Home

Nieuws

Analisten: productie oliezaden blijft consumptie voor

Hamburg - De wereldwijde productie van plantaardige oliën en vetten zal in marktjaar 2013/2014 groter zijn dan de consumptie, die daalt door gebrek aan vraag uit de biodieselsector. Dat schrijft het Duitse analistenbureau Oil World, dat wijst dat de verplichte bijmengpercentages in de EU gelijk zijn gehouden.

Oil World verwacht dat zowel de productie van zonnebloemolie als sojaolie toeneemt. De totale productie van de in totaal 17 plantaardige oliën en vetten wordt geraamd op 193,8 miljoen ton voor het 2013/2014 seizoen, dat eindigt in september 2014. Daarmee groeit de productie met 3,5 procent ten opzichte van het lopende marketingseizoen. De groei van de productie is gevolg van grotere arealen en gunstig weer in belangrijke productiegebieden.
De Hamburgers ramen dat de consumptie toeneemt van 187,6 miljoen ton in 2012/2013 tot 192,9 miljoen ton. Omdat de productie nog harder stijgt neemt de eindvoorraad toe van 23,6 naar 24,2 miljoen ton. Normaliter geldt dat als de voorraden hoger zijn, ook de beweeglijkheid van prijzen wordt ingedamd. In West-Europa wordt met name koolzaad geteeld. In Nederland is de teelt van koolzaad beperkt, maar in Duitsland is ze juist heel groot.
Oil World schrijft dat normaliter biodieselmandaten in de EU zouden zijn vergroot, maar dat nu is gekozen voor stilstand. De keuze is gevolg van kritiek van onder meer NGO’s die vinden dat het gebruik van voedselgewassen voor biobrandstoffen leidt tot meer beweeglijke en hogere prijzen voor voeding. Met name in ontwikkelingslanden zijn veel mensen volgens hen niet in staat de hogere prijzen vol te houden.
De Duitse analisten zien wel enkele onzekere factoren. Zo worden in Argentinië en Brazilië de verplichte bijmengpercentages verhoogd, maar in welk tempo is onduidelijk. De Chinese oogst van oliezaden daalt bovendien tot het laagste niveau in jaren, wat kan leiden tot hogere importen.

Of registreer je om te kunnen reageren.