Home

Nieuws 15 reacties

Wijffels, Veerman en anderen: 'koppel melkproductie aan grond'

Doetinchem - Koppel de melkproductie aan grond en zie af van de invoering van dierrechten voor de melkveehouderij. Laat de overheid een maximum stellen aan de hoeveelheid melk die veehouders per hectare mogen produceren.

Een gezelschap van bekende personen van binnen en buiten de sector doet een oproep in een opinie-artikel, vrijdag, in Boerderij Weekend. De ondertekenaars zijn Herman Wijffels, hoogleraar duurzaamheid aan Universiteit Utrecht; melkveehouder Jan Cees Vogelaar; de oud-ministers Cees Veerman en Pieter Winsemius; directeur Louise Vet van het NIOO-KNAW; schrijver Geert Mak; voorzitter  Joris Lohman van de Youth Food Movement en directeur Wouter van der Weijden van het CLM.

Zij willen voorkomen dat de melkveehouderij na afschaffing van de quotering minder grondgebonden wordt en zo de varkenshouderij achterna gaat. Dat zou volgens hen niet goed zijn voor duurzaamheid en maatschappelijk draagvlak. Ze betwijfelen of de sector de ambities op het gebied van mestverwerking kan waarmaken. Invoering van dierrechten zou wel helpen de productie van ammoniak en mest te stabiliseren, maar doet niets tegen drie andere problemen, aldus de auteurs. Dat zijn: doorbreken van kringlopen, minder koeien in de wei en economische kwetsbaarheid van bedrijven.

Als alternatief bepleiten ze de koppeling van melkproductie aan grond. Een maximum voor de productie per hectare zou moeten worden gebaseerd op de milieunormen voor het gebruik van mest. Bedrijfsuitbreiding kan dan alleen als er voldoende grond is. Extensieve bedrijven onder de norm hebben ruimte om hun productie nog uit te breiden. Een concrete norm voor het productieplafond wordt niet genoemd.

De oproep is gericht aan overheid, landbouworganisaties en zuivelindustrie. "Zij moeten niet toestaan dat een kleine groep veehouders het industriële pad inslaat en het imago van de hele sector bedreigt."

Laatste reacties

 • Mels

  ????? En de varkens en kippen ?????

 • massy

  zo dan blijft de grond in ieder geval DUUR.

 • info58

  dan tellen onze buitenlandse hektares gelukkig ook mee

 • jan1966

  Dit is rampzalig voor jonge boeren , de grondprijs wordt dan skyhigh.

 • leeke 71

  pfff stelletje paupers met een mooie baan en veel te veel geld op de bank verzinnen zulke dingen

 • akersten1

  Helemaal mee eens.
  op die manier houden we een platteland met landbouw over

 • richar

  Ik heb allang twijfels bij Wijffels , hij denkt dat hij overal verstand van heeft.
  Laat hij zijn tijd benutten voor verbetering van de economie in Nederland.
  Schoenmaker blijf bij je lees en boer blijf bij je beest. Ik erger me steeds mateloos aan de heer Wijffels.

 • Hans Brasil

  Het maakt geen bal uit, de licence to produce in Holland is en blijft altijd duur.
  Gooi je het op een quotum/dierrechten, zijn die duur. Gooi je de productie rechten op de grond, dan wordt die ook duur. En als ze niks doen, dan wordt de mestafzet stuiter duur in combinatie met een lage melkprijs. Is dat erg??? nee, dat is niet erg!!! het is gewoon de prijs die men bereid is te betalen om in het meest overvolle landje boer te zijn. Dan kunnen die boeren wel schelden op vroegere voormannen, maar het probleem zijn de boeren zelf. DE oplossing is de complete landbouw, melk, varkens, kippen etc. grondgebonden te maken, dan wordt de binnenlandse veevoer productie de grens voor het aantal dieren, zoals dat in de rest van de wereld ook gebeurd. mest probleem opgelost, ammoniak probleem opgelost, overproductie opgelost, en het teveel aan boeren exporteren, dan is dat ook opgelost.

 • Mozes

  Voor de melkprijs maakt het bij voorbaat al niets uit. Zonder beperking zal beschikbaarheid van ruwvoer de beperkende factor zijn met als gevolg dat dit peperduur wordt. Dit heeft weer tot gevolg dat grond ook peperduur wordt, net zo duur als wanneer men melkproductie aan grond gaat koppelen. Door melkproductie aan grond te koppelen zal de kapitaalsintensiteit van een melkveebedrijf dan ook niet hoger zijn dan wanneer men geen beperking oplegt.

 • daan1908

  Betere reclame voor mestverwerking kunnen we niet krijgen .
  De licence to produce zullen we zo moeten verdienen . Omdat we ons tevens verantwoordelijk voelen om de wereld van het beste te voorzien nml melk en alle hiervan afgeleide producten zullen we deze club en de rest niet teleurstellen . Melkproductie koppelen aan grond is totaal onuitvoerbaar . Zoals ik al eerder geschreven heb , voer voor juristen , verpachters etc . Dan gaan we terug naar de tijd van de adel en de lijfeigenen , hier zit niemand op te wachten .

 • drientje

  En Wijffels heeft natuurlijk ook wel een overgangsregeling in zijn achterhoofd voor alle stallen die grondloos uitgebreid zijn. Zo zijn we indertijd ook aan de superheffing begonnen.

 • j.verstraten1

  Ik kan ( en wil! uit eigenbelang) het verband niet zien tussen een grondgebonden melkveehouderij en maatschappelijk draagvlak. Ook grondgebonden bedrijven voeren soya aan hun koeien, ook grondgebonden bedrijven produceren ammoniak en mest, gebruiken antibiotica etc. Maatschappelijk draagvlak bouw je m.i. op met weidegang, dierenwelzijn, diergezondheid en volksgezondheid, voedselveiligheid, biodiversiteit, en bescherming van natuur. Het is een schijn- duurzaamheid door dit te koppelen aan grond in eigendom en/of gebruik, het remt de innovatie in de sector en versneld de sanering. Ik verwacht van de ondertekenaars betere argumenten dan simpelweg te stellen dat door koppeling aan grond het wel goed komt met de sector.

 • joannes

  Duurzaamheid en Maatschappelijk draagvlak zijn voor boeren die altijd met verbetering van efficiëntie zijn opgevoed vreemde begrippen. Begrippen die eigenlijk het zelfde betekenen als Plafond of einde aan de efficiëntie Route. Het is zuur dat juist een Wijffels die jaren de boeren op dat efficiëntie spoor heeft gefinancierd in zijn Rabo rollen nu weer autoriteit claimt, maar dan om de Nederlandse grenzen voor agrarische efficiëntie te bepalen. Het zou hem sieren niet van die holistische begrippen als duurzaamheid en maatschappelijk draagvlak te gebruiken maar het in gewoon Nederlands te benoemen. Nederland is te klein voor zoveel vee en daarom is het beter dat de Boeren emigreren. (Zoals @Hans Brasil scherp ziet) Jammer dat ze met illusie de jaren 80 en 90 Rabovisies van Wijffels gevolgd hebben, want nu zingt diezelfde Wijffels het ¨Nederland is te vol met vee¨ lied. Een consequentie die men toen ook had kunnen voorzien met de ¨footprint¨ ,zoals dat in het Engels heet, creëerde, in een dicht bevolkt land met 200% zelfvoorzieningsgraad voor agrarische producten. Hij zou zijn fouten eens toe moeten geven ipv zich verkleden en verwachten dat hij de autoriteit behoudt; ons voor een volgende keer te misleiden.

 • alco1

  Zoals het nu altijd gegaan is in de mestwet waarin de intensieven veel beter uitkwamen dan de extensieven is helemaal uit den boze.
  Ook quotum heeft ontzettend veel geld naar de ouderen huizen gebracht, dit willen we niet weer met dierrechten. Nu dus proberen de nadelen te ontdekken in dit nieuwe plan.
  Stel een plafon van 20.000 liter per ha. Dit kan je melken met twee koeien, maar ook met vier. In het eerste geval kan nog ruwvoer verkopen of minder krachtvoeders aankopen. In het tweede geval moet men ruwvoer aankopen en is krachtvoeders aankopen ook een optie, waardoor hogere productie en minder koeien nodig.
  Mijn gedachte is wel dat je wel een beter overzicht hebt met wat je aan het doen bent. Wordt voer of grond gebruik te duur, dan krimp en zijn ze goedkoop dan kan er meer gemolken worden. De domme mestwet moet dan natuurlijk wel van tafel.

 • koestal

  wat is het alternatief ?

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.