Home

Nieuws 1499 x bekeken 3 reacties

Weg vrij voor stichting Q-koortspatiënten

Den Haag - De onafhankelijke stichting voor steun aan Q-koortspatiënten die het kabinet al een jaar geleden aankondigde, kan worden opgericht. De weg is vrij nu ook de Algemene Rekenkamer groen licht heeft gegeven.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft dat aan de Tweede Kamer laten weten. De stichting gaat Q-support heten en krijgt een budget van 10 miljoen euro. Het geld is niet bedoeld voor uitkeringen aan individuele Q-koortspatiënten, maar voor advies, begeleiding en onderzoek.

Kortgeleden zei Schippers al te hopen dat de stichting in juli een feit kan zijn. Na een jaar wordt bekeken of de geboden hulp volstaat. De stichting krijgt alle ruimte om patiënten te helpen hun leven weer op te pakken en kijkt wat een Q-koortspatiënt op dat moment nodig heeft, aldus de minister. "Als blijkt dat bepaalde patiënten hiermee toch niet geholpen zijn, gaan we kijken welke vervolgstappen nog mogelijk zijn."

Het kabinet besloot Q-support in het leven te roepen vanwege de uitzonderlijke gevolgen van de uitbraak, waardoor zeker 25 mensen met Q-koorts overleden en naar schatting honderden anderen chronisch ziek werden.

Excuses heeft het kabinet niet willen maken en een schadevergoeding voor getroffenen zat er ook niet in, ondanks een oproep daartoe van Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer. Hij vond dat de overheid te laks heeft gereageerd op de Q-koortsepidemie. Daardoor zouden onnodige slachtoffers zijn gevallen.

Laatste reacties

 • koestal

  Een beetje mosterd na de maaltijd

 • Frenske

  Huppakee weer 10 miljoen.
  Hoeveel miljoenen gaat de grootschalige veeindustrie de gemeenschap nog kosten?

 • jordi 1455

  Frenske hoeveel miljard gemeenschapsgeld wordt er niet in het zwarte gat genaamd de EHS gegooid. Ieder weldenkend mens weet dat de Q-koorts is veroorzaakt door falen van de overheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.