op de website van de Gezondheidsdienst voor dieren is over worminfecties ook genoeg informatie te vinden.
  Enfin, er zijn uit de OVP 30 dieren voor veterinair onderzoek naar de GD gestuurd. Ben wel benieuwd naar de uitslag van dat onderzoek.
  Volgens mij gaat de GD adviseren om alle dieren uit de OVP weg te halen wegens uit de hand gelopen wormbesmettingen.

 • Romeijn

  Wat bijzonder jordi 1455: is het al weer zo lang geleden dat SBB gedwongen terreinen moest verkopen?
  Het zal geen leuke ervaring zijn voor al die Australische boeren die ontkennen dat klimaatverandering plaatsvind en te grote risico's nemen met de draagkracht van hun omgeving. Samen met de OVP een goede aanleiding voor een interessante discussie over ecologie, ethiek en eigen verantwoordelijkheid.

 • jordi 1455

  Romeijn je probeert er weer onderuit te lullen.

 • R.A. de Man

  Eerst zorgen dat de natuurbescherming hun zaakjes op orde heeft, dan pas gaan zeiken bij de boeren!

 • koestal

  De wolven komen er aan ,kunnen mooi de kadavers opruimen,probleem ook weer opgelost

 • ed12345

  Romeijn het australische verhaal komt ook voort it de plolitieke beslissing dat er geen vee meer gexporteerd kan worden naar Indonesie ,en in de ovp praten we niet over een natuurramp Dat door politieke inmenging veehouders in de knel komen komt helaas meer voor,maar dan kun je de boer niet de schuld geven als er dan omstandigheden komen die de boer absoluut niet wil maar financieel toe gedwongen wordt. Hoelang kunt u voor uw gezin zorgen als er geen cent binnen komt

 • Romeijn

  Het is te gemakkelijk om altijd eerst met je vinger naar anderen te wijzen zonder je eigen zaakjes goed op orde te hebben.

  Blijkbaar heeft het grootste deel van de Nederlandse bevolking geen probleem met het wildbeheer in de Oostvaardersplassen. De politiek grijpt niet verder in. Dat is democratie. Ook met berichtjes op deze site en tendentieuze filmpjes verander je daar niets aan. 830 dieren zijn het afgelopen jaar geoogst en verwerkt tot diervoer. De rest van de geschoten dieren is grotendeels achtergebleven als voer voor ander wild.
  Dat is altijd nog een betere bestemming dan de meer dan een half miljoen koeien krijgen die de afgelopen paar jaar tijdens het vervoer vanuit Australië zijn overleden. Het is een regelmatig terugkerend patroon dat miljoenen door de boeren gehouden schapen en koeien overlijden door droogte in Australië.

 • Bison

  Romeijn net zo min heeft het grootste deel van de bevolking geen probleem met atrocities in Afrika en de wereld over waar miljoenen mensen(veelal kinderen)uitgemergeld sterven tijdens droogtes.
  De meeste mensen kan het alleen schelen wat de pot schaft en wat het TV programma is,..en op de puter zoeken naar de volgende vakantie bestemming,..en niet te vergeten winkelen voor de(moet hebben anders zijn we ouderwets) nieuwste mode.

  Die(afgeschoten?) kadavers in OVS zijn gewoon verrot of opgevreten door vliegen maden want grote aaseters zijn daar niet en er komen heel wat bekkies voor kijken om grofweg 900 x 450 kilo = =/- 40 ton vlees en darmen en zo weg te werken, zelfs een roedel wolven als die er waren zouden het bij lange niet aankunnen
  Het zal wel gruwelijk gestonken hebben voor maanden en mischien stinkt het daar nu nog wel.

  SA IST EN NET OARS!.

 • Romeijn

 • marten87

  dooddoetleven.nl/40tonvoernietzomaareven

 • Mozes

  Bison, 900 dieren van 450 kg geeft 405 ton kadaver.

 • rvmiddelkoop

  gewoon het gebied groter maken zoals de overheid al jaren wil.
  nu laten ze het gebied uit mekaar barsten van de dieren en kunnen ze in brussel het handje ophouden om het toch maar groter te maken. de overheid heeft niet voor niets al jaren lang een strook grond richting zeewolde liggen en volgens mij willen ze naast die (groen ) (wild) strook de a 30 de komende jaren nog doortrekken richting amsterdam noord. mensen wordt wakker de tekeningen en kaarten liggen al jaren klaar bij de overheid nu alleen het geld nog vij maken in brussel en de nl mensen mee krijgen. en hoe doen we dat? gewoon over de rug van de dieren in oostvaarders plassen. als de nederlandse ooverheid meent zo om te gaan met dieren in een gecreeerde natuurlijke omgeving zal het nooit goed komen.

 • Patrick Boek

  En over de te veel vossen die in dit gebied zitten word niet over gepraat deze worden beschermd maar hoop dat de wolven snel naar dit gebied komen dan worden deze beesten ook eens uitgeroeid

 • leo,s vriend

  En zelfs daar heb je geen verstand van Romeijn: kadavers worden vernietigd en niet verwerkt tot diervoeder( dat is al lang geschiedenis)

 • agratax2

  rvmiddelkoop. Wat is het gevolg van vergroting van de OVP? In eerste instantie komt er meer vreten voor de huidige kudde. Op termijn zal er weer te weinig vreten zijn, omdat het aantal dieren toeneemt. Zo lag er geen natuurlijk evenwicht is, zal er menslijk ingrijpen nodig zijn of er treedt weer dierenleed op dat door ons mensen wordt veroorzaakt.

 • agratax2

  Koestal. De wolven komen er aan. Is hier de wens de moeder van de gedachte? Hoe moeten de wolven in de OVP komen met al het hekwerk er om heen? Ze hebben geen schijn van kans om bij de grazers te komen zo lang de hekken niet open staan en er nog genoeg schapen in de polder en op e dijken lopen.

 • Bison

  Geen probleem agratax, er is atijd wel een gaatje in het gaas en anders graven die wolven zo onder het hekwerk door.

  Ik kan ze er ook niet buiten houden en ik heb 1.60 mtr hoog gaas om al mijn land.

 • Romeijn

  Weblog van de boswachters die weten wat er werkelijk gebeurd:
  http://oostvaardersplassen.wordpress.com/

 • PetervanKempen

  Voor Staatsbosbeheer geldt: wie niet horen wil, moet voelen.
  Zij komen aan de beurt zoals gezegd door pijn in de portemonnee gaan zorgen dat die halve zolen niet meer van EU geld worden voorzien voor deze waanzin die niets met biodiversiteit te maken heeft waar men voor gesubsidieerd wordt.
  Ook voor Romeijn is de maatstaf blijkbaar dat er ingegrepen moet worden voordat iets werkelijk niet ok is. Gebrek aan eigen moraliteit constateer ik dan. Duidelijk is nu waarom er zoveel onrecht in linkse landen is want daar wordt niet ingegrepen door de zelfde vorm van terrorisme van minderheid extremo's als in ons land zo lanzamerhand.

 • Romeijn

  Kom, kom Peter. Dat klinkt allemaal wat bevooroordeeld...

 • el

  Wat een lijdensweg voor die arme beesten die daar in dat kamp 'de oostvaarders plassen' zijn opgesloten.

 • W Geverink

  Idd el. Aan deze kant van de oceaan zouden ze zeggen Frans Vera en zijn medeplichtigen need a big pack on the sotemitre. En in Den Haag denken ze dat Nederland een voorbeeld is voor de hele wereld. Zelfs bij ons worden kuddes edelherten bijgevoerd als dat nodig is. De toeristen willen de familie thuis graag knappe foto's met 'levend' wild laten zien.

 • Romeijn

  Geverink: dat is alleen op de picknickplaatsen. Niet overal kan bijgevoerd worden. Maak het niet mooier dan het is. En kom hier weer eens in de winter langs, zodat je met zelf verworven informatie in de Oostvaardersplassen je oordeel kunt vormen. Het is wel heel makkelijk praten daar aan de overkant.

 • Farm1110

  Is toch heel simpel. naturgebieden in de handen van boeren. vee wat kreupel is na het slachthuis. gewonn meer selekteren en wat slachtrijp is ook naar het slachthuis en son idioten die denken de natur regelt het wal zelf de mond verbieden

 • Romeijn

  De trailer van de film Nieuwe Wildernis (Oostvaardersplassen):
  http://vroegevogels.vara.nl/Nieuwe-Wildernis.1061.0.html

 • W Geverink

  Het is niet op de picknick plaatsen maar op de plaatsen waar ze overwinteren Romeijn, en alleen wanneer het nodig is. Ik vraag me af wat je vrouw er van zou vinden als je het gras in je tuin net zo kort zou maaien als het gras in de Ovp.

 • jordi 1455

  Je moet echt een kronkel in het hooft hebben dat je niet ziet dat ze in de OVP fout bezig zijn.

 • W Geverink

  Idd jordi 1455. @Romeijn #126. Trailer bekeken, mooi gefilmd. Voor de leek echt heel geweldig en voor wie weet waar je op moet letten een turn off.

 • tyeslemore

  Als ze in Nieuw Zeeland op hertenfokkerijen dieren bijeen kunnen drijven en selecteren, moet dat hier toch ook kunnen. Jacht verbetert de wildstand.
  Dierenbeschermers laten dieren creperen.

 • koestal

  Staatsbosbeheer is een staat in een staat ,heeft niks met democratie of dierenwelzijn te maken ,staat ver buiten Den Haag,de ,, volksvertegenwoordigers'knijpen dan graag een oogje dicht,schijndemocratie heet zoiets

 • jordi 1455

  tyeslemore het ironisch gezien is de beschermer (dierenbeschermers) de beul.

 • Romeijn

  @ W Geverink: je zou moeten weten dat koniks, edelherten en heckrunderen niet alleen gras eten.
  Overigens spreekt de buurt (boeren) er schande van dat ik het gras voor de boerderij zo lang laat groeien. Maar ja, dat is dan ook voor de paarden en pronkgazon.
  Waar lette je dan op bij het bekijken van de trailer en waarom stond het je tegen?
  En heb je de blog van de boswachter al gelezen?

 • Mozes

  Ik zag op de filmbeelden geen kadavers die er toch massaal liggen. Er werden geen overzichtsbeelden getoond van bomen die er uitzien als na een atoomaanval. Alleen close-up beelden van een enkele doodde stam of tak. We zagen geen uitgehongerde dieren in doodstrijd. Wie oplette zag dat er voor de dieren geen beschutting aanwezig was.
  Er is zo gefilmd dat de suggestie van grote voedselrijkdom werd gedaan. Wat hadden al die vogels die zogenaamd in de OVP opvlogen daar te zoeken? Er is toch geen grasspriet meer te vinden? Er werden uitsluitend dieren getoond die een goede conditie hadden. Als alle dieren daar zo'n goede conditie hebben waarom gaan er dan zoveel dood?
  Het is niet anders dan een propagandafilm op basis van typisch Vara-volksverlakkerij.

 • W Geverink

  Het gras onder een omgevallen boom is het allerlaatste laatste gras wat wordt afgegraasd. Op mijn bedrijf worden de koeien doorgeschoven ver voor het gras onder een omgevallen boom verdwenen is omdat de rest anders wordt overbegraasd. Als er zelfs onder een omgevallen boom geen gras meer staat betekend dat er nergens gras staat. Als ik de koeien na twee of drie dagen grazen op een strip doorgeschoven heb komt er zes weken lang geen koe meer op. De omgevallen boom trek ik met de trekker uit het gras zodat ik er bij kan met de motorzaag.

 • PetervanKempen

  @romeijn Kom kom romeijn, ben je al zo ver geindoctrineerd door de linkse eenheidsworst van natuur visies dat je niet meer door eigen analyse kunt nagaan dat die trailer het zoveelste staaltje van indoctrinatie uit de SBB / dieren 'beschermings' hoek is? Ik zou niet verbaasd zijn als de maker van die pure propaganda film een van de kaderleden van de stichting Kritisch fauna beheer blijkt te zijn. Die zijn echt afgestudeerd in het door manupuleren met impulsen en beelden creeren van een vals beeld van de werkelijkheid. Een klein leugentje of verdraaid feitje is voor hen net als voor jou geen enkel probleem. Nieuwe wildernis?? laat me niet lachen. Nieuwe oplichting en misleiding van argeloos publiek uit de stad zal je bedoelen. Ik hoor je 'loepzuivere argumenten' niet waarom konik paarden en heck runderen in de wildernis die nederlandse natuur heet thuishoren. Het zijn dus exotische grasmaaiers en niet anders dan dat.

 • Bison

  Met Romijn kom je nergens,..je kan net zo goed tegen een paal lullen.

 • Romeijn

  Juist. De mensen achter de film zijn geen kaderleden van SKF. Zij hebben als eersten gepubliceerd over het begrip 'biomassaliteit'. Dat zou de boeren onder ons toch wel een beetje moeten aanspreken. Als men tenminste weet wat daarmee bedoeld wordt.
  Het is een beetje lastig om dingen te filmen die er niet zijn...
  Of misschien wil iemand nog een suggestief tekenfilmpje maken?

 • PetervanKempen

  Romeijn: Dat het mogelijk is om dingen te filmen die er niet zijn getuigen de massale manipulaties van reclame buro's, SKF als zowel die van het filmpje.
  Wij noemen dat bedrog, manipulatie van emoties, oplichting, leugens, selectief gedrag, en pure propaganda.
  Na het derde rijk van de heer hitler blijkt ' Links' daar patent op te hebben getuige de oostblok 'cultuur'bmet goelag archipel voor idereen die niet klakkeloos meegaat in de heilstaat en zijn dogma's.
  Het begrip biomassaliteit heeft geen zak te maken met de wantoestanden in de OVP. Mensen afbluffen door moeilijke woorden is goedkoop, slaat nergens op en heeft geen enkele waarde in deze discussie. Het kenmerkt wel de generatie doctorandussen in de randstad die overal wat van vinden maar geen klap zelf hebben geleverd of uitgevoerd aan welk onderzoek of beheer van dieren dan ook. Jouw naam komt nergens voor als contribuant op dit gebied.
  Herken je jezelf?

 • Romeijn

  @ PetervanKempen: hierbij bevestig je het manipulatieve van de filmpjes op stophetleed.nl en vergelijkbare sites. Die lijken inderdaad op de ouderwetse communistische propaganda in het oosten (waarvan het nog maar af te vragen is of die landen ooit werkelijk één blok hebben gevormd).
  Het begrip biomassaliteit heb ik in verband gebracht met de mensen achter de nieuwe film over de OVP. Ik weet niet of daar veel doctorandussen uit de Randstad bij zitten. Zelf woon ik daar niet. Ik ben meer een man van de praktijk en zeer kritisch op goedbedoelde onzin; of dat nu van links of van rechts komt. Soms kan ik op mijn boerenverstand vertrouwen maar liever zoek ik dingen goed uit om te voorkomen dat ik onzin verkondig.

 • jordi 1455

  Romeijn jij dan met je milieu propaganda wat iedereen naderhand al het strot uit begint te hangen.

 • W Geverink

  Idd jordi en peter. Het wordt tijd dat iemand over de koppen van de natuur'experts' heen gaat en de stekker uit dat mislukte hertenkamp trekt.

 • Romeijn

  Bijzonder dat W Geverink in Alberta precies weet hoe de OVP beheerd wordt en zeer waarschijnlijk ook nog zonder daar ooit geweest te zijn.
  Makkelijk opruien vanaf de overkant!

 • W Geverink

  Ik woon in de Natuur Romeijn. Mij hoef je geen verhaal op te hangen om kromme dingen recht te praten.

 • Romeijn

  Frans Vera: Waar krijgt de natuur het zo veel mogelijk voor het zeggen, zodat we ons niet tegen enorme kosten een slag in de ronde hoeven te beheren om natuur te laten voortbestaan? Waar lopen de discussies en emoties over natuur en natuurbeheer zo hoog op als nergens anders in Nederland? Allemaal Oostvaardersplassen!

 • PetervanKempen

  Romeijn: je begrip van 'oostblok' landen is blijkbaar dat de vopo's en stasi's door een Rus achter hen gedwongen waren om hun landgenoten in de rug te schieten en af te luisteren , dus er daarom echt niets er aan konden doen? Nu weet ik wat echt de basis van je naiviteit inzake de realiteit van OVP zaken is. SBB kan wel degelijk anders, net als de VOPO's en de Stasi, maar vertikt het gewoon van zijn dwaalwegen en fauna beheer zonder menselijk ingrijpen visioenen terug te keren omdat ze hun beheer doctrine boven alle redeneringen en alternatieven stellen. Zij moesten NOTA BENE door een rechtelijke uitspraak gedwongen worden dieren uit hun lijden te verlossen en maken daar ( DE COUPE DE GRACE) een beheervorm van! DE BRUTALITEIT ALLEEN AL.
  Wat OVP betreft: mis ik nog steeds je haarscherpe analyse waarom er exotische dieren als Koniks en Heckrunderen onder de noemer ' Natuur' los zijn gelaten en mee moeten verhongeren en lijden in de slecht beheerde dierentuin die OVP heet.

 • Romeijn

  Dat is omdat koniks en heckrunderen een andere invloed op de plantengroei hebben dan edelherten. Daardoor komt het gebied er anders uit te zien en is er meer te zien. Beiden zijn zoveel mogelijk naar hun oorspronkelijke voorouders teruggefokte rassen en bedoeld voor efficiënt natuurbeheer. Onze gangbare huidige melkkoeien zijn zover gedegenereerd dat zelfs alleen maar weidegang een probleem begint te worden. Maar dat is blijkbaar ook wel zo efficiënt.

 • halo

  wat een shit in al die reacties.Dit probleem vraagt om 2 acties:korte termijn inzet van comando's om de kudde te reduceren tot 10% van het huidige aantal. langere termijn het procesverbaal via de EU om de verantwoordelijken buiten spel te zetten en gezien hun natuurmaffiakenmerken voor 10 jaar op te sluiten-bij voorkeur in de OVP op afgebakend gebied om te spotten hoe het wel kan zonder wolfjes.

 • Romeijn

  Reductie tot 10% ? Wie gaat het terrein daar dan open houden, commando's? Sinds wanneer eten commando's gras en bladeren; of moeten ze daar met tanks gaan rondcrossen? Heb je de bestemming van de kadavers al geregeld? Wie gaat dat allemaal betalen? En waarom een uitspraak van de Nederlandse rechter negeren als de EU zelf een prijs geeft voor het beheer?
  Eerst toch maar even beter nadenken!

 • halo

  beter nadenken Romeijntje?Sinds wanneerzijn oude rassen gefokt voor dit doel. Zijn melkkoeien gedegenereerd? Beter nadenken hoor. Je flapt nu voor eigen doel alle dingen door elkaar. Wie zegt dat het gebied open moet zijn? Laat die overgebleven 10 % zijn werk doen en jehebt voldoend natuur beheer door natuur, De afgeschoten dieren ga je niet laten liggen zoals die natuur frambozen dat nu doen, die voor je gelijk af. Waarom de EU rechter? Omdat die flapdrollen in Nederland aan de zelfde mensen die dit beleid hebben uitgezet advies vragen wat er toch fout zou kunnen zijn.

 • natuurboer

  En dan te bedenken dat een Heckrund een kruising is van een stel bij elkaar gefokte bergrunderen. Het is al een kromme natuurredenatie om een bergrund in een moerasgebied als de OVP te zetten. Konikspaarden komen van oorsprong van de Oosteuropese steppes. Ach ja, die worden ook in dat zelfde moerasgebied gezet. Hoe krom kunnen de natuurbeheerdes van de OVP denken.

 • Romeijn

  Nederlanders zijn ook maar een kruising van Kelten, Angelen, Saksen en nog zo wat (allen van Afrikaanse oorsprong). Toch doen ze het met 16 miljoen heel goed in dit kleine kikkerlandje. Nog nooit zo'n laag geboortecijfer gehad: afschot is niet nodig en sommigen lijden zo sterk dat ze uit zichzelf voor de trein gaan liggen. Voor die mensen hebben we ook alleen de keus tussen laagwaardig wormenvoedsel of de schoorsteen uit (net als de destructie doet met grote grazers).

 • W Geverink

  Daardoor komt een gebied er anders uit te zien en is er meer te zien. Dat is Idd waar Romeijn. Herten verbergen hun jongen en pasgeboren exemplaren zie je zo zelden dat ze zoals hier een aantal weken geleden in de krant komen. In de Ovp staat geen gras of struik meer zodat er hele mooie shots gemaakt konden worden van pasgeboren exemplaren voor de propaganda film. De leek vindt het prachtig toch? Frans Vera is een Amsterdammer met een zieke visie die gestopt moet worden.

 • PetervanKempen

  @ Romeijn: het plaatje wat je als voorstander van die ongein in OVP schetst wordt steeds duidelijker: er is niets natuurlijk aan gefokte wanproducten uitgezet in een verkeerde biotoop. Dit terugfokidee wat je oppert heeft iets engs zo van de Ahnen Erbe van de nazi's of de film jurassic park. Duidelijk extreem fundamentalistisch gebaseerd op uit de hand gelopen waanideeen van een paar freaks die gewone natuur niet herkennen als ze er midden in staan. Bovendien is het volgens de F&F wet verboden exoten uit te zetten in de vrije 'natuur'. Oplichter en luchtfietser Vera heeft de smoes 'wetenschappelijk experiment ' bedacht om onder de voor gewone stervelingen geldende wetgeving tegen dierenmishandeling uit te komen. Dat geldt met name voor het houden van die gefokte huisdieren en die laten creperen, het is 'interessant' te zien wat er dan gebeurt, Ja, Ja! Ook je sneer naar huidige veehouderij zegt boekdelen over 'je weg met ons' mentaliteit tov de huidige afgesproken normen en waarden in de samenleving. Wat het vormen van het lansschap betreft weten we dat het een grote nep truc is, die aan goedglovige mede landers in de propaganda film nieuwe wildernis verkocht wordt als 'onze natuur'. Meer 'logica' en uitleg van jouw kant lijkt me niet meer nodig voor juiste beeldvorming.

 • theorikyreintjes1

  Dat krijg je als je mentaliteitsloos volk hun gang laat gaan! Het wordt hoogtijd dat zootje is aangepakt wordt.

Laad alle reacties (151)

Of registreer je om te kunnen reageren.