Home

Nieuws 933 x bekeken laatste update:1 aug 2014

Yara zet uitbreidingsplannen in ijskast

Oslo – Yara International zet een investering van 1,5 miljard euro in de productie van meer stikstofkunstmest in Canada in de ijskast.

De beslissing van de Noorse wereldmarktleider volgt op een eerder bericht van Agrium de uitbreiding van productie in de VS uit te stellen. De bedrijven voorzien een overschot aan stikstofkunstmest.
Topman Jorgen Ole Haslestad van Yara stelt dat het bedrijf niet klaar is voor de expansie “vooral omdat de bouwkosten in zowel Canada als Noord-Amerika meer algemeen zijn opgelopen. Er is ook een significant risico dat een overschot aan stikstof ontstaat omdat andere nieuwe projecten zijn aangekondigd, waarmee de winstgevendheid daalt.” Yara noteerde het afgelopen kwartaal al een kwart lagere winst dan in 2012.
Daarbij verwijst Haslestad naar megaprojecten die zijn aangekondigd door het Nederlands-Egyptische Orascom in de Amerikaanse staat Iowa, en een nieuwe fabriek van CF Industries in de staat Louisiana. Van oudsher vindt de productie van stikstofkunstmest grotendeels in Noord-Amerika plaats omdat hier de grondstofkosten, met name aardgas, aanzienlijk goedkoper zijn dan in West-Europa of Japan.
In de VS is gas aanzienlijk in prijs gedaald sinds de ontwikkeling van schaliegasvelden. In de VS zijn meer dan 50.000 putten geslagen voor de winning van schaliegas. Het betreft gas opgeslagen in belletjes in diepliggende kleisteenlagen. Het gas is 200 miljoen jaar geleden gevormd uit ontbindende algen. Het commercieel exploiteren van schaliegas was lang onmogelijk. Oliemaatschappij Halliburton ontwikkelde in de jaren 80 een techniek waarbij het keiharde steen onder druk van spuitend water, zand en chemicaliën wordt gekraakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.