Home

Nieuws 9 reacties

Waterstofsulfide is sluipmoordenaar in mest

Utrecht - Waterstofsulfide is de grote boosdoener in mest, veel meer dan ammonia of methaan. Hoe hoger de concentratie, hoe dodelijker voor mensen.

Als iemand ermee in aanraking komt, bijvoorbeeld in een gierput of mestsilo, kan deze persoon binnen enkele seconden bewusteloos raken en binnen een paar minuten overlijden. "Waterstofsulfide is een sluipmoordenaar", zegt toxicoloog Antoinette van Riel van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) van het UMC Utrecht.

Waterstofsulfide onderdrukt de ademhaling. In bijvoorbeeld een mestsilo, waar woensdag drie mensen overleden en een vierde ernstig gewond raakte, is de concentratie onderin erg hoog omdat er weinig frisse lucht bij kan komen. "Waterstofsulfide ruikt in lage concentratie naar rotte eieren, denk aan stinkbommetjes. Maar hoe hoger de concentratie hoe minder je het ruikt omdat de geurzenuwen worden aangetast."

In hoge concentratie kan iemand binnen enkele seconden bewusteloos raken. "Je ziet vaak meerdere slachtoffers hierbij. Een iemand komt in een silo terecht, iemand anders wil hem helpen maar raakt ook bewusteloos." Het is volgens Van Riel daarom niet aan te bevelen om zelf iemand te redden, zeker niet zonder juiste bescherming.

Laatste reacties

 • abtje

  Waren die open silo's wat dat betreft toch een stuk veiliger. Maarja, de politiek vond dicht beter voor het milieu. En hoe korter de uitrijperiode, des te meer opslag je nodig hebt...

 • jaapjo

  waterstofsulfide is een zwaar gas,dus zonder dak is het nog uitkijken

 • Mozes

  Ik ben wel eens in een mestkelder geweest en ook wel eens in een mestsilo. Mijn tactiek was altijd dat ik de giertank er voor zette en minstens een uur liet zuigen voordat ik er inging. Omdat waterstofsulfide zwaarder is dan de lucht wordt het op deze manier weggezogen. Terwijl ik in de kelder of silo aan het werk was liet ik de giertank gewoon door zuigen. Dit werk deed ik dan ook alleen nog bij winderig weer.

 • Romeijn

  De wereld volgens 'abtje': het milieu als sluipmoordenaar. Abtje, een boer hooit of melkt koeien, maar zit niet de hele dag achter de computer onzin uit te kramen.

 • jordi 1455

  Zonder die kap kunnen de gassen mee worden gevoerd met de wind.

 • blauwekei

  Tijdens mestmixen is het eveneens gevaarlijk voor mens en dieren in de stal.Extra ventilatie is bittere noodzaak om hommelus te voorkomen.

 • abtje

  @Mozes, toch neem je een enorm risico. Is het niet voor jezelf dan wel voor passanten of familie. Je kan zo wie zo een keer niet goed worden en die mensen willen automatisch helpen.
  Altijd met meerdere personen en met perslucht...

 • Mudvat

  En triest dat dit weer is gebeurt.
  3 mensen omgekomen en een vierde zwaar gewond.
  Mijn innige deelneming.
  Maar toch snap ik het niet dat dit iedere jaar weer gebeurt, ik ben 72 en als wij vroeger de gierput onder de stal moesten schoonmaken lagen eerst de deksels er een paar dagen af, dan ging de stormlantaarn er in, en die moest blijven branden en dan mocht je er in met een touw om je lijf en twee man bij het mangat.
  Want je wist het, gier en nu mestputten zijn levensgevaarlijke dingen.
  En toch!!!

 • hwv

  @Mudvat: dan ging de stormlantaarn er in, en die moest blijven branden en dan mocht je er in met een touw om je lijf en twee man bij het mangat: Dit soort kennis raakt nooit verouderd!! In de praktijk geboren methodes werken vaak zekerder dan mooi protocollen.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.