Home

Nieuws 460 x bekeken

Afgeslankte "Farm Bill" aangenomen

Washington – Het Huis van Afgevaardigden in de VS heeft met 216 stemmen voor en 208 stemmen tegen een afgeslankte 'Farm Bill' aangenomen.

De Democraten stemden eensgezind tegen, vooral omdat voedselbonnen uit de wetgeving zijn gehaald. De Farm Bill betreft landbouwwetgeving voor de komende vijf jaar en voorziet in afschaffing van directe betalingen maar wel prijssteun en verzekeringen.
Oorspronkelijk kent de Farm Bill naast landbouwsteun een belangrijke tweede component: voeding. In de praktijk gaat het grootste deel van het geld voor de voedingsparagraaf naar voedselbonnen, en een kleiner deel naar bijvoorbeeld schoolfruit. Momenteel maken meer dan 47 miljoen Amerikanen gebruik van deze vorm van steun aan armen, die de Amerikaanse regering al langere tijd verkiest boven financiële uitkeringen.
Voor de Farm Bill werd in eerdere voorstellen circa 387 miljard euro voor vijf jaar gereserveerd. De voorstellen haalden het echter niet omdat de Republikeinse partij grotere bezuinigingen eiste op het voedselbonnenprogramma, dat goed was voor een leeuwendeel van 310 miljard euro. Door de splitsing kon wel een politieke meerderheid worden gevonden voor de landbouw, die zich door het voedselbonnendebat gegijzeld voelde.
Het waren overigens juist de bezuinigingsgerichte Republikeinen die op de valreep van de stemming nog enkele honderden miljoenen dollars aan extra steun voor boeren en tuinders in de wet lieten opnemen, onder meer voor de ethanolindustrie. Of het voorstel ook een meerderheid vindt in de Senaat, die vergelijkbaar is met de Tweede Kamer hier, is onduidelijk. De voorzitter van de landbouwcommissie van de Senaat, de Democraat Debbie Stabenow uit Michigan, noemde het voorstel “een belediging voor het Amerikaanse platteland.”

Of registreer je om te kunnen reageren.