Home

Nieuws 633 x bekeken

Bevolking vergrijst harder op het platteland

Den Haag - De bevolking op het platteland vergrijst. Er komen steeds meer 65-plussers en een aanzienlijk deel daarvan verhuist naar het platteland. Daardoor komen de sociale voorzieningen en de woningmarkt in vooral de zogenoemde krimpregio's onder druk te staan, concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

In 2040 is een kwart van de Nederlanders ouder dan 65 en ongeveer 14 procent ouder dan 75. Daarvan wonen de meesten in de steden in de Randstad. Procentueel neemt het aandeel ouderen echter het meest toe op het platteland. In veel gemeenten bestaat de bevolking uiteindelijk voor meer dan 30 procent uit 65-plussers. Het wordt volgens PBL moeilijk om voldoende arbeidskrachten te vinden om zorg en andere voorzieningen te garanderen op het platteland, omdat veel jongeren juist weg trekken uit deze gebieden. De vergrijzing zorgt wel voor een tijdelijke opleving van de vrijetijdssector.

Of registreer je om te kunnen reageren.