Home

Nieuws 781 x bekeken 2 reacties

Voedselfraude noopt tot aanscherping kwaliteitssytemen

Den Haag – De eisen van private kwaliteitssystemen in de voedselketen worden aangescherpt. Ook krijgen deelnemende bedrijven vaker te maken met onaangekondigde controles.

Dat volgt uit nieuwe afspraken tussen kabinet, supermarkten, verwerkende industrie en agrarische sector.

Naar aanleiding van het paardenvleesschandaal riepen minister Edith Schippers (volksgezondheid) en staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) onlangs de taskforce voedselvertrouwen in het leven. In het donderdag gepresenteerde actieplan staan verschillende maatregelen die de kans op fraude moeten verkleinen. Kern van de afspraken is dat het bedrijfsleven zelf actie onderneemt.

Naast een verbetering van de kwaliteitssystemen komt er een witte lijst met daarop de namen van bedrijven die betrouwbaar zijn. Daarnaast stellen ketenpartijen elkaar op de hoogte als een leverancier of afnemer dubieus blijkt en worden verdachte partijen eerder uit voorzorg geblokkeerd. Volgens directeur Marc Jansen van supermarktkoepel CBL, deelnemer aan de werkgroep, moeten de maatregelen worden gezien als "trajectcontrole op alle wegen die naar de consument leiden". Over de verdeling van de kosten wil hij geen mededelingen doen.

Dijksma is blij met de resultaten van de taskforce. “Er mag geen twijfel bestaan over de kwaliteit van ons voedsel”, zei zij bij de presentatie in perscentrum Nieuwspoort. “Het is daarom positief dat overheid en bedrijfsleven de handen ineenslaan om fraude te voorkomen.” Wel benadrukte zij dat een van de grootste zorgpunten, de lengte van de voedselketens, lastig is aan te pakken. “Dat is een kwestie van een lange adem.”

Donderdag werd via de NOS ook bekend dat voedselfraude bijna nooit wordt gemeld. De afgelopen twee jaar ontving de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zes meldingen, terwijl er veel vaker met levensmiddelen zou worden gerommeld. Volgens fractievoorzitter Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren gaan de voorstellen van de werkgroep dan ook niet ver genoeg. Zij pleit voor een meldingsplicht bij fraude. Ook vindt zij dat de overheid meer regie zou moeten nemen.

Laatste reacties

  • fransderondhoeven

    word de import van producten dan ook gecontroleerd zoals groeihormonen en mkz geent vlees rotte konijnen uit china of is wat van ver komt is goed

  • abtje

    Wat in het land van herkomst is toegestaan, mogen wij niet over zeuren. Dat zijn de regels...

Of registreer je om te kunnen reageren.