Home

Nieuws 9 reacties

'15 procent van GLB naar provincies is asociaal'

Vlagtwedde – De provincies willen 15 procent van het GLB-budget voor directe inkomenssteun afromen en inzetten in de tweede pijler voor plattelandsbeleid.

LTO Nederland voorzitter Albert Jan Maat noemt dat “onverantwoord en asociaal.”

De koepel van provincies (IPO) deed dat dringende verzoek om afroming begin juni in een brief aan staatssecretaris Dijksma van EZ. Maat bracht het IPO-verzoek aan de orde op de Dag van LTO Noord Groningen. Maat: “De provincies moeten geen Sinterklaas spelen met boerengeld. Er gaat al 100 miljoen euro af van het budget voor de eerste pijler, met nog eens 15 procent afroming zou bijna een derde minder beschikbaar komen voor boeren.”

Over het nieuwe GLB in 2014-2020 is eind juni een akkoord gesloten in Brussel met de mogelijkheid om 15 procent van het budget van de eerste pijler over te hevelen naar de tweede pijler. Provincies spelen in de verdeling van geld in die tweede pijler een belangrijke rol.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  De bodemloze provincieputten gaan open, startsein voor een nieuwe ronde werkgroepen en commissariaatjes met ruime uurbeloning en wachtgeldregelingen. Laat de landbouw eens ongemoeid en houdt haar weg uit de grijpgrage tengels der ambtenaren.

 • PetervanKempen

  Alweer een voorbeeld hoe uitermate onbetrouwbaar het IPO is als het gaat over afspraken met Boeren.
  Zo is ook het afgesproken budget voor de LTO deelname aan de G7 plannen niet zekergesteld.
  Reden waarom de LTO nrd op dit moment niet mee wil werken met het verder implementeren van het G7 plan. Overigens, de plannen zelf om zomerganzen te bestrijden, daar is niets van geleverd.
  Het toppunt van dit alles zou zijn dat de ganzen opvang voor boeren op deze manu ier uit hun eigen GLB moet worden betaald.

 • Mozes

  Afgelopen dagen zag ik op het journaal dat de provincies bulken van het geld. Ze zouden van gekkigheid niet weten wat ze er mee moeten. En nu een dag later hebben ze extra geld nodig?

 • Mels

  Makkelijk lullen als ambtenaar als het toch je eigen centen niet zijn,ook niet van ons want het is een krijgertje maar dan wel op de goeie plek laten graag.

 • Jongman

  De VS willen de macht in de wereld als het niet met wapens is dan wel met voedsel. Zij steunen de boeren daar enorm goed. Bij ons breken ze het plattelandsbeleid totaal af. Over een paar jaar schreeuwt de burger om goedkoop voedsel maar dan is het te laat. Eigen schuld dikke bult.

 • A.A.J. Hesen

  Zonde als dit geld naar Provincies gaat, die weten zelf nog niet eens waar ze dit zinvol aan besteden. Wij in weer en wind het hele jaar in de weer om een goede oogst binnen te halen! De ambtenaar (die het hele jaar als slaapt) lacht ons uit en graait onze portemonnee leeg! Die gaat in de zomer 3 weken op vakantie (hem missen ze toch niet) en wij maar beregenen, spuiten en oogsten.
  Wat ik mij afvraag is hoe lang deze (graaicultuur) nog stand houdt?

 • Dualdrain

  De grenzeloze vraatzucht van het Staatskapitalisme laat zich weer eens gelden, midden in de diepste crisis uit de wereldgeschiedenis worden grote geldbedragen onttrokken aan het particuliere geld circuit, dit ter meerdere glorie van het ambtenarenapparaat. Het is de allerhoogste tijd dat de overheid zelf eens zeer drastisch gaat saneren. Voeg daarom de Provincies NIET SAMEN maar hef de Provincies rigoureus op !! Hun moddervette geldreserves kunnen we goed gebruiken om het structureel tekort op de Rijksbegroting op te lossen. De Provincie is een geheel overbodige bestuurslaag die alleen gebaseerd is op bureaucratie. Conclusie ; boeren...laat u de kaas niet van het brood stelen !!! Het gaat hier om uw geld & inkomen!! Wacht niet tot het te laat is

 • drientje

  Natuurlijk hoeft de 15% niet naar de provincie, maar even zo goed hoeven ook niet enkele sectoren de subsidie te ontvangen. De verdeling van de GLB is pure rechtsongelijkheid en ik hoor daar geen enkele ontvanger over.

 • poldes

  waar komt dat eu geld vandaan?
  als het van het platteland komt en dan naar de stad leegstaande kantoorpanden bouwen voor de provincies.
  ik denk dat dit wel verantwoord is.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.