Home

Nieuws 514 x bekeken

Agrarische divisie trekt BASF vooruit

Ludwigshafen – De agrarische divisie van BASF heeft het afgelopen kwartaal 1,7 miljard euro omzet geboekt, 18 procent meer dan een jaar geleden.

De winst voor rente en belastingen en bijzondere posten steeg met 71 miljoen euro tot 485 miljoen euro. Dat maakte de chemiereus uit Rijnland-Palts donderdag bekend.
BASF is één van de grootste producenten van gewasbeschermingsmiddelen wereldwijd en ontwikkelt daarnaast onder meer in een groot onderzoekscentrum in Berlijn zaaigoed, dat het in samenwerking met Monsanto op de markt brengt. BASF stelt in alle regio’s een groter volume te hebben verkocht. Hogere prijzen en het overnemen van Becker Underwood, een specialist in biologische bestrijding, droegen bij aan een hogere omzet.
Daarmee is de landbouwdivisie voor het chemiebedrijf een winstmaker, net als eerder ook bleek bij DuPont, de eigenaar van zaaigoedbedrijf Pioneer Hi-Bred. Het totale concern, net als Bayer ooit onderdeel van IG Farben, zag de omzet met 4 procent toenemen tot 38,1 miljard euro terwijl het bedrijfsresultaat 3 procent steeg tot 4 miljard.
De niet-agrarische onderdelen van BASF, zoals een onderdeel dat materialen maakt voor de auto-industrie, hebben eerder te lijden onder economische krimp. BASF ziet prognoses voor de wereldeconomie versomberen maar handhaaft de doelstelling in 2013 meer omzet en winst te boeken dan een jaar eerder. Het bedrijf ziet voor haar landbouwdivisie geen directe bedreiging in dalende prijzen voor graan en soja.
Concurrent Dow Chemical zag ook een lichtpuntje in de agrarische activiteiten. De omzet van de landbouwdivisie nam in de eerste helft van 2013 toe van 3,5 naar 3,9 miljard dollar (2,95 miljard euro) terwijl de winst steeg van 758 naar 774 miljoen euro (586 miljoen euro). De onderneming meldt sterke verkopen in met name Zuid-Amerika. In Brazilië is het areaal mais en soja uitgebreid.

Of registreer je om te kunnen reageren.