Home

Nieuws 10 reacties

Wisselende reacties op akkoord gemeenschappelijk landbouwbeleid

Brussel - Nederlandse Europarlementariërs reageren wisselend op het akkoord over het nieuwe Europese landbouwbeleid.

De voorstellen van de Europese Commissie waren star en onwerkbaar voor de Nederlandse agrarische ondernemer. Ik heb in het Parlement gepleit voor flexibiliteit in de vergroening en ik ben er trots op dat het uiteindelijke akkoord hier ruimte biedt", zegt CDA-Europarlementariër Esther de Lange. Ze is positief over de extra steun voor jonge boeren. Ze is wel bezorgd over de nationale uitwerking. “Ik hoop van harte dat VVD en PvdA in Nederland wel hun steun zullen verlenen om de ondernemers de broodnodige ruimte te geven.”

Bas Eickhout (Groenlinks) vindt het nieuwe landbouwbeleid een gemiste kans. “Verduurzaming wordt voor het eerst verankerd in het beleid, maar er zijn te weinig concrete maatregelen aan verboden’, vindt de Europarlementariër. “Lidstaten kunnen makkelijk kiezen voor maatregelen die de minste veranderingen opleveren. Eickhout vindt het ongewenst dat de grote boeren geld op blijven strijken, terwijl de kleinschalige boer met oog voor dierenwelzijn en natuur juist de grootste steun zou moeten krijgen.

Bas Belder (SGP) vindt het jammer dat Ciolos vergroening door middel van duurzaamheidscertificaten niet toe staat. “De Commissie had gewoonweg geen zin om tijd te steken in de beoordeling van effectieve duurzaamheidscertificaten die door de sector zelf ontwikkeld hadden kunnen worden”, constateert Belder. Hij is positief over de extra aandacht voor jonge boeren.

Gerben-Jan Gerbrandy  (D66) is zeer ontevreden over het voorlopige akkoord over het GLB. "In plaats van de regelgeving te verminderen en te vereenvoudigen is er een gedrocht ontstaan", aldus Gerbrandy. De D66-er vindt het voorlopige akkoord een gemiste kans voor vergroening, vereenvoudiging, liberalisering en innovatie. "De inzet van de lidstaten is nooit geweest het landbouwbeleid effectiever en moderner te maken. De lidstaten waren vanaf het begin alleen maar geïnteresseerd in de vraag hoeveel geld er voor hun eigen boeren zou overblijven", aldus Gerbrandy.

Laatste reacties

 • info36

  D66 moet zich niet bezig houden met landbouw. Hebben ze geen snars verstand van.

 • koestal

  D66 is alleen maar voor veel geld voor het onderwijs

 • Mozes

  Goed onderwijs in niets mis mee.
  Het probleem met D66 is dat ze niet alleen geen verstand van landbouw hebben maar er zelfs minachting voor hebben.

 • koestal

  Als het geld nu ook maar werkelijk op het boeren erf terecht komt,en niet op de startbaan van Schiphol ,of bij de Nederlandse en Britse koninklijke huizen die ook nog menen hiervan te moeten beuren .

 • polsbroek

  D66 en GroenLinks zijn een ramp voor een gezonde landbouw die goed is voor de nederlandse economie

 • bankivahoen

  D66 en GroenLinks zijn er alleen voor diegene die vanaf het baby zijn besloten hebben om te parasiteren op de maatschappij !

 • alco1

  De politieke partijen zijn net een voetbalteam. Je hebt daarin goede en slechte voetballers. Het mindere spel van slechte voetballers wordt gecompenseerd door de exeptionele kwaliteiten van de beste voetballers.
  Zo is het ook in de politiek. De domheid van de linkse partijen wordt niet blootgelegd omdat er nog steeds mensen zijn die de nek uitsteken voor een gezonde economie. Maar steeds meer komt de gedachte naar boven: 'Bekijk het maar'.

 • a.t.herwijnen

  Geen subsidie voor de boeren is een doodsteek voor voor het agrarisch natuurbeheer. Men kon door middel van de subsidie de boeren nog aardig sturen. De grote boeren met veel blijvend grasland zullen geen geld uit Brussel meer krijgen omdat ze niet aan de randvoorwaarden meer kunnen voldoen. De politiek zal de grip op de sector gaan verliezen, wat voor de ondernemende boer wellicht goed zal uitpakken. Ik vraag me wel af hoe ambtenaren zouden reageren als de voorwaarden voor hun werkzaamheden elke keer zouden veranderen.

 • ate

  D66 (Brinkh(w)orst) heeft zich vergrepen aan de mkz koeien op de veluwe; please keep your mouth!

 • koestal

  En maar praten over vergroening ,volgens mij zijn veel politici kleurenblind,hier zijn de landerijen allemaal groen

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.