Home

Nieuws 1431 x bekeken 17 reacties

Vos kan als enige grauwe gans van het nest jagen

Dordrecht - Vossen zijn de enige roofdieren in Nederland die broedende grauwe ganzen van het nest kunnen jagen. Ze kunnen zo een 'faciliterende rol hebben' voor andere predatoren. Dat concluderen onderzoekers van onder meer de Zoogdierenvereniging in een onderzoek in opdracht van het Faunafonds.

Bedoeling was uit te zoeken of vossen een regulerende werking hebben op de ontwikkeling van de ganzenpopulatie. Maar daarover geeft het onderzoek geen uitsluitsel. Van een grootschalige invloed op de omvang van de ganzenpopulatie is geen sprake. Volgens het Faunafonds zijn op grond van de uitkomsten geen aanbevelingen mogelijk voor beheer of beleid. Het onderzoek vond in 2012 plaats in de Gelderse Poort. Er werden zenders en camera's ingezet.

Laatste reacties

 • joannes

  De academische wereld met haar camera´s! Sinds wanneer laat een vos zich managen?

 • Mozes

  En een vos jaagt geen weidevogels van het nest?

 • Romeijn

  Kijk dat is nu zo goed van deze onderzoekers: ze trekken geen voorbarige conclusies en zeker niet over vraagstukken die geen relatie met het duidelijk afgebakende onderzoek hebben.
  Daar kunnen sommige schreeuwers een voorbeeld aan nemen!

 • alco1

  Er worden normale vragen gesteld Romeijn!

 • Romeijn

  Volgens de regels hoor je te reageren op het artikel en hier niet uit eigen beweging een discussie te starten over heel andere onderwerpen: 'U reageert op het artikel, niet op elkaar.' Valt niet mee hè!

 • Mels

  Ja en ik heb een mijter op mijn kop,waarom zegt men nou niet gewoon dat er een onderzoek bij een vooraf bekende uitslag gemaakt is,dit ligt er weer heel dik bovenop natuurlijk met de onderzoeker en de aanvrager daarvan....

 • Mozes

  Romeijn, de hypocricie van de dier en milieuactivisten moet afgedekt worden?

 • jordi 1455

  Op de radio zeiden dat alleen vergassen en loodvergiftiging effect heeft. Als de vossen de kans krijgen jatten zo wat kippen uit het kippenhok.

 • alco1

  Even reageren op het artikel: Ja er zullen gansen gepakt worden, maar het zal geen omvangrijk effect hebben. Sorry voor het 'GESCHREEUW'
  Jammer dat er mensen reageren, alleen maar om te jennen.

 • joannes

  Zolang er burgers zijn die vinden dat de natuur is zoals op de foto weergegeven, zal er veel geld besteed gaan worden omdat ook te bewijzen. Diezelfde mensen vinden dat de boer een indringer is die eigenlijk de vos en de gans met rust zou moeten laten om de natuur zijn beloop te laten nemen. En ook dat zullen ze met alle middelen en benodigd geld proberen te bewijzen. Denk aan de donateurs en de Politieke aandacht. Het is overduidelijk dat die natuur liefhebbers geen enkele tolerantie of pardon hebben voor het economische agrarische belang. In hun ogen is er geen agrarisch belang; alleen maar agrarische schade en natuurlijk; jachtschade. Er is met deze bias weing te verwachten van welk onderzoek ook!

 • Zippie

  Het zal allemaal wel waar zijn.
  Maar als de vos de vrije loop krijgt, zal ook de weidvogelstand, en overige fauna harde klappen krijgen.
  Want als er een dier is dat niet selectief is dan is het wel de vos.
  En maak je maar geen zorgen ondanks de bejaging van de vossen, het stikt er momenteel nog van!

 • J@gertje

  'Vos kan als enige grauwe gans van het nest jagen'

  'Jager kan voorkomen dat gans nest maakt'

 • Dierenvriend

  Oh nu begrijp ik waarom er in de OVP geen ganzen meer zijn.

 • alco1

  @J@gertje. Het rijmt niet maar klopt wel.
  Z.g.n natuur beheerders beseffen nog steeds niet dat natuur en cultuur niet vrijelijk naast elkaar kan. Het cultuurland zal altijd een soort uitvalsbasis blijven, zodat de natuur zichzelf nooit zal reguleren. Hier zal de mens steeds moeten optreden als reguleerder.

 • chippie

  de eenden stand loopt terug, maar de ganzen stand neemt toe, terwijl er zat vossen zijn... maar de ganzen zullen de komende jaren schrikbarend toenemen. elk jaar 500 procent meer nesten hier dus dat gaat lekker. zachte heelmeesters maken stinkende wonden.. ze zullen de jacht volledig vrij moeten geven. twintig jaar terug was de gans geen enkel probleem. hij was elke dag tot 10 uur bejaagbaar. die regel is verboden en zie het gevolg...

 • TdeJager

  De standganzen op de wildlijst dan krimpt het aantal vanzelf.

 • J@gertje

  @TdeJager,
  Dat zou onder de huidige regelgeving een ramp zijn voor de boeren.
  Zij zouden dan immers geen schadevergoeding meer ontvangen van het faunafonds.
  Maar ik ben bang dat het eerst nog verder uit de hand moet lopen voordat er daadwerkelijk wat aan die ganzen gaat gebeuren.
  Maar laten we ondertussen wel allemaal achter LTO aan blijven lopen.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.