Home

Nieuws

Beregeningsverbod nog beperkt tot Limburg

Doetinchem - Beregeningsverboden blijven vooralsnog beperkt tot het Limburgse waterschap Peel en Maasvallei. Andere waterschappen die doorgaans als eerste een beregeningsverbod instellen, hebben daar nog geen actie toe ondernomen.

Dat blijkt uit een rondgang langs waterschappen in Gelderland, Limburg en Noord-Brabant. Traditioneel worden beregeningsverboden voor water uit oppervlaktewater het eerst in die gebieden afgekondigd.

In mei van dit jaar was de situatie nijpender dan nu, zeggen sommige waterschappen. Het neerslagtekort bedraagt volgens het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut in De Bilt nu 87 millimeter. Dat is ongeveer het gemiddelde rond deze tijd van het jaar. In de helft van de zomers is het neerslagtekort rond deze tijd groter dan nu.

Het tekort zal in de komende twee weken naar verwachting toenemen tot ongeveer 125 millimeter. In het recordjaar 1976 was het neerslagtekort half juli al rond de 250 millimeter en dat liep in de loop van de zomer toe tot ver boven de 300 millimeter in augustus en september.

Of registreer je om te kunnen reageren.