Home

Nieuws 328 x bekeken

Voedselprijzen in mei vrijwel onveranderd

Rome – Voedselprijzen lagen in mei gemiddeld een fractie lager dan in april. De voedselprijsindex van de Wereldvoedselorganisatie FAO noteerde 215,2 punten, tegen 215,8 punten een maand eerder.

De kleine daling komt op het conto van dalende prijzen voor suiker en zuivel, die een kleine stijging van de graanprijs ruimschoots compenseerde.
De FAO constateert dat het gemiddelde prijsniveau van voedsel nu 10 procent lager ligt dan de piek die in februari 2011 is neergezet, en die bij de FAO en non-gouvernementele organisaties leidde tot zorgen over toenemende honger in met name Afrika. De graanprijsindex steeg ten opzichte van april met 1,9 procent en ligt nu 7,8 procent hoger dan in de corresponderende maand een jaar eerder. De maisprijs is snel herstellende wat vooral gevolg lijkt van vertraagd inzaaien van het Amerikaanse maisareaal en een export exportvolume.
De zuivelprijsindex daalde 3,5 procent ten opzichte van het buitengewoon hoge niveau van april. De sterkste prijsval, van 12,2 procent, was zichtbaar bij mageremelkpoeder en boter (6,8 procent). De prijs van vollemelkpoeder daalde 6 procent terwijl de gemiddelde prijs van cheddar-kaas juist licht is toegenomen. Europa voert volop melkpoeder uit naar met name Aziatische bestemmingen als China en Vietnam.
De suikerprijsindex daalde 1 procent vanwege goede oogstcondities in Brazilië, ’s werelds grootste producent en exporteur van suiker. Hoewel Brazilië circa de helft van de geoogste suikerriet verwerkt in bio-ethanol zal het aanbod voor de export toch stijgen, aldus het VN-agentschap, terwijl de importvraag juist is afgenomen.
De prijs voor oliezaden en vlees bleef gemiddeld stabiel. In de categorie vlees was wel een stijging zichtbaar van de prijs voor kippenvlees.

Of registreer je om te kunnen reageren.